Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. augusztus 24., kedd

6.090 - A Jobbik kitiltaná a vezető tisztségekből a pártállam egykori kiszolgálóit > 2010-08-24 18:55 barikád.hu

From: Péteri Attila Árpád
Date: 2010. augusztus 24.
Subject: A Jobbik trv. tervezete a közélet megtisztításáért!
To: Kutasi József

2010-08-24 18:55 barikád.hu 


Az alkotmányban rögzítené a Jobbik politikusainak törvénytervezete, hogy január 1-je után sem politikai, sem közigazgatási, sem állami tisztséget nem vállalhatnának azok, akik a rendszerváltás előtt bármilyen állami, párt- vagy rendvédelmi szervezetben vezető tisztséget töltöttek be.

Vona Gábor
 Vona Gábor

Törvénytervezetet nyújtott be Vona Gábor a Jobbik elnöke, frakcióvezetője, Staudt Gábor a párt főpolgármester-jelöltje, valamint Szilágyi György országgyűlési képviselő.

Szilágyi György
 Szilágyi György

A Jobbik politikusainak törvénytervezete az alkotmányban rögzítené, hogy január 1-je után sem politikai, sem közigazgatási, sem állami tisztséget nem vállalhatnának azok, akik a rendszerváltás előtt bármilyen állami, párt- vagy rendvédelmi szervezetben vezető tisztséget töltöttek be.A javaslat szerint, akik 1990. május 21-e előtt vezető tisztséget töltöttek be, a jövőben nem politizálhatnának, nem lehetnének sem társadalmi, sem állami, sem önkormányzati szervezet vezetői, nem vállalhatnának vezető szerepet az államigazgatásban, a rendvédelmi szerveknél, a honvédségnél, a bíróságokon és az ügyészségnél, de állami tulajdonú vállalatok vezető és ellenőrző szervénél sem kaphatnának funkciót.

Staudt Gábor 
Staudt Gábor

A törvénytervezet indoklása szerint, a rendszerváltás éveiben sajnálatos módon elmaradt a magyar közélet megtisztítása azon személyektől, akik tevékeny szerepet vállaltak a korábbi szocialista államélet irányításában, az állampárt vezető tisztségviselőiként vagy a fegyveres szervezetek vezetőiként közreműködtek a magyar nép elnyomásában, a kommunista diktatúra fenntartásában. Az immáron szabad magyar nemzet jogos igénye, hogy az elnyomó hatalmat megtestesítő egykori funkcionáriusok ne vehessenek részt a mai demokratikus közélet alakításában – különösen az állami döntések meghozatalában - ne viselhessenek közhivatalt, illetve ne gyakorolhassanak befolyást állami vagy önkormányzati vállalatokban viselt tisztségeiken keresztül a nemzetgazdaság folyamataira. Mindennek indoka, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország demokratikus hagyományaihoz igazodóan szükséges a szocialista korszak személyzeti politikájával történő elvi szakításról a lehető legmagasabb jogalkotási szinten rendelkezni.