Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. március 8., szombat

450 - A Fidesz megnyerheti a csatát. Ha így lesz, az szomorú napja lesz a magyar demokráciának, és dicsőséges napja a populizmusnak.

 

Von: ÚDKposta [mailto:udkposta@gmail.com]
Gesendet: péntek, 2008. március 7. 23:37
An:
antal@jozsef-kutasi.de
Betreff:
A Fidesz megnyerheti a csatát

 

v. Gorka Sebestyén: Népszavazás avagy érvényesül a Demokrácia 18 év után?

Úgy tűnik, mintha vasárnap egy jelentős nap lenne a poszt-kommunista magyar politikában. Mikor 18 évvel ezelőtt a módszerváltás végbement, Magyarország önjelölt elitje egy „új” alkotmányos rendet és választási rendszert hozott létre, mely teljes irányítást biztosít annak a pártnak, amely megnyeri a választásokat. Aki megnyeri a választást, a rá következő négy évben azt tehet, amit akar. Még a köztársasági elnök sem korlátozhatja hatalmát. Az elmúlt 18 évben az egyetlen valós veszély, amellyel egy hatalomban lévő kormánynak szembe kellett néznie, a taxisblokád volt, amely az Antall kormányt nem a hivatalos parlamenti ellenzék, hanem több száz taxisofőr (közülük sok volt III/III-as ügynök) részéről fenyegette, akiket az SZDSZ szervezett meg, és akik képesek voltak megbénítani a magyar fővárost.

Az alkotmányos és politikai rend antidemokratikus jellege Magyarországon már számtalanszor bizonyítást nyert az 1989/90-es rózsaszín napok óta. Mikor Horn Gyula fennakadt az átvilágításon, nem törődött azzal, csak annyit mondott, „Na és?”. Mikor Medgyessy Péterről kiderült, hogy a diktatúra elnyomó gépezetének titkos tisztje volt, annak rá és kormányára nézve minimális következményei voltak, köszönhetően az 1990-ben létrehozott rendszernek. Mikor saját fülünkkel hallhattuk annak bizonyítékát az őszödi beszédben, hogy Gyurcsány Ferenc csalt a választásokon és tudatosan hazudott a gazdaság helyzetéről, hogy hatalmon maradhasson, nem volt semmilyen politikai eszköz az ellenzéki Fidesz, vagy Sólyom László köztársasági elnök kezében, melyet alkalmazhattak volna, ha akarnak (de nem akartak!). Mikor a magyar rendőrség példátlan módon fegyvertelen magyarokra lőtt rá, és megalázta saját honfitársait az 1956-os forradalom szovjet elnyomásának évfordulóján, ismételten nem volt „legális” módja annak, hogy elmozdítsák a kormányt.
Nem ironikus ugyanakkor, hogy most egy hatalmon lévő kormányt első alkalommal valóban fenyegeti a 300 Ft-os vizitdíj kérdése?

Azzal, hogy a Fidesz két olyan témát terjesztett elő népszavazásra, mely a választók személyes mohóságát célozza meg – akik természetesen, ha lehet, úgy szavaznának, hogy minden ingyenes legyen – történelmi ütést mérhet az MSZP-SZDSZ-es elitre. Csak hallgatni kell a miniszterelnök és haverjai kijelentéseinek növekvő hisztériáját a népszavazás előtti utolsó napokban, hogy megértsük, mennyire fél a kormány. (Természetesen, még ha 99% is lesz az igen-ek aránya, a Gyurcsány-kormány akkor sem fog megbukni. Valahányszor azt hallom Orbán Viktortól, hogy „eltakarítjuk a kormányt, ha győzünk”, legszívesebben elküldeném neki a magyar alkotmány és a választási törvény egy példányát, melyet ő segített megfogalmazni és elfogadtatni a módszerváltás idején. Amíg ezek a törvények meg nem változnak, addig egy hatalmon lévő magyar kormányt csak akkor lehet eltávolítani, ha azt ő maga teszi meg.)
A Fidesz megnyerheti a csatát. Ha így lesz, az szomorú napja lesz a magyar demokráciának, és dicsőséges napja a populizmusnak. Színtiszta populista demagógiával (még azt is hallottam minap Semjén Zsolttól a rádióban, hogy ha nem állítjuk meg most a tandíjat és a vizitdíjat, azt kockáztatjuk, hogy a kormány még a levegővételért is megadóztat majd minket!) a Fidesz megszilárdítja a Kádár által a nemzetre hagyott örökség néhány legrosszabb elemét. Azzal, hogy kihasználja a pénzügyileg motivált reflexeket, a Fidesz újra megerősíti a magyarok állambácsi-hozzáállását, és még nehezebbé teszi azon kormányzati szektorok teljes megreformálását, melyeknek arra a legnagyobb szükségük van: az egészségügy és az oktatás.
A népszavazás ötlete az első perctől kezdve őrültség volt. Ehelyett a „hivatalos” ellenzék felelőssége megfelelő, végrehajtható alternatívák kidolgozása lenne a kormány terveivel szemben, olyan reformintézkedések felvázolása, melyek nem az elitnek, és a mögötte álló üzleti érdekeknek kedveznek. De ehhez kemény munkára és felelősségérzetre lenne szükség. Ha valaki veszi magának a fáradtságot, hogy elolvassa a Fidesz által kiadott legutóbbi dokumentumokat – melyekből teljesen hiányoznak a gazdasági adatok, vagy egy világos elképzelés arról, hogyan lehetne jobbá tenni az életet Magyarországon, és hogyan lehetnének igazán szabadok a magyarok – az megérti, mennyire találó a műellenzék kifejezés. Előre a népszavazással, éljen a birka nép!

 v. Gorka Sebestyén