Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. március 10., kedd

20.094 - ​Milyen változásokat hoz az Auchan életébe a vasárnapi zárva tartás? Milyen változásokat hoz az Auchan életébe a vasárnapi zárva tartás?


Milyen változásokat hoz az Auchan életébe a vasárnapi zárva tartás?
2015. március 15-től áruházaink vasárnaponként zárva tartanak. Ugyanakkor hétfőtől szombatig az Auchan áruházak egységes, hosszabb nyitva tartási idővel várják a vásárlókat: Budapesten és környékén, valamint Székesfehérváron 6 órától 22 óráig, a vidéki nagyvárosokban pedig 7 órától 22 óráig. A 16 áruházunk mellett működő önkiszolgáló töltőállomásaink pedig zavartalanul, a megszokott vasárnapi nyitva tartás szerint üzemelnek, az automata kutak pedig 0-24 óráig, a hét minden napján.
A 2014-es eredményeinkről és a 2015-ös terveinkről bővebben itt olvashattok: http://www.auchan.hu/hirek-ak…/sajtokozlemeny-2015-marcius-9


Jövő héttől két Tesco és három Lidl lesz nyitva vasárnaponként


​​
2015. 3. 10. 09:30|Utolsó módosítás: 2015. 3. 10. 09:32|Vállalatok
Milyen változásokat hoz az Auchan életébe a vasárnapi zárva tartás? - derül ki a lapunknak adott válaszokból.
A Spar 19 egységet tarthat nyitva: ezek közül hét világörökségi területen működik, nyolc meg benzinkúton. Ezer boltból jó ha harminc nyitva maradhat majd.






Az üzletek kevesebb, mint három százaléka maradhat nyitva vasárnap a Világgazdaság összesítése szerint. A nagy láncok közül egyelőre csak a CBA és a Reál nem válaszolt azon kérdésünkre, hogy hány üzletük lehet nyitva vasárnap. A franchise jellegű bolthálózata ugyanis egyaránt sok vállalkozás tulajdonában van, így a vállalkozások még nem tudtak tájékoztatást adni arról, hány üzletük szolgálhatja ki a vevőket vasárnap is. A CBA mindenesetre úgy tájékoztatta lapunkat, hogy elbocsátásra semmiképpen sem kerülhet sor, hiszen a szakemberhiány évek óta komoly gond az élelmiszer-kereskedelmi szektorban. A többi, kérdésünkre válaszoló lánc 1155 egységéből mindössze 33 lesz nyitva vasárnap – általában azok, amelyek világörökségi területen, vagy benzinkút mellett működnek.
Egyedül a Hervis sportáruházak cégvezetése tájékoztatta lapunkat arról, hogy nem tudják elkerülni létszámcsökkentést. A társaság üzletei hetente 2-3 napon fognak 1-2 órával tovább nyitva tartani, de a maradó alkalmazottak jövedelme így is csökkenni fog.
Hasonló a helyzet a Tescónál. a vasárnapi zárva tartás miatt dolgozóik jelentős részének nettó jövedelme előreláthatólag csökkenni fog néhány ezer forinttal. Hasonló a helyzet a 67 műszaki áruházzal rendelkező Euronics láncnál is, hiszen egyetlen üzletük sem mentesül a törvény hatálya alól, így az alkalmazottak elvesztik a vasárnapi pótlékot. A bevásárlóközpontokban ugyanakkor 1-2 órával hosszabbítják a nyitva tartást.
A lánc 209 egysége közül csupán kettő működik világörökségi területen: , egység maradhat nyitva vasárnap is, itt 24 órán keresztül fogadják majd a vásárlókat. A Lidl Magyarország 163 diszkontja közül csupán a Király utcai, valamint a  a sátoraljaújhelyi és a szerencsi működik világörökségi területen. A két utóbbi közelében lévő TESCOis fogadhatja a vásárlókat, mégpedig 24 órán keresztül. A hipermarket lánc többi 207 egysége azonban nem mentesül a törvény hatálya alól, ám a cég tájékoztatása szerint a zárva tartás miatt senki nem fogja elveszíteni az állását. Sőt, miután nyilvánvalóan átrendeződik a forgalom, a szolgáltatási színvonal emelését tervező Tesco szerint az eddigieknél több emberre lesz szükség az áruházakban és a hat nap alatt várhatóan növekvő forgalom miatt új dolgozók felvételére is szükség lehet.
A jövő héttől mind a 19 Auchan áruház zárva lesz vasárnaponként, viszont a hálózat 16 áruháza mellett létesült saját benzinkút továbbra is kiszolgálja az autósokat. Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója tájékoztatása szerint a cég idén nem tervez csoportos létszám leépítést. A törvénymódosítások okozta változásokat hosszabb nyitva tartással, munkatársaink beosztásának újraszervezésével kezelik, hogy megőrizzék a munkahelyeket. Annak a közel 200 alkalmazottnak pedig, akiknek vasárnapra szólt a szerződése, új munkaszerződést kínált a közel 7000 fős cég.
A Spar nem tervezi a nyitva tartás egységes hosszabbítását: a helyi igényekhez igazodva nyújtja meg a nyitva tartási időt. A cég a jövő hétfőtől weboldalán tájékoztatja vásárlóit a nyitva tartási idő változásáról, miután a 392 egység közül csupán 19 működhet vasárnap is. Ezek közül UNESCO világörökségi zónában 7, repülőtéren és piac közelében 1-1, OMV benzinkútnál pedig 8 egység működik és az utóbbiak számát rövidesen kettővel növeli a cég Budapesten.
Az is biztos már, hogy országszerte 33 bevásárló központ lesz nyitva március 15. után is, hogy a multiplex mozik és vendéglátó egységek, valamint a kinyitó üzletek zavartalan működhessenek. A bevásárlóközpontokban lévő üzletek és szolgáltatók a törvényi előírások alapján döntenek el a vasárnapi nyitva tartásról. A működő bevásárló között lesz a budapesti Asia Center is, ahol ugyan nincs mozi, de szinte kizárólag kis alapterületű árudákat működtetnek a távol-keleti vállalkozók.Szerző: D. K.