Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. augusztus 25., szerda

6.095 - Magyarország > Ezek a törvények és szabályok változnak augusztustól > http://kuruc.info/r/2/63597/ (InfoRádió)

Von: Apu Lengyel
Gesendet: vasárnap, 2010. agusztus 1. 08:45
Cc: jozsef@kutasi.eu
;

Magyarország
Ezek a törvények és szabályok változnak 2010. augusztustól
 
2010-07-31. 21:01
http://kuruc.info/r/2/63597/


Több adóváltozás lép életbe augusztustól, de módosulnak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai és a közbeszerzési törvény is. Szigorodik az iskolakezdési támogatás feltételrendszere, újra patikanyitási moratórium kezdődik.


          Ha valaki augusztustól takarítást, vagy gyermek-felügyeletet végez alkalmi munkaként, akkor azt már nem kell bevallani, és adómentes lesz a háztartásban végzett alkalmi munka is.

          Az egyszerűsített foglalkoztatás sem marad a régiben. A módosítás lényege, hogy megszűnnek a jelenléti ívek, és lényegesen csökken a bejelentendő adatok köre. További változás, hogy nem kell befizetni a luxusadó második részletét és illetékmentes lesz az egyenes ágon történő öröklés és ajándékozás.

          Augusztustól jelentősen módosul a közbeszerzési törvény, a fedezetkezelő helyett a fővállalkozó kifizetéseit szigorító szabályok lépnek életbe, a teljesítési garancia korlátok közé szorul majd, és egy új Közbeszerzések Tanácsa alakulhat meg. A módosított jogszabály részletesen leírja, hogy a fővállalkozónak miképpen kell kifizetnie az alvállalkozóit, és ő maga miként juthat hozzá a díjához.

          A módosítás újrafogalmazza az alvállalkozó meghatározását: nem lehet alvállalkozó a szerződés teljesítéséhez igénybe venni kívánt gyártó és forgalmazó, illetve építési beruházásnál az építőanyag-szállító. Külön paragrafus került be a törvénybe a teljesítési és a jólteljesítési biztosítékokról.

          Mindezek mellett a kormány patikanyitási moratóriumot hirdetett. Augusztustól január elsejéig csak olyan településen nyílhat patika, ahol eddig nem volt. A benzinkutaknál és egyéb üzletekben viszont tovább is árusíthatják a vény nélküli gyógyszereket.

          Augusztustól szigorodnak az iskolakezdési támogatás feltételei. Az összeg értékhatára a minimálbér nagyságától függ, annak 30 százaléka, azaz 22.050 forint adható ily módon a szülőknek. Egy gyermek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban; ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók összesen akár 44 100 forinttal is támogathatják.

          Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy a munkáltató az adót a kifizetett nettó juttatás után fizeti: 25 százalékot 22.050 forintig, efelett pedig a normál adózású cafetéria-elemekre vonatkozó csaknem 98 százalékos adót. Amennyiben tehát a munkáltató a lehető legmagasabb kedvezményesen adózó nettó értéket szeretné a munkavállalójának adni, akkor ez 27.563 forintjába kerül majd.

          Magyarországon jelenleg az a munkavállaló igényelhet iskolakezdési támogatást, akinek gyermeke nem idősebb 23 évesnél, augusztus 30-ától pedig a juttatást már csak 20 évesnél fiatalabb gyermek esetében lehet igénybe venni.

          Egy augusztustól hatályba lépő törvény révén immáron lehetővé válik a kistermelők számára, hogy saját gyümölcsből legálisan pálinkát állítsanak elő. A saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésnél, amennyiben a termelő nem adja el a gyümölcspárlatot, akkor 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni; a főzést nem kell sehol előre bejelenteni; továbbá a pálinka előállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni. A saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatásnál zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból kínálható az ital.