Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. március 11., szerda

20.096 - Budapest > Visszavonta az MVSZ Elnöksége az egyidejű MVSZ- és Jobbik-tagságot tiltó határozatát, Alapszabály-módosítás lesz


Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2015. március 10. 15:21
Tárgy: Visszavonta az MVSZ Elnöksége az egyidejű MVSZ- és Jobbik-tagságot tiltó határozatát, Alapszabály-módosítás lesz
Címzett:

​Kutasi József Antal


A Magyarok Világszövetségének Elnöksége februári ülésén visszavonta azt a tavaly októberben hozott határozatát, amellyel összeegyeztethetetlennek nevezte az egyidejű MVSZ- és Jobbik-tagságot. Az Elnökség egyben kezdeményezte, hogy az MVSZ-nek a pártok fölötti, azoktól független jogállását szavatoló összeférhetetlenségi feltételeket az MVSZ közelgő Küldöttgyűlése emelje a Szövetség Alapszabályába.

Az Elnökség tavaly ősszel elfogadott határozatának visszavonását Patrubány Miklós elnök kezdeményezte. Indokolásában szólt arról, hogy az egyidejű MVSZ- és Jobbik-tagság tilalmát kimondó határozat visszavonása mellett három nyomós érv szól:
Egyrészt indokolatlanul hátrányosan különbözteti meg az MVSZ azon tagjait, akik egyben a Jobbik tagjai is. Másrészt az MVSZ nem vezet arról nyilvántartást, hogy tagjai közül kik azok, akik egyidejűleg valamely pártnak is tagjai. Harmadrészt pedig azért, mert az MVSZ Elnökségének jelenleg nincsenek jogi eszközei a határozat érvényesítésére azokkal szemben, akik végrehajtását megtagadnák.
Az MVSZ Elnöksége meghallgatta annak az eseti bizottságnak a tájékoztatását, amely idén januárban széleskörű konzultációt folytatott arról, hogy hol húzódjék meg a határ a Magyarok Világszövetsége és a pártok között. A tanácskozás szervezeti vezetőkkel, egyidejű párttagsággal is rendelkező MVSZ-tagokkal, valamint független közéleti személyiségekkel zajlott, és egyértelmű eredménnyel zárult: az egyszerű MVSZ-tagoknak nem kell megtiltani, hogy egyidejűleg valamely pártnak is tagjai lehessenek. Bár a megkérdezettek túlnyomó többsége arra az álláspontra helyezkedett, hogy az MVSZ választott tisztségviselői ne lehessenek semmilyen pártnak a tagjai, az Elnökség ennél engedékenyebbnek bizonyult. Határozatával úgy döntött, hogy az MVSZ és a pártok közötti határ alapszabályban történő meghúzását a következő megoldással javasolja az MVSZ Küldöttgyűlésének: az MVSZ szövetségi, országos és megyei szintű vezetői nem lehetnek egyidejűleg egyetlen pártnak sem, semmilyen szintű választott tisztségviselői.
Bottyán Zoltán térségi alelnök javasolta, hogy az Alapszabály preambulumába emeljék be a Magyarok VIII. Világkongresszusának  – Jövő a Szent Korona jegyében – legfontosabb megállapításait, amelyek a Magyarok Világszövetségét egy teljesen egyedi magyar nemzeti szervezetként határozzák meg. Amennyiben ez megvalósul, az paradigmaváltást jelent majd a 77. évében járó szervezet életében.
Az Elnökség az Alapszabály módosításának elkészítésére háromfős bizottságot hívott életre, amelynek tagjai: Borsos Géza (Erdély-Székelyföld), Bottyán Zoltán (Magyarország), dr. Léh Tibor (Párizs),
Korábban írtuk:

MVSZ Sajtószolgálat
8554/150310