Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. március 13., csütörtök

508 - Ennek alapján úgy vélik, Gyurcsány Ferencnek le kell vonnia a szükséges következtetéseket, s távoznia kell.

Von: Ágoston Zoltán [mailto:agostonzoli@gmail.com]
Gesendet: csütörtök, 2008. március 13. 21:30
An: Kutasi József
Betreff:
Eljött a civil számonkérés ideje

 

Számonkérés ideje: feljelentették Gyurcsányt!
2008. március 13. 13:09 | Forrás: STOP

 

A Civil Jogász Bizottság nyilvánosságra hozta a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek eljuttatott, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke ellen tett feljelentését. Ennek alapján úgy vélik, Gyurcsány Ferencnek le kell vonnia a szükséges következtetéseket, s távoznia kell.

 

Eljött a civil számonkérés ideje - jelentette ki Völgyesi Miklós, a bizottság elnöke. A szakemberek, érdeklődők és újságírók által zsúfolásig megtöltött egyik budapesti étteremben a Legfelsőbb Bíróság volt büntetőbírája a dokumentum kapcsán emlékeztetett: az utóbbi időben örvendetesen megnőtt a civil mozgalmak száma és azok eredményessége, elég csak a zöldekre vagy azokra a kezdeményezésekre gondolni, amelyek az egészségügyben ki tudták vívni igazukat a döntéshozók ellen. Nos, bevallása szerint a bizottság is ezen a talajon jött létre: 2006 novemberében jogászok kis csapata azért állt össze (mindenféle politikai irányultságtól távolságot tartva), hogy szakmai tudásával kísérje figyelemmel az állami élet mindenféle megnyilvánulását, különös tekintettel a hatalomra. Véleményt kívánnak tehát mondani az olyan cselekedetekről, amelyek nem felelnek meg a jogállam követelményeinek.


A 2006. szeptemberében és október 23-án történt eseményekkel kapcsolatban megjegyezte: a hatalom az ott hozott döntéseket rendvédelmi intézkedéseknek nevezte, ami Völgyesi szerint jogilag még akár el is fogadható. Azok jogszerűségéről azonban már nincs meggyőződve. Utalt rá, hogy a vezetés ezeket "diszkréten" csak rendőri túlkapásokként említette. Ezzel ellentétben a bizottság álláspontja az, hogy számos rendőri cselekmény súlyos köztörvényes bűncselekménynek minősíthető. Erre még az államfő is felhívta a figyelmet, ám ennek ellenére a jogellenes tettek elkövetőinek (különös tekintettel a rendőrszakmai és politikai vezetőkre) felelősségre vonása azóta is elmaradt. Kitért arra is, hogy az eltelt időszakban számtalan állampolgár és szervezet részéről érkezett feljelentés az illetékes ügyészi szervekhez, de a megindított eljárásokat rendre megszüntették. Az eseteket tekintve kiemelte, hogy az intézkedések során fellépő rendőrök nem viseltek azonosító jelet vagy jelvényt (amire egyébként törvényi kötelezettségük lett volna), így a károsultak lényegében elveszítették minden esélyüket arra, hogy jogorvoslat nyerjenek. Furcsa módon azonban - húzta alá az elnök - ugyanezeknek a rendőröknek a vallomásait akkor, amikor saját társaik védelmére keltek, elfogadták a magyar bíróságok. Így az "alulról kezdődő rendcsinálás" a kezdeményezők számára reménytelenné vált. A bizottság tehát arra a következtetésre jutott, felülről kell megkísérelni a felelősségre vonást. Az Alkotmány ugyanis úgy rendelkezik - támasztják alá igazukat -, hogy a kormányt feljogosítja a rendvédelmi szervek irányítására, a kormányfőt pedig "politikai akaratának a hatalom eszközeivel való maradéktalan és szuverén végrehajtására". Ezen értelmezés szerint pedig úgy véli, Gyurcsány Ferenc mulasztása mindenképpen megállapítható, "hiszen neki közbe kellett volna avatkozni annak érdekében, hogy törvényes mederben folytatódjanak az események".


Völgyesi (miközben időnként messzi vizekre is tévedt, s például hosszasan ecsetelte a bolygóidegek és a miniszterelnök közötti kapcsolatot) végül így összegzett: a felsoroltak miatt a kormányfőnek le kellene vonnia a szükséges következményeket, azaz át kellene adnia a helyét egy olyan utódnak, akit nem terhelnek hasonló motívumok. A jogász itt történelmi példákat hozott, miszerint "Magyarország miniszterelnökeinek történeti múltjában a feddhetetlen erkölcsnek a jogi felelősségnél is szigorúbb elvárása esetenként a közjogi méltóságról való önkéntes lemondást is kikényszerítette". S itt felidézte azt, hogy nem egyszer arra is akadt példa, ha egyes államférfiak becsületén csorba esett, ők még az öngyilkosságtól sem riadtak vissza.

 

A feljelentést amúgy a hivatalos megfogalmazás szerint "gyülekezési szabadság megsértésének bűntette, és a sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntette kísérlete bűnrészesként elkövetésének megalapozott gyanúja miatt" tették. Völgyesi megemlítette még: közeleg a március 15-ei nemzeti ünnep, s reménykedik abban, hasonló események, vérző, menekülő, meglőtt emberek nem lesznek részei a megemlékezésnek

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------