Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. július 22., péntek

21.257 - München: megállt a tömegközlekedés, lezárták a főpályaudvart,....> 2016. 07. 22. - 22:32

2016. 07. 22. - 18:42
2016. 07. 22. - 22:32
forrás: MTI/CNN/Suddeutsche Zeitung

Lövöldözés történt péntek este a németországi Münchenben, legkevesebb nyolcan meghaltak és sokan megsebesültek, többen súlyosan. A rendőrség a késő esti információk szerint legalább egy fegyverest keres és terrortámadásra gyanakszik. Egy 15 éves sebesült a kórházban meghalt - értesült a Süddeutsche Zeitung.

  • lövöldözés volt péntek délután hat óra körül a müncheni Olympia bevásárlóközpontban illetve a mellette lévő gyorsétteremnél,
  • a müncheni rendőrség tájékoztatása szerint nyolc halálos áldozata van,
  • a bajor belügyminiszter késő este korrigálva korábbi nyilatkozatát, "legalább egy tettesről" számolt be,
  • meg nem erősített hírek szerint az egyik támadó főbe lőtte magát,
  • szemtanúk szerint az elkövetőknél puskák vannak,
  • megállt a tömegközlekedés, lezárták a főpályaudvart, a rendőrség felszólította a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban,
  • a rendőrség akut terrorveszélyről beszél,
  • különleges állapotot rendeltek el a városban,
  • a müncheni Magyar Főkonzulátus ügyeleti száma: 0049 89 9622 80210
  • a Süddeutsche Zeitung értesülése szerint az egyik sebesült életét vesztette
 

A lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén, az olimpiai parkban lévő bevásárlóközpont (OEZ) egyik bejáratával szemben egy gyorsétteremnél kezdődött röviddel 18 óra előtt, majd a bevásárlóközpontban folytatódott.
A tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi rendelkezésre álló egységet mozgósított, helyszíni beszámolók szerint késő este az OEZ környékére összpontosították az erőket.

Megkülönböztetett jelzéssel közlekedő rendőrautó érkezik Münchenben az Olympia bevásárlóközponthoz, ahol lövöldözés történt 2016. július 22-én a kora esti órákban (Fotó: MTI/EPA/Lukas Schulze)

Megkülönböztetett jelzéssel közlekedő rendőrautó érkezik Münchenben az Olympia bevásárlóközponthoz, ahol lövöldözés történt 2016. július 22-én a kora esti órákban (Fotó: MTI/EPA/Lukas Schulze)

A rendőrség azt tudatta: az egész várost és környékét át fogják kutatni a feltételezhetően három elkövető után. Hangsúlyozták: egyelőre semmilyen arra utaló információval nem rendelkeznek, hogy iszlamista háttere lenne a terrortámadásnak.

Előzőleg több hírportál arról számolt be, hogy a belvárosban is lövöldözés tört ki, ez az értesülés nem bizonyult megalapozottnak.

Az OEZ térsége felett helikopterek köröznek, a Bild című lap szerint mozgósították a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet is.
A rendőrség felszólította a münchenieket, hogy ne hagyják el otthonukat, vagy keressenek menedéket, ha úton vannak. A tömegközeledést leállították, számos csomópontot lezártak, és a rendőrség külön felszólított arra, hogy mindenki kerülje el a város körüli autópályákat.

A kórházakat riadókészültségbe helyezték, valamennyi orvost és ápolót berendelték.

Rendőrök érkeznek Münchenben az Olympia bevásárlóközponthoz, ahol lövöldözés történt 2016. július 22-én a kora esti órákban (Fotó: MTI/EPA/Matthias Balk)

Rendőrök érkeznek Münchenben az Olympia bevásárlóközponthoz, ahol lövöldözés történt 2016. július 22-én a kora esti órákban (Fotó: MTI/EPA/Matthias Balk)


Galéria – Müncheni terrortámadás

A város több pontján "pánik uralkodik" – mondta egy rendőrségi szóvivő a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

A tartományi kormány válságstábot állított fel és késő este rendkívüli ülést tart.

Közben a német szövetségi kormányzat szintén az egyik közösségi oldalon fejezte ki részvétét. Ezzel egy időben közölték: egyelőre nem tudnak, de nem is akarnak állást foglalni vagy spekulálni az üggyel kapcsolatban.
A szomszédos Baden-Württemberg tartományban is megerősítették a rendőri jelenléter az utcákon, és különleges egységeket küldtek a bajor hatóságok támogatására – közölte a bajor rádió.