Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. március 18., szerda

20.145 - Vasárnapi zárva tartás: Máris újra kinyitnak a hiperek > 2015. március 18., szerda, 06:30

 

Vasárnapi zárva tartás: Máris újra kinyitnak a hiperek

2015. március 18., szerda, 06:30 Utolsó frissítés: 1 perccel ezelőtt

Szerző: 

Címkék: Tescovasárnapi nyitva tartásCBAIkeaAuchanMetroSparvasárnapi zárva tartás;drogerie marktvasárnapi boltzár

Három napja, március 15-én lépett életbe a vasárnapi boltzár, de március 29-én szinte minden, amúgy a korlátozás alá eső üzletbe mehetnek vásárolni az emberek. Erre ugyanis egy évben ötször lehetőséget ad a törvény, és mivel a karácsonyi bevásárlás négyhetes rohamában öngyilkosság lenne zárva tartani, így mellette egy vasárnap maradt, amikor még tarolhatnak. A Tesco például minden üzletét a húsvét előtti vasárnap tartja nyitva, az Auchan szétosztja, az IKEA ötre nyújtja az adventi hétvégés időszakot.

Alig lépett életbe a vasárnapi boltzáras törvény, nemsokára újra vásárnap lesz vasárnap. A törvény szerint egy évben összesen öt vasárnapot választhatnak, ebből azonban négyet a karácsonyi nagy rohamra érdemes a boltoknak tartogatniuk.

Nem sokat teketóriázik a Tesco, már a húsvét előtti utolsó vasárnap, azaz március 29-én elhasználja azt az egyik, voltaképpen egyetlen, vasárnapi nyitvatartási lehetőséget. A cégnél a hvg.hu-nak azt mondták, egységes döntést hoztak, vagyis a – nemrég bezárt 13 után is még – több mint 200 egységgel rendelkező láncnál országszerte csak a húsvétra lőnek. Még akkor is, ha kívülről nézve esetleg racionálisabb lenne mondjuk egy Balaton-közeli helyen egy hagyományosan forgalmas hétvégét meglovagolni.

Ha van információja arról, melyik boltnál választják azt az utat, hogy tulajdonossá tesznek alkalmazottakat azért, hogy vasárnap is nyitva lehessenek, illetve milyen kiskaput hogyan használnak ki, kérjük, írjon azonlinegazdasag@hvg.hu címre. Köszönjük.

A 13 áruházat működtető Metro is hasonlóan taktikázik, az egyik "jolly joker" vasárnapot ők is húsvét előtt használják fel, az adventi nyitva tartásról ugyanakkor nem nyilatkoztak. (A fővárosban, illetve környékén 4 egysége van a Metrónak, a többi a nagyobb vidéki városokban.) A német hátterű, Magyarországon 1993 óta jelen levő vállalat kedvét amúgy még jobban elvette a kormányoldal azzal a kedden megszavazott módosítóval, amelyet lex Metrónak is lehet nevezni. A vasárnapi nyitva tartást azoknak a vállalkozásoknak is megtiltják, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet – a Metro pont ilyen.

Helyi igények alapján

Másképp gondolkodik azonban az Auchan menedzsmentje, a hvg.hu-nak a francia hátterű láncnál azt mondták, hogy a helyi vásárlási szokások és igények alapján osztották szét a vasárnapi lehetőségeket a 19 áruház között. A húsvét előtti vasárnapon a debreceni, a fóti, a székesfehérvári, valamit a miskolci, József Attila utcában található Auchan lesz nyitva, a többi nem. Anyák napján, azaz május 3-án a budakalászi Auchan várja az embereket, az elmúlt évek tapasztalataira alapozva pedig a dunakeszi áruház május 10-én használja ki a lehetőséget. Utóbbit azzal indokolták, hogy sokan ebben az időszakban vásárolnak be a nyaralásra.

Az Auchan parkolójában

Fotó: 

A Sziget fesztiválozóira a közelben levő Auchan Aquincum hajt, vagyis azon a nyári hétvégén tart majd nyitva ez az egység. A csömöri és a soroksári áruházban viszont a tanévkezdéstől várják a nagy forgalmat, ezért augusztus utolsó vasárnapjára lőnek.

Az adventi időszakot egyébként az Auchan cselesen öt hétvégére próbálja felduzzasztani azzal, hogy november 22-én 3 áruházát –a budaörsit, a maglódit és a szegedit – is kinyitja. Ugyanezt a stratégiát választja az IKEA, amely a karácsony előtt lövi el az össze puskaporát, és az ilyenkor megszokott vásárlói rohamra koncentrál, ez azt jelenti, hogy a karácsonyt megelőző öt vasárnapon lesznek nyitva a svéd cég áruházai.

Információért forduljon orvosához, gyógyszerészéhez és boltjához

A Spar is szívhatja a fogát
A Spar amúgy a másik kárvallottja a vasárnapi boltzáras törvény élesedése után három nappal,kedden elfogadott módosítónak: a töltőállomásokon működő, de üzemanyagot nem áruló boltokra – az OMV-kutakon jelen levő Spar ilyen – kiterjed a tiltás.

A Sparnál az Auchanhoz hasonlóan jár a menedzsment agya, a négy adventi vasárnapon ugyan ott is egységes lesz a nyitva tartás, de az ötödik felhasználható vasárnapot a helyi igényekhez igazodva határozzák meg a több mint 400 bolttal működő láncnál. Ezzel kapcsolatban csak annyit közöltek, hogy az elmúlt évek forgalmai adatai és a vásárlószám alapján a boltok vezetői és az áruházlánc értékesítési osztálya döntötte el, hogy az egyes üzletek melyik vasárnap lesznek nyitva. Nem árulták el a hvg.hu-nak, hogy melyik bolt pontosan melyik vasárnap nyit ki, erről csak később fogják értesíteni a vásárlókat.

A CBA-tól érkezett szűkszavú válasz alapján a nagy üzleteknél sem egységesen döntöttek, a franchise tagjai szabadon határozzák majd meg, hogy mikor nyitnak ki, így általános érvényű szabályra ott sem számíthatnak a vásárlók, mindenkinek helyben kell majd tájékozódnia.

Egyébként a CBA-hoz tartozó franchise-partnerek közül vélhetően nem egyre igaz, hogy amikor csak akar, nyitva lehet vasárnaponként. A törvény ugyanis azoknak a vállalkozásoknak engedi a nyitva tartást a hét utolsó napján, amelyeknek az eladótere 200 négyzetméter alatt marad, és a vállalkozásban legalább 20 százalékos részesedéssel bíró tulajdonos, illetve családtagja dolgozik aznap. (Mellettük lehetnek alkalmazottak, egy tulajdonosra négy alkalmazott juthat.) A CBA pedig franchise-rendszerben épül fel, sok boltnak külön tulajdonosa van, csak a cégéren van CBA.

CBA üzlet a belvárosban

Fotó: 

Többen még gondolkodnak

A Penny Market a hvg.hu megkeresésére röviden csak annyit közölt, hogy a nyitva tartásról a cég honlapján tájékozódhatnak a vásárlók. Ez nyilván csak később lesz igaz, mert cikkünk megjelenésekor a vasárnapi plusz nyitva tartásról még semmilyen információ nem volt elérhető.

Már elindult a bonyodalom, de mi lesz még?
A vasárnapi boltzár hatályba lépése előtti utolsó szombatontöbb helyen már zsúfoltabbak voltak az üzletek, máshonnan meg a szokásos helyzetről számoltak be olvasóink. Kérjük, írja meg, hogy az első igazi, a boltzár élesedése utáni szombaton, a most következőn mit tapasztal, illetve küldjön fotót az onlinegazdasag@hvg.hucímre. Köszönjük.

A Manna-Roni cégcsoportnak 25 boltja van a fővárosban, ezek a négy egymást követő adventi vasárnapokon biztosan nyitva lesznek, az ötödik szabadon felhasználható vasárnapról azonban még nem döntöttek, de az biztos, ígérik, hogy egységes döntés születik majd az üzletek nyitva tartásáról. A Manna-Roni-csoportnak amúgy nagyon betette a kaput a vasárnapi boltzár, a Budapesten 25 üzletet fenntartó csoportnak mindösszesen 9 egysége lehet nyitva vasárnaponként, és elmondásuk szerint a vasárnapi és éjszakai nyitva tartást korlátozó törvény miatt a dolgozók negyedét, 75 embert el kell küldeniük.

A DrogerieMarkt (DM) ugyan külön munkacsoportot hozott létre a helyzet kezelésére (256 üzletük közül mindössze 10 nyithat ki egész évben vasárnap), de egyelőre nem tudják, mikor használják fel az öt lehetőséget. A Media Marktnál is gondolkodnak még a nyerő stratégián, egyelőre nem született döntés a vasárnapokról. Az Aldi nem kívánt nyilatkozni az ügyben, a Lidltől cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, a Reál és a Coop üzletláncok pedig elérhetetlennek bizonyultak.