Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. július 26., kedd

21.266 - Megjött az első Uber-utód Budapestre - retteghetnek a taxisok? > 2016. július 25. hétfő, 11:38


Megjött az első Uber-utód Budapestre - retteghetnek a taxisok?

Megérkezett a bejelentés: augusztus elejétől indul a magyar fővárosban a Taxify.
Dzindzisz Sztefan, 2016. július 25. hétfő, 11:38

A három éve Észtországból indult vállalkozás nem kezdő a maga területén: tavaly hárommilliónál is több fuvart bonyolított, befektetői között pedig megtalálható például a Skype is. Budapestre a cég ígérete szerint úgy érkeznek, hogy miközben betartják az úgynevezett taxisrendeletet, technológiában és életérzésben hozzák majd mindazt, amit az Uberben szerettek a felhasználók.

A szolgáltatás eléréséhez szükséges mobilalkalmazás Android és iOS telefonokra is letölthető.

A Taxify ígérete szerint a budapesti utasok a magasabb, kötelezően előírt, fix tarifáért cserébe mindent megkapnak, amit egy hagyományos taxis szolgáltató tud adni - tudta meg a Napi.hu. Így például adott lesz a készpénzes fizetés lehetősége is, és a fuvar után kapott e-mailből gombnyomásra igényelhető e-számla mellett megjelenik a taxióra által kinyomott bizonylat is, mert ahogy minden más hivatalos taxiban, a Taxify autókban is hitelesített óra működik majd.

Azt még nem tudni, hányan lesznek

A Taxify egyelőre még gyűjti a sofőröket, azt nem tudni, hogy pontosan hány autóval indul Budapesten - közölte a Napi.hu érdeklődésére Cseh Kinga, a cég szóvivője. Egyelőre azt mérik fel, hogy mekkora a kereslet, ezt akarják majd összehozni a kínálattal. Bár kifejezetten az Uber-sofőröket nem keresték, azt megtudtuk, hogy a kivonuló startup sofőrjei viszont tömegszámra jelentkeztek a cégnél. Nekik könnyebb dolguk is van, hiszen ők már megfelelnek a személyi feltételeknek, például már letették a személyszállítói vizsgát.

Bár alkalmazni fogják a fix tarifákat és vállalják az autók besárgítását is, főképp az innovatív jelleggel akarnak kitűnni, így például náluk is az applikáción lesz a fő hangsúlyt - mondta Cseh. A Taxify a besárgításon keletező költségekben segíteni fog a sofőrjeink, a tervek szerint a megtett út arányában térítenek majd vissza egy bizonyos százalékot.

Nem taxistársaság, csak amennyire muszáj

A Taxify inkább tech-startup cégnek tartja magát, és nem titkoltan azokat célozza meg, akik megszerették az Ubert, és megszokták, hogy sosincs foglalt jelzés, sem fölösleges várakozás, hogy a szolgáltatás nem a sofőrökért, hanem az utasokért működik.

A társaság olyan mértékig írja elő a sofőrök helyes viselkedését, hogy még azt is rögzíti számukra, miként kell üdvözölni az autóba beszálló vendéget. Az utas elégedettsége az Uberhez hasonlóan itt is kiemelt szerepet kap, lehet majd osztályozni az utasokat.

Kitölteni az űrt

Talán nem véletlen, hogy éppen most jelenik meg a Taxify Budapesten, hiszen éppen tegnap hagyott fel budapesti tevékenységével az Uber. A lépésre azért volt szükség, mert a július 24-én életbe lépő törvény miatt (lásd alább) az uberező sofőrök elveszíthetik a jogosítványukat vagy az autójuk rendszámát, annak ellenére, hogy minden engedéllyel rendelkeznek és adót fizetnek. Ezek olyan kockázatok, amelyeknek az Uber egyetlen magyar alvállalkozó sofőrt sem szeretne kitenni - közölte a cég, amely szerint ez a jogszabály ellehetetleníti 1200 sofőr munkáját, veszélybe sodorja családjaik megélhetését, és bünteti a modern technológiát.

A magyar parlament június közepén - 119 igen, 61 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett - fogadta el az engedély nélkül, személygépkocsival végzett személyszállító szolgáltatáshoz kapcsolódó jogkövetkezményekről szóló kormányzati törvényjavaslatot. Eszerint ideiglenesen, legfeljebb 365 napig blokkolni lehet azokat az internetes oldalakat, amelyek jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínálnak.

A tiltás, melyet a közlekedési hatóság rendelhet el, akkor léphet életbe, ha a taxiszolgáltatást szervező vagy közvetítő nem felel meg a kormányrendeletben meghatározott diszpécserszolgálati követelményeknek és ezen engedély hiánya miatt a hatóság bírságot szabott ki, a megbírságolt pedig tovább folytatja ezt a tevékenységet. Itt érdemes megjegyezni, hogy az Uber és a taxisok között itt van a legnagyobb ellentét, azaz taxis, vagy személyszállítási szolgáltatást végez-e az Uber. A cég szerint utóbbit, ezért nincs is szüksége diszpécserszolgálatra, míg a taxisok és immár az állam szerint is taxis szolgáltatást, így pedig minden előírásnak meg kell felelniük.

Belátható időn belül nem lesz visszatérés

Belátható időn belül várhatóan nem fogunk visszatérni - mondta a távozás bejelentésekor Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője. Egyelőre az biztos, hogy tovább dolgoznak a szabályozás kialakításán, ám elsősorban a hatóságokon múlik, hogy van-e szándék változtatni az eddigi tiltó magatartáson. Annyit Fekete is elismert, hogy nem kizárt, a későbbiekben más szolgáltatásokkal megjelennek az országban, ám egyelőre nincsenek konkrét tervek.