Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. augusztus 31., kedd

6.189 - Szakértők szerint az EU és az IMF még az októberi választások előtt megpróbálhat nyomást gyakorolni a kormányra.

Az elemzők szerint az önkormányzati választások után kiderül az igazság
2010-08-30 21:40 barikád.hu

Szakértők szerint az EU és az IMF még az októberi választások előtt megpróbálhat nyomást gyakorolni a kormányra.

Magyarország nem halogathatja a költségvetés kiigazítását, nem tolható ki a hiány további csökkentése - közölte Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa. Egy olyan időszakban, amikor az unió összes tagállama a fiskális konszolidáción dolgozik Magyarország nem térhet le erről az útról - fogalmazott a biztos., majd hozzátette: a deficit növelése helyett hazánknak olyan költségvetési politikát kell követnie, amely megteremti a fenntartható gazdasági növekedés lehetőségét - írja a Bloomberg.

Mint ismert a magyar kormány, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió közötti tárgyalások egy hónapja szakadtak meg, részben azért, mert a kabinet jelezte: az idei hiánycélt ugyan tartani fogják, de jövőre eltérnének az előző vezetés által vállalt 2,8 százalékos deficittől. Az indoklás szerint a gazdaság beindításához a gazdasági stimulusra van szükség, ami nyilván többletforrásokat igényel.

Korábban több elemző jelezte, hogy véleményük szerint az Orbán-kormány jelenlegi politikáját alapvetően politikai célok motiválják, és az októberi önkormányzati választások után jön el az igazság pillanata.

Attard Montalto, a japán Nomura brókercég londoni szakértője szerint azonban most az IMF és az EU épp a közelgő választást próbálja majd meg felhasználni, hogy nyomást gyakoroljon a kabinetre.

ecoline.hu-barikad.hu