Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. augusztus 31., kedd

6.188 - Magyarország visszanyerte a hangját - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Budapesten, a külképviselet-vezetői értekezleten.

Von: Nemzeti Hirhalo
Gesendet: kedd,  2010. augusztus 31. 08:37
An: Kutasi József
Betreff  Orbán: Magyarország visszanyerte a hangját - Elvitték mindenét, felfegyverkezett - Újabb magyar pénz

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/ikon-gondola-k.gifOrbán: Magyarország visszanyerte a hangját
Magyarország visszanyerte a hangját - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Budapesten, a külképviselet-vezetői értekezleten.
2010. augusztus 30. 09:40 Gondola

Orbán Viktor miniszterelnök előadásával megkezdődött a magyar külképviseletek vezetőinek hagyományos éves értekezlete. A konferencián a jövő év első felében esedékes soros magyar uniós elnökség mellett az uniós foglalkoztatáspolitikai programról, valamint a fejlesztéspolitikáról és a közbiztonságról lesz szó. Az értekezlet vendége idén a finn külügyminiszter.

A kormányfő azt mondta, olyan dolgok történtek az országban, amelyekre az egész világ felfigyelt. A miniszterelnök ezek közé sorolta a szerinte Európában is ritkának számító nemzeti egység kialakulását.

A miniszterelnök hangsúlyozta: olyan új világrend alakul, amelyben bizonyos képességek felértékelődnek, ezért mindenekelőtt gyorsaságot, reagálóképességet és intelligenciát vár a diplomatáktól. Orbán Viktor a nagyköveteknek azt mondta: a válság valójában egy új világrend létrejöttének - Magyarország és Európa számára kedvezőtlen - gazdasági kísérőjelensége. Hozzátette: a következő időszakban a Nyugat gazdasági súlya egyre csekélyebb lesz, Magyarországnak azonban arra kell törekednie, hogy ebben a környezetben is növelje gazdasági szerepét.

Mozdíthatatlanul stabilnak tűnik a politikai élet

Mozdíthatatlanul stabilnak tűnik a következő évekre a magyar politikai élet a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor a hétfői külképviselet-vezetői értekezleten az általa vezetett kabinetet centrista kormánynak nevezte. A kormányfő úgy fogalmazott, van egy radikális baloldali és egy szintén radikális jobboldali ellenzék, így a rendszer stabilitása adott. Orbán Viktor véleménye szerint Magyarország sikerességéhez emellett a magyarok észjárására, az ország földrajzi fekvésére, valamint az állam hatékonyságára kell építeni.

Bátrabb, kezdeményezőbb külpolitika kell

Az eddiginél bátrabb, támadóbb, kezdeményezőbb jellegű külpolitikát vár Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta: ennek a bátor és kezdeményező szemléletnek kell érvényesülnie a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon is. Orbán Viktor rámutatott: Magyarországnak érdeke volt a valutaalappal kötött megállapodás, hangsúlyozta azonban, hogy az kölcsönszerződés volt, nem gazdaságpolitikai együttműködés. Gazdaságpolitikai együttműködést az Európai Unióval kell kötnünk - hangsúlyozta. A kormány célja, hogy Magyarország legyen a térség legversenyképesebb gazdasága - mondta a kormányfő.

Helyreállt a jogállamiság

Orbán Viktor szerint a kormány megalakulása óta eltelt három hónap után kijelenthető, hogy sikerült helyreállítani Magyarországon a jogállamiságot. A miniszterelnök a jogállamiság helyreállításának lépései közé sorolta, hogy a parlament megválasztotta a hiányzó alkotmánybírákat, az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökét, megszüntették a titkosszolgálatok politikai célú felhasználását, helyreállították a gazdasági adatok megbízhatóságát és a jogrendet az utcán. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: világossá tették, hogy semmilyen szerveződés - akárhogy is hívják - nem bonthatja meg az állam demokratikus erőszak-monopóliumát. Szólt a médiáról is, és kiemelte, a legfontosabb, hogy a magyar médiahatóság élén hosszú ideig nem volt vezető, most viszont van. Nagy viták voltak és lesznek még, de a lényeg, hogy most van egy világos, törvényben szabályozott működési rend - mondta. Orbán Viktor kijelentette azt is, a magyar kormány a legegyértelműbben állást foglal a kirekesztéssel szemben. MTI nyomán