Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. szeptember 24., csütörtök

3.485 - Nemzeti Hirháló: Szűkös hónapok: mi lesz a lakossággal télen? > 2009-09-24 12:47 hírTV

From: Nemzeti Hirhalo

Date: csütörtök, 2009. szeptember 24.
Subject: Mi lesz a lakossággal télen

To: Kutasi József

 

Szűkös hónapok: mi lesz a lakossággal télen?

2009-09-24 12:47 hírTV

 

Nemcsak a költségvetési szerveknek, a lakosságnak is folyamatosan nő az adóssága. Győr-Moson-Sopron megyében több mint 1 milliárd forinttal tartoznak a fogyasztók a közszolgáltatóknak.

 

A Győri Hőszolgáltató cégnek a kintlévősége meghaladja az 510 millió forintot, amelyből a lakossági kintlévősége 368 millió forint.

 

Július óta a cég tartozása további 8 millió forinttal emelkedett. A távhőcég a közüzemek körében tapasztalt veszélyes növekedést. A tavalyi év hasonló időszakához képest közel 50 millió forinttal emelkedtek a kintlévőségek. A három Győr-Moson-Sopron megyei vízműtársaság felé is eléri az 500 millió forintot a tartozások mértéke.

 

Tőke László, a győri Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: "Jelentősebb tartozások inkább az állami költségvetésből gazdálkodó intézményeknél fordulnak elő, velük napi kapcsolatban vagyunk, hogy mikor és mennyit tudnak fizetni. Nyilván különleges elbírálás szerint kell kezelnünk őket, hiszen kórházak, vagy a közbiztonságot szolgáló intézmények ellátását biztosítjuk."

 

Képtelenek kifizetni a számlát

 

Az adóslistán lévő állami intézmények közül a legtöbbel, közel 60 millió forinttal a győri kórház tartozik. Győr polgármestere szerint a lakosság elszegényedéséből egyenesen következik, hogy sokan nem tudják fizetni a számláikat. Az viszont furcsa, hogy az állami intézmények veszteségeit az önkormányzati fenntartású cégeknek kell lenyelnie.

 

"Az elmúlt időszakban attól volt hangos a sajtó, hogy az iparűzési adót a kormány, az APEH szedi majd be. Ebből következően már ott is több milliárdos kiesés fenyeget, emellett a cégeknek a kintlévősége Győr vonatkozásában 1 milliárd forintot tesz ki" - nyilatkozta Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere. Hozzátette, jobban örülne, ha az iparűzési adó bevételeiből az önkormányzati tulajdonú cégeiket tudnák megsegíteni.

 

A szolgáltatóknál 70 százalékra nőtt a 30 napon túl nyúló, majd a határidő után röviddel rendezett számlák aránya, ami azt jelzi, hogy az embereknek már nincsenek tartalékai, és fizetéstől fizetésig minden fillért kénytelenek beosztani.

 

35 ezer családtól vesz el pénzt a kormány

 

A segélyek egy részét is elvenné a kormány jövőre. A költségvetéshez benyújtott salátatörvény egyik módosító javaslata alapján januártól egy családban csak egy embernek járna az aktív korúak ellátása.

 

Az intézkedés a minisztérium becslése szerint 35 ezer családot érint, köztük több rokkantsági ellátásban vagy rokkantnyugdíjban részesülő személyt, de az aktív korúak ellátása között szerepel a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás is.

 

A tervezett intézkedés miatt egy család akár 28 ezer forinttól is eleshet havonta. Ferge Zsuzsa szociológus számításai szerint a segélyek megvonásával mindössze 12 milliárd forintot spórolna a kormány.

 

Bontani kényszerült a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége

 

Ismét bontott a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége. Ezúttal egy hetedik kerületi, félkész társasház csöveit és szerelvényeit vitték el. A Garay utcai ingatlan építtetője 2008 januárja óta tartozik két magyar alvállalkozónak - összesen 48 millió forinttal.

 

A pénzt bírósági úton nem lehet behajtani, mert a fővállalkozó időközben csődöt jelentett. A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke szerint az ígéretek ellenére a kormány képtelen megoldani a lánctartozások problémáját az építőiparban.

 

- Az élet kényszeríti erre az embert, mert a jogi környezet nem kínál megoldást. A rabló szélhámosok akarják perre vinni a dolgot, mert akkor négy-öt éven át tart a per, azalatt az érintett cég százszor tönkremegy, a rablók pedig eltűnnek a pénzzel - mondta a hírTV-nek Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------