Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. március 6., péntek

20.080 - A Déli pályaudvar értékes telkéért megindult a harc, megkezdődött a politikai "elit" és a közvélemény meggyőzése:....



Gigantikus ingatlanmutyi az orrunk előtt 
2015. 03. 5. 15:45 Alfahír 

A Déli pályaudvar értékes telkéért megindult a harc, megkezdődött a politikai "elit" és a közvélemény meggyőzése: miért is jó nekünk, ha szétverik a közösségi közlekedést. 

Fejlesztés címén "költöztetnék" újra a Déli pályaudvart. A háttérben - ahogyan szinte az elmúlt évtizedekben mindig - most is az értékes terület átjátszásának szándéka húzódik, magyarul: újabb ingatlanmutyit készítenek elő, az orrunk előtt. A cél: egy létfontosságú köztulajdonból magántulajdont csinálni. Ehhez azonban alaposan meg kell dolgoztatni a közvéleményt, elvégre valahogyan csak meg kell magyarázni, hogy miért is jó nekünk, ha egyik pillanatról a másikra tönkreverik Buda, az agglomeráció és a Dunántúl (köztük a Balaton) közösségi közlekedését. 
Mert ez fog történni, hacsak az állam nem nyúl mélyen a zsebébe (nem fog). A Déli kiköltöztetése ugyanis pénzkérdés: kell hozzá néhány százmilliárd, de inkább ezermilliárd forint. 
A szanáláshoz három dolog kell: 

1. Meg kell hosszabbítani a kettes metrót Őrmezőig, ahogyan az eredeti tervek szerint szó volt róla. 
2. Tehermentesíteni kell Kelenföldet a teherforgalomtól, lévén a hazai tranzitforgalom túlnyomó része az állomáson halad keresztül. Ehhez csupán a V0 körgyűrűt kell megépíteni több száz milliárd forintból (lásd V0 körgyűrű körüli szintén hatalmasra duzzadó vitát) 
3. Ha ez meg van, akkor már csak a kelenföldi pályaudvart kell szétbombázni, felújítani és átépíteni úgy, hogy az a minimális XX. századi (nem a XXI.-ről beszélünk!) elvárásokat is teljesítse, példának okáért: ne egy húgyszagú, omladozó állomás fogadja a vonattal érkező nyugati turistát, vagy az agglomerációból érkező ingázó tízezreket (ide kívánkozik: Kelenföld sem ússza meg, az értékes vasúti területek itt is az ingatlanfejlesztők célpontjai közé tartoznak). 


Mihelyt ezzel a pár aprósággal végeztek, akár át is lehet telepíteni a Délit Kelenföldre, hogy végre megszerezhesse pár befektető - természetesen a piaci ár alatt - az értékes területet. 
Úgy tudni, a MÁV kitart, néhányan ugyanis tisztában vannak vele, hogy Kelenföld nem bírja el a napi 20-25 ezer ingázót, a balatoni idényforgalomról már nem is beszélve. 
Ettől függetlenül a kormányzathoz már bekopoghatott pár lobbicsoport, ha komolyan felvetődött ez a hagymázas tervezet, a sajtóban pedig újra a környékbeli ingatlanárak felértékelődéséről, és a számos "előnyről" cikkeznek, a közlekedés szétbarmolása valamiért mindig kimarad (sőt, az Index már azt a bődületes nagy ostobaságot is képes volt leírni, hogy "Kelenföld minden probléma nélkül el tudja látni a Déli feladatát") 

Eláruljuk mi fog történni, ha valóban komoly a terv: 
Marad minden a régiben Kelenföldön, esetleg kifestik az épületet, vagy szereznek rá évek múlva egy kis uniós pénzt, amiből - természetesen túlárazva - lassan megkezdődhet a felújítás. Eközben már be is zárták a Délit, a teljes forgalmat ráterelve Kelenföldre, a négyes metróra, hogy Demszky Gábor 500 milliárdos ostobaságát kénytelenségből, akaratuk ellenére is elkezdjék használni az emberek (sokak szerint az egész áttelepítés mögött ez a szándék húzódhat meg leginkább). 

Végül Kelenföld nem bírja majd a terhelést (ahogyan a mostani helyzetben is törölték a vonatok egy jelentős részét): végső soron pedig akadozó, zavarérzékeny közlekedést, tumultuózus jeleneteket hozhat a legújabb mutyi. 
A közösségi közlekedést használók érdekére pedig megint magasról tesz a magyar politika, elvégre a szolgálati Audi nyugtató csendjébe már nem hallatszik be a többség hangja. 
Ne legyen igazunk. 

Kapcsolódó: 
   Szuperkórház épülhet a Déli pu. helyén 
   Szuperpályaudvarra cserélhetik a Délit 
   Eltűnő cigánypénzek: már kétmilliárdot keresnek