Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. március 7., péntek

448 - Gyurcsány Ferenc: Magyarországon él és erős a baloldal >

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: péntek, 2008. március 7. März 2008 19:46
An: Kutasi József
Betreff:
Népszava Online, gondola

 

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/ikon-nepszava-k.gifGyurcsány Ferenc: Magyarországon él és erős a baloldal

 

"Végre megérkezett Kossuth Lajos reinkarnációja"
Népszava Online 2008.03.06. | 22:56:37

Magyarországon él és erős a baloldal és él az a program, amely Magyarország megerősítését szolgálja - jelentette ki a miniszterelnök, szocialista pártelnök csütörtökön Kecskeméten. "Végre megérkezett Kossuth Lajos reinkarnációja, aki azt akarja elhitetni, hogy a jövő a három iksszel kezdődik" - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP helyi szervezete által rendezett választói fórumon.

Ironikusan hozzátette: ez könnyebb, mint a lottó, ott ötöt kell ikszelni.

A Három Gúnár Rendezvényházban zsúfolt ház, több mint 400 érdeklődő várta a miniszterelnököt. Többen méltatlankodtak, hogy miért nem nagyobb teremben tartják a rendezvényt. Sokan az előtérben elhelyezett kivetítőn nézték és hallgatták Gyurcsány Ferencet, de csaknem százan csak a lépcsőházban hallgathatták a miniszterelnököt.

A kormányfő beszédének első félórájában, nevének kimondása nélkül, kizárólag Orbán Viktor Fidesz-elnök politizálásáról, a jobboldal "rövid távú" politikájáról szólt, ironikus hangnemben. A végén egy kártyatrükköt is bemutatott, "a szemfényvesztésre és a megtévesztésre" utalva.

Azt mondta: tudja, ez a másfél év nehéz volt, de e nélkül Magyarország gyengébb és esélytelenebb lenne. Hisznek abban - mutatott rá -, hogy a következő másfél évben elérik azt, amit a 2006-os választásokon ígértek: át fogják alakítani az országot.

Azt a folyamatot, amit az elmúlt másfél évben a kormány követett, a polgárosodás folyamatának nevezte. Nem félek ezt kimondani, mert a baloldalnak nem lehet más célja - fűzte hozzá. Véleménye szerint az ország "nem szólhat másról", mint a közös sikerről és a közös cselekvésről. A vasárnapi népszavazásról közvetlenül csak egy nézői kérdésre válaszolva beszélt a kormányfő.

Ha eredményes lesz a népszavazás, (s az igen/ek kap/nak többséget)az a kormányra nézve kötelező érvényű, semmi más lehetőség nincs, mint megváltoztatni a vonatkozó törvényt - jelentette ki határozottan Gyurcsány Ferenc.

"De azután mi azt fogjuk válaszolni minden alkalommal, amikor a jobboldal pénzt kér az egészségügyre és az oktatásra: ti nem kérhettek, ti elvettetek, ti kérem szépen elhitettétek Magyarország legalább negyedével, hogy onnan el kell venni, nektek ebben e kérdésben nincs erkölcsi alapotok megszólalni" - mondta a kormányfő, nagy tetszést kiváltva a jelenlévőkből.

Azt fogjuk mondani - folytatta a miniszterelnök - ha pénzt kértek, akkor menjetek vissza az orvosokhoz, menjetek vissza az egyetemekre és mondjátok meg, hogy ezért nem tudunk pénzt hozni, "azért nem ér egy fabatkát sem a hitelünk, meg a szavunk", mert mi 2008-ban lebeszéltük Magyarországot arról, hogy támogassa az egészségügyet és támogassa a felsőoktatást.

Önveszélyesnek nevezte a Fidesz politikáját, mert - mint mondta - csak a rövid távú érdekek érdekében politizál, ellentétben a baloldallal, amely az ország hosszú távú érdekeit tartja szem előtt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől ezután kérdezhettek a jelenlévők, igaz, kérdés alig, inkább a miniszterelnököt méltató felszólalás hangzott el. Egy nyugdíjas tanárnő saját versét olvasta fel a miniszterelnöknek és egy virágcsokrot adott át.
MTI

 


http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/ikon-gondola-k.gifOrbán: a Fidesznek vannak megoldásai - a jövőt meghatározó lélektani pillanathoz érkezett Magyarország
orbanviktor.hu 2008. március 6. 21:06 gondola

A magyar demokrácián a kifáradás jegyeit látjuk - jelentette ki Orbán Viktor Pécsett. Arra kérte a jelenlévő fiatalokat, hogy próbáljanak meg a közélet területén is szerepet vállalni.

Országjáró körútja tizennyolcadik napján Orbán Viktor Pécsett elsőként Baranya megyei háziorvosokkal találkozott, mely találkozó után elmondta: az orvosok készen állnak arra, hogy konzultáljanak a magyar egészségügy helyzetének jobbításáról. Újságírói kérdésre válaszolva - mely szerint az egészségügyi miniszter reggel úgy nyilatkozott, hogy az egészségügy nem fog tudni működni, ha kivonják belőle a vizit- és napidíjat - Orbán Viktor úgy válaszolt: a Fidesznek vannak ötletei a megoldásra, rájuk számíthat a miniszter asszony.

Orbán Viktor a Pécsi Tudományegyetem Politikatudományi és Társadalomelméleti Tanszékén, diákok előtt tartott előadásán személyes tapasztalatait mondta el arról, hogy a magyar demokrácia hogyan alakult ki a nyolcvanas évek végén, és mára hogyan fáradt el. Emlékeztetett rá, hogy akkor az egyetemi oktatók és a diákok voltak az élharcosai a magyar demokrácia megteremtésének.

"Mi akartuk, mi alakítottuk ki, mi formáztuk ilyenre, és a hibái is a mi hibánk. Ma a magyar demokrácia jövőjét meghatározó lélektani pillanathoz érkezett Magyarország, mert belép a felnőtt korba az a nemzedék, amely már beleszületett ebbe a demokráciába, vagyis készen kapta ezt a demokráciát. A mai fiatalok nem is nagyon tudnak vele mit kezdeni" - mutatott rá a Fidesz elnöke, hozzáfűzve: a mai magyar fiatalok, leszámítva az érdekképviseleteket, nemigen vesznek részt a közéletben, és a pártok ifjúsági szervezeteinek szervezettsége és intenzitása nem mérhető a nyolcvanas évek végén működött hasonló ifjúsági csoportokéhoz.

A magyar demokrácián a kifáradás jegyeit látjuk - jelentette ki Orbán Viktor, aki arra kérte a jelenlévő fiatalokat, hogy a szakmai tudásukon és képzettségükön túl próbáljanak meg a közélet területén is szerepet vállalni. Hozzáfűzte: a magyar demokrácia megújításában a népszavazásnak is nagy szerepe van, hiszen ma egy olyan brutálisan leegyszerűsített népképviseleti demokráciában élünk, amely egyoldalúan csak képviseletivé vált. Ezért van szükség arra, hogy minél többen vegyenek részt két választás között is a közéletben, részvételi demokráciává gazdagítva a jelen helyzetet.

"A fiataloknak egy küldetésük - függetlenül a szakmájuktól - mindenképpen van. Már ha nem egyszerűen fiatalok akarnak lenni, hanem egy nemzedék, és ott akarják hagyni a kezük nyomát annak a közösségnek a történelmén, amihez tartoznak. A fiataloknak az a lehetősége és talán kötelessége is, hogy a saját határaikat maguk jelöljék ki. Azt kívánom tiszta szívből, hogy újítsák meg a magyar közéletet, újítsák meg a szakmájukat, jelentkezzenek be a magyar közéletbe, és segítsenek Magyarországnak abban, hogy tágabb határokat jelöljenek ki az ország számára, mint amilyen a mi nemzedékünknek sikerült" - mondta Orbán Viktor.

Az előadást követően a Fidesz elnöke a PTE Gyermekklinika Koraszülött Intenzív osztályán, a nehéz helyzetben lévő, de létfontosságú feladatot végző klinikán tett látogatást. Számos, a helyi médiumoknak adott interjú után a nap végén Baranya megyei önkéntesekkel történő találkozó zárja a Fidesz elnökének pécsi programját, majd 22.50 órakor a TV2 Tények Este című műsorában vesz részt.

Az országjáró kampánykörút utolsó napján Orbán Viktor Salgótarjánba látogat, majd a nap végén Tarlós Istvánnal közösen tart kampányzáró nagygyűlést Csepelen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------