Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. július 17., vasárnap

21.248 - Hosszú jatagánok éjszakája – Helyszíni beszámolók Isztambulból > BY VILÁGFIGYELŐ · 2016-07-16


Hosszú jatagánok éjszakája – Helyszíni beszámolók Isztambulból

BY  · 2016-07-16

Hossz%C3%BA-jatag%C3%A1nok-%C3%A9jszak%C

„Hogy mi történt az éjszaka Törökországban? A világ egy szépen megrendezett puccsot látott, amit a többség be is nyalt" – fogalmaz egy Isztambulban élő ismerősünk, és nem ő az egyedüli fiatal ezzel a véleménnyel. Az igazság azonban nem ennyire egyszerű, ahogyan az sem, amikor valaki azt mondja, hogy az elnök nem volt benne legalább egy kicsit a dologban. Mindenesetre ahelyett, hogy csatlakoztunk volna a 10 millió török szakértőhöz, úgy döntöttünk, hogy inkább felkeresünk olyanokat, akik tényleg benne vannak a dolog kellős közepén.

„Ez az egész ország úgy ahogy van egy szar, és ezt sajnos a sok elemit végzett írástudatlan nem látja. Bármit meg lehet velük tenni. Az elnökünkről az emberek azt gondolják, hogy Isten, pedig senkit nem kímél, hogy kiépíthesse a teljes egyeduralmát" – meséli nekünk Siham, aki Isztambul belvárosában volt az események alatt.

Az van, hogy változtatásokat akar, át akarja írni az alkotmányt, viszont eddig még nem volt ehhez elég erős. Most már az. Az egész totál ellentmondásos egyébként, mert ugyebár kijárási tilalom volt, mégis SMS-eket küldözgetett az embereknek, hogy menjenek ki az utcára és álljanak mellé. Színház az egész! Most megmutathatja az EU-nak, hogy nem csak arra jó, hogy feltartóztassa pénzért a migránsokat, hanem önmagában is erős vezető, aki egy puccsot is képes simán leverni. Meg persze ott van az isztambuli tragédia (merénylet – a szerk.) is. Ha már a valós ellenséget nem tudja legyőzni, valakinek azért meg kellett mutatni, hogy mit tud. De ez nem elég a változáshoz

– tette hozzá. Ő azok táborát gyarapítja, aki nem ment tüntetni a kormány mellett, bár ellene sem, ezért kíváncsiak voltunk, hogy akkor szerinte mi kellene a változáshoz. Erre a következő választ kaptuk: „oktatási reformok, a helyi vállalkozások támogatása a gazdasági élénkítés jegyében".

Az emberek fel vannak készülve az ilyesmire

Megkerestünk egy jó néhány éve Törökországban élő magyar lányt is, aki eddig nem foglalkozott a politikával, de érzi, hogy hamarosan el kell kezdenie, hacsak nem akar hazaköltözni:

Lényegében itt vagyok hét és fél éve, sok mindent láttam már ennyi idő alatt. A politika viszont különösebben nem izgat egészen addig, ameddig engem nem érint igazán. Vagy csak nem történik valami olyan dolog, amivel abszolút nem tudok egyetérteni. Sokaknak nem tetszik ez a keményvonalas iszlám, és ahogy próbálják abszolút korlátozni őket a vallás nevében. Ezért szoktak itt ilyenek lenni. De az emberek fel vannak rá készülve. Például az első baljós jeleket látva a legtöbb török szépen elment, bevásárolt, mert tudta, hogy most lehet, hogy pár napig otthon kell maradni. Én persze nem, mi elmentünk sörözni a barátaimmal egy olyan környékre, ahol viszonylag nyugi volt, semmit nem vettünk észre egészen addig, amíg este később elkezdtek menni a repülők. Amúgy ez azért is van, mert ilyenkor itt ezeket nem közvetítik, és az internetet is tudatosan belassítják. Én most először életemben kikértem a konzuli védelmet, vagyis, ha baj van, akkor remélhetőleg evakuálnak minket, és hazavisznek. De azt nem mondhatnám, hogy félek bármitől is. Itt az van, hogy alapból is óvatos vagy. Ha valaki furcsa, és mondjuk nem csak azért kelti fel a figyelmedet, mert menő cipője van, akkor alap, hogy elmész onnan, illetve azt is tudod nagyjából, hogy mikor hol lehet valami eseményre számítani, oda pedig értelemszerűen olyankor nem mész. De hát éppen ezért haldoklik a turizmus, folyamatosan zárnak be az utazási irodák, és konganak a hotelek az ürességtől

– meséli Kata Whatsappon, mert a Facebook és az email csak egészen akadozva működik az országban.

A hangulat egyébként a beszámolók szerint nem rossz: üresek ugyan az utcák, nincs forgalom, de a boltok nyitva vannak. Az emberek megszokták. Kint élő magyar forrásunk is azok táborát gazdagítja, akik úgy érzik, hogy ez egy előre megrendezett dolog volt, mert a kormány érdeke, hogy elszabaduljon a pokol néha, hiszen így tud igazán erőt demonstrálni. A tegnapi megmozdulás egyébként azért is jöhetett nagyon jól a kormánynak, mert letartóztathattak és megölhettek egy csomó embert, aki útban volt és instabil elemnek minősült, ami azt jelenti az erdogáni demokráciában, hogy valamiről máshogy gondolkozik.

Ezt Kata is megerősítette: „Durva amúgy, a mellettünk lévő kerületben egy elég magas pozícióban lévő hivatalnokot lőttek le, és azt hallottam, hogy valakit az egyik lezárt hídon lefejeztek. A letartóztatásokról pedig ne is beszéljünk! Most rengeteg olyan embert sikerül félreállítani, aki esetleg tehetett volna valamit Erdoğan ellen. De mindegy, szerintem az ország így is a polgárháború felé sodródik, szóval nem tudom nem fontolgatni a hazautazást."

Hosszú jatagánok éjszakája – Helyszíni beszámolók Isztambulból bejegyzés először a PestiSrácok.hu jelent meg.