Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. március 31., hétfő

515 - Kilép a koalícióból az SZDSZ! Az liberális kormánytagok április 30-i hatállyal lemondanak posztjukról, addig ellátják kormányzati és parlamenti feladataikat - közölte Kóka János

Von: kutasi.eu@googlemail.com [mailto:kutasi.eu@googlemail.com]

Im Auftrag von Daniel Kutasi
Gesendet: hétfő, 2008. március 31. 21:53
An: Kutasi József
Betreff: Kilép a koalícióból az SZDSZ!

 

Az liberális kormánytagok április 30-i hatállyal lemondanak posztjukról, addig ellátják kormányzati és parlamenti feladataikat - közölte Kóka János

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

 

Kattintson a hirdetésre!

Az SZDSZ ügyvivő testülete egyhangúlag úgy döntött, hogy miután Gyurcsány Ferenc szombati beszédével felmondta a közös koalíciós reformprogramot, ezzel pedig a szocialisták és liberálisok koalíciós megállapodását, a Szabad Demokraták Szövetsége a továbbiakban nem kíván koalíciós szerepet vállalni a jelenlegi kormányban - jelentette be hétfőn Kóka János pártelnök a testület ülése után a Parlamentben.

Az SZDSZ-es kormánytagok április 30-i hatállyal lemondanak posztjukról, addig viszont ellátják kormányzati és parlamenti feladataikat - tette hozzá Kóka János.

A Fidesz beszólt az MSZP-nek és az SZDSZ-nek: mindkét párt bebizonyította alkalmatlanságát

A pártelnök hangsúlyozta, hogy ez a döntés nem személyi kérdésekről szól, hanem arról, hogy "a miniszterelnök szombaton hátat fordított a közösen elfogadott kompromisszumos reformprogramnak." Mint mondta, sajnálják, hogy ebben a koalícióban a kormány nem volt képes végigcsinálni azt a programot, amely az egészségügyben, az oktatásban és a közteherviselésben megoldotta volna azokat a problémákat, amelyek megoldására a politikai elit a rendszerváltás óta nem képes.

Emlékeztetett rá, hogy a szocialisták és a szabad demokraták decemberben, illetve januárban közösen szavazták meg az egészségbiztosítási reformtörvényt. Véleménye szerint amennyiben Gyurcsány Ferenc e mögül a program mögül kiáll, "akkor a Gyurcsány-kormány programja mögül áll ki."

A liberálisok frakcióvezetője közölte, hogy pártja a parlamentben - függetlenül attól, hogy milyen pozícióban - továbbra is annak érdekében dolgozik majd, hogy azokon a területeken, ahol változás szükséges, ezek a változások megtörténhessenek. Mint mondta, elő fognak állni egy közteherviselési programmal, szeretnék elérni a lehető legjobb egészségügyi programot és szeretnék, ha folytatódna a felsőoktatási reform.

Kóka János szerint ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a további megszorítások és újrakezdődjön a gazdasági növekedés, arra van szükség, hogy a kormány vegye komolyan a közgazdászok, az egészség- és oktatáspolitikusok egybehangzó javaslatait ezeknek a változásoknak a folytatására.

A pártelnök újságírói kérdésre elmondta, hogy kedd délután kettőkor a szabad demokraták és a szocialisták egyeztetést tartanak, ahol az SZDSZ ismerteti a liberálisok ügyvivői testületének állásfoglalását és egyeztetnek arról, technikailag hogyan bonyolítható le zökkenőmentesen a miniszterek lemondása. Hozzátette, hogy a szabad demokraták felelőssége és célja az, hogy csak olyan lépéseket tegyenek, amelyek segítik a kormány működését és a miniszterek és államtitkárok lemondásával nem szeretnének zavart kelteni.

Elmondta, hogy a koalícióból való kilépéshez a párt országos tanácsának (ot) javaslatot kell tennie a rendkívüli küldöttgyűlésnek. Hozzátette, az ot szombati ülésén indítványozni fogja, hogy a rendkívüli küldöttgyűlés napirendjére vegyék fel javaslatot a kormányból kiválásra. Kóka János elmondta, hogy a küldöttgyűlést április végére tervezik.

Arra a kérdésre, hogy ha Gyurcsány Ferenc lemond, akkor az SZDSZ a koalícióban marad-e, azt felelte: az ügyvivő testület döntése arról szól, hogy az SZDSZ nem kíván koalíciós szerepet vállalni a jelenlegi kormányban. "A jelenlegi kormányt pedig Gyurcsány Ferenc vezeti" - tette hozzá.

Magyarázatként elmondta, hogy "ha a szocialisták más döntést hoznak, az már nem ennek a kormánynak erről a programjáról szól, hanem egy másik keretről, akkor nyilván a szabad demokraták eldöntik, hogy mit csinálnak."

A kisebbségi kormány életképességéről úgy vélekedett, hogy ez is alkalmassá teszi a jelenlegi kormányt, hogy kitöltse a ciklusát. Hozzátette: semmiféleképpen nem céljuk az, hogy "Orbán Viktor átvegye a kormányrudat." Véleménye szerint ugyanis a Fidesz elnökének politikája a "biztos összeomlásról szól." Közölte, hogy az SZDSZ-nek nem érdeke és nem célja az előrehozott választások kikényszerítése. Hozzátette: minden reformértékű javaslatot támogatnak majd a jövőben is, mert az SZDSZ képviselői mindannyian abban érdekeltek, hogy Magyarországon a kedvező változásokat támogassák.