Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. július 14., csütörtök

21.230 - Mekkora órabért fizet a magyar Aldi? - Íme, a boltlánc válasza a munkaerőhiányra!

Mekkora órabért fizet a magyar Aldi? - Íme, a boltlánc válasza a munkaerőhiányra

Az Aldi 225 ezer forintos bruttó bért kínál a bolti dolgozóknak 30 órás heti munkaidőre.
Csernátony Csaba Zoltán, 2016. július 13. szerda, 07:58

A kiskereskedelmi boltláncok nem csak a vásárlókért, hanem az egyre komolyabb munkaerőhiány miatt az alkalmazottakért is versenyeznek.

Meglepőt lépett a Lidl - így reagált a kormány


Az Aldiban például a bolti eladók számára elérhető legmagasabb havi fizetés 222,2 ezer forintos bruttóban, ezért heti 30 órát kell dolgozni. Ez nettóban közel 148 ezres fizetést jelent havonta. Az aldis fizetés órabérként pedig 1852 forintos bruttó összeget jelent, nettóban pedig közel 1231 forint. Ez valamivel kedvezőbb, mint a szektorban elérhető átlagos fizetés. A hivatalos KSH-adatok szerint ugyanis a kereskedelemben - teljes munkaidőben - dolgozók átlagos bruttó fizetése az idén (január-május között) 220-224 ezer forint volt. Nettóban - az adókedvezmények nélkül - pedig az átlagfizetés 160-162 ezer forint volt az idén. Ez órára bontva pedig bruttóban 1375-1400 forint, nettóban pedig 1000 forintot jelent - a hivatalos adatok szerint heti 40 órás munkaidővel számolva.

Az Aldi mellett persze a többi boltlánc is igyekszik betölteni az üres álláshelyeket. A Lidl július elsejétől 15 százalékkal megemelte a vállalat minden fizikai dolgozójának bérét, így a márciusi 5 százalékos emeléssel együtt 20 százalékkal emelkedik idén az értékesítésben és a logisztikai központokban dolgozó több ezer alkalmazott bére. Bár a Lidl a fizetésről konkrét összeget nem ígér a honlapján, de a 20 százalékos béremelést hirdetve igyekszik magához csábítani új alkalmazottakat. A Lidl mellett egyébként többek között az Auchan, a Spar és a Tesco is megemelte az alkalmazottak bérét. A boltláncok béremeléseiről a ebben a cikkünkben olvashat részletesen, a kormány reakcióját pedig itt olvashatja el.

Megjegyzés:
A teljes munkaidő a Munka Törvénykönyve szerint napi 8 óra, de lehetőség van ennél rövidebb vagy akár hosszabb időtartamot is teljes munkaidőben állapodjon meg a munkavállaló és a munkaadója. Az is hozzátartozik, hogy a KSH-statisztika a kereskedelemben és a gépjárműjavítással foglalkozó alkalmazottak bérét együtt méri.