Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. március 11., szerda

20.098 - Földművelésügyi Minisztérium: ​Elektronizálás és korszerű informatikai rendszerek nélkül nincs modern mezőgazdaság


Feladó: Földművelésügyi Minisztérium
Dátum: 2015. március 9. 17:49
Tárgy: A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele 2015-03-09
A kertészeti ágazat fejlesztését kiemelten kezeli az agrárkormányzat

A kertészeti ágazat a mezőgazdaságon belül a legmunkaigényesebb terület, 300-350 ezer család megélhetését biztosítja Magyarországon, ezért fejlesztését az agrárkormányzat kiemelten kezeli - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán, a témában tartott a szakmai fórum alkalmából.

Civil szervezetek pályáztak a korábban zárolt parlagfű-pénzekre

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) által civil szervezetek részére kiírt pályázaton 172 szervezet 546,5 millió forintot nyert parlagfű elleni védekezésre a korábban zárolt, e célra szánt 642 millió forintból - ismertette Nagy István, a tárca parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Második alkalommal választották ki a Vörös Borkiválóságokat

Immár második alkalommal választotta ki a Vörös Borkiválóságokat az Országos Borszakértő Bizottság (OBB). A Földművelésügyi Minisztérium által támogatott kötet várhatóan 2015 tavaszán kerül az olvasók elé. A Nemzeti Borkiválóság Program keretében megjelenő kiadvány célja, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi közönség számára segítséget nyújtson a széles borkínálatban való eligazodásban.

Az eredetvédelem kiemelten fontos a borágazatban

Még készül az ágazati stratégia a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Földművelésügyi Minisztérium szoros együttműködésében – mondta Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten egy borjoggal és bormarketinggel foglalkozó idei szakmai tanácskozáson.

​​
Elektronizálás és korszerű informatikai rendszerek nélkül nincs modern mezőgazdaság

A rendkívül komplex agrártámogatási rendszerünk vagy az élelmiszertermelésben alapelvként működő nyomonkövetés sem lenne képes az információtechnológia általános alkalmazása nélkül működni, ezért összességében mind egyéni, mind közösségi szinten érdemes ezekbe a technológiákba fektetni - mondta Feldman Zsolt a Precíziós gazdálkodás és digitális trendek a mezőgazdaságban (PreGa) elnevezésű szakmai konferencián.

A magyar élelmiszeripar évtizedes lemaradása innovációval törhető meg

Az innovatív, hatékony, fejlett technológiát alkalmazó élelmiszeripari vállalkozások láthatják el a lakosságot biztonságos, egészséges, kiváló minőségű hazai élelmiszerrel. Ennek érdekében a kormány jelentős, mintegy 300 milliárd forint uniós forrást tervez az ágazat fejlesztésére fordítani az elkövetkező években – jelentette be Zsigó Róbert az Innovatív Élelmiszerlánc Konferencián.

Az élelmiszerbiztonság stratégiai jelentőségű

A biztonságos élelmiszerek, a betegségektől mentes, egészséges növények, állatok iránti igény egyidős az emberiséggel. Az elmúlt évszázadokban, évtizedekben sok mindent sikerült elérni, a legtöbb növény- és állatbetegségtől mentesítettük állományainkat, a legsúlyosabb, akár halálos élelmiszer-eredetű megbetegedéseket mára sikerült szinte teljesen megelőzni - fogalmazott „Az élelmiszerbiztonság aktuális kérdései – Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság" című konferencia megnyitóján Zsigó Róbert.

Százezer szárnyast öltek le Füzesgyarmaton a madárinfluenza miatt

Befejeződött a több mint százezres kacsaállomány felszámolása a füzesgyarmati baromfitelepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát. Az egyedekben kimutatott H5N8 szerotípusról eddig nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna.

Fotókiállítás nyílt a hungarikumokról

A hungarikumok olyan kincsek, amelyek ezer szállal kötődnek tájainkhoz, történelmünkhöz, társadalmunkhoz, kultúránkhoz, és amelyekhez mi, a magyar nemzetet alkotók is ezer érzelmi szállal kötődünk – jelentette ki V. Németh Zsolt a Magyar Fotóművészek Szövetsége Senior Alkotó Csoportjának Hungarikumok című kiállításának megnyitóján.

Fotós túrák indulnak nemzeti parkjainkban

A „Fotós túrák nemzeti parkjainkban" programsorozat keretében márciustól novemberig 15 különleges túraajánlattal várják a természet és a természetfotózás szerelmeseit a Magyar Nemzeti Parkok – jelentette be Rácz András a Varázslatos Magyarország kiállításán és díjátadó gáláján.

A kormány mindent megtesz, hogy rendezze a veszélyeshulladék-tároló helyzetét

A Földművelésügyi Minisztérium és ezzel párhuzamosan a kormány is azon dolgozik, hogy a lakott területtől mintegy 10 km távolságra található Balmazújváros-Lászlóháza veszélyeshulladék-tároló helyzetére mielőbbi és megnyugtató megoldást találjon. Folyamatosan zajlanak az egyeztetések az ügyben, az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül.

Bővül a sertéstartás Magyarországon

Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon - jelentette ki a földművelésügyi miniszter szombaton, Abádszalókon.

Országimázs konferencia - A magyar sport és tudomány mint nemzeti értékek a középpontban

Hogyan lehet napjaink sport- és tudományos eredményeit Magyarország népszerűsítésére, az országimázs fejlesztésére felhasználni? - erre a kérdésre keresik a választ az Antall József Tudásközpont idei Országimázs Konferenciáján a két terület szakemberei csütörtökön a Bálna Budapest központban.

Növekvő szaúd-arábiai érdeklődés a magyarországi befektetési lehetőségek iránt

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és a szaúd-arábiai nagykövet Mohammed A. Almatrafi kétoldalú megbeszélésén számos együttműködési terület körvonalazódott az esetleges szaúd-arábiai befektetések, a termékkivitel és az állategészségügyi és állategészségügyi képzések tekintetében.

Az átalakuló európai élelmiszerpiaci helyzetről tárgyalt a földművelésügyi miniszter a brit nagykövettel

A magyar és a brit gazdálkodók közötti kapcsolatok erősítése és a mezőgazdasági gépgyártás lehetnek a magyar-brit mezőgazdasági együttműködés célterületei – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter miután találkozott Jonathan Knott brit búcsúzó nagykövettel.

A közép-európai térség együttműködése a cél

A Visegrádi Együttműködés keretében egyeztetett álláspontok közös brüsszeli érvényesítése a cseh és magyar fél érdeke, erről állapodott meg Fazekas Sándor Juraj Chmiellel, a Cseh Köztársaság közelmúltban Budapestre akkreditált nagykövetével március 4-én, amikor hivatalában fogadta a diplomatát.

40 millió forintot kaphatnak a civil szervezetek

A Földművelésügyi Minisztériumhoz kötődő civil szervezetek fontos szerepet vállalnak abban, hogy teljesüljenek az agrárágazati célkitűzések. A tárca 2015-ben is segítséget nyújt ezen szervezetek támogatásához a számukra kiírt pályázattal.

Átadták a DDNP nagydorogi ciktajuh génmegőrző központját

Átadták kedden a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) Tolna megyei Nagydorog mellett fekvő ciktajuh génmegőrző központját és az őshonos fajta állományának helyet adó Cikta Majort, amelyet a nemzeti park 215 millió forintos európai uniós támogatásból korszerűsített.