Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. július 16., szombat

21.240 - Rátfai Gábor ÚJSÁGÍRÓ: Ezért vedd le azonnal a születési dátumodat a Facebookról > 2016. 07. 16. 10:18

Ezért vedd le azonnal a születési dátumodat a Facebookról

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

ÚJSÁGÍRÓ. 2016. 07. 16. 10:18

Nyugodtan adja meg bárki nyilvánosan az adatait, de csak akkor, ha egyik nap arra szeretne ébredni, hogy nincs a bankszámláján egy árva peták sem.

Sokan nem törődnek vele, hogy milyen adatokat osztanak meg magukról a Facebookon, és boldogan kiírják, hogy most egy hónapig Hawaiin lesznek. Aztán mikor hazajönnek, és látják, hogy ki van pakolva a ház, nem nagyon értik, hogyan történhetett. Azt viszont már kevesebben gondolnák, hogy a születési dátumuk megadása is okozhat komoly fejfájást.

Biztonsági szakemberek szerint célszerű eltakarítani a mindenki által látható születésnapot a közösségi oldalról, mert már a nevünk, és ez az egyetlen, hozzá kapcsolható adat is elég ahhoz, hogy illetéktelen kezekbe kerülve rossz célokat szolgálhasson. Megtörténhet ugyanis, hogy a kiberbűnözők ellopják a személyazonosságunkat, ez pedig olyan kellemetlenségekkel járhat, mint például a bankszámlánk leürítése,  ami azért eléggé el tudja rontani az ember napját.

Cifas legújabb kutatása szerint azok, akik hasonló jellegű információkat osztanak meg magukról, sokkal nagyobb kockázatnak teszik ki magukat, mint akik rejtegetik mások elől a lakcímüket, telefonszámukat, születésnapjukat. A jelentés szerint a tavalyi évben 57 százalékkal nőtt meg a személyazonosság-lopások száma, ami azt jelenti, hogy 148 000 ember vált áldozattá. Ám még ennél is fontosabb adat, hogy az esetek 86 százaléka az internetről szedett információkon alapult, köszönhetően annak, hogy nagyon sokan adnak meg személyes adatokat, bárki számára elérhetően.

Éppen ezért a Cifas mindenkinek azt javasolja, hogy inkább ne adjon meg címet, telefonszámot, születési dátumot olyan oldalakon, mint a Facebook, a Twitter, vagy a LinkedIn. Ez egyébként amúgy is logikus, hiszen miközben manapság mindenki a személyiségi jogokra hivatkozik, közben önszántából szolgáltatja ki magát a hackereknek.