Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. szeptember 23., szerda

3.475 - Magyarok szövetsége > Megyei és Települési Irányítók > SzLenke, 2009, szeptember 22 - 22:38 > Udvardy Zsolt

Magyarok szövetsége > Megyei és Települési Irányítók

 
Mindannyian óriási feladatot vállalunk azzal, hogy az országunk sorsát kívánjuk jobbá fordítani. Az elért eredmények biztatnak, és lelkesítenek minket, a hazáért való küzdelem nemesíti a lelket, hihetetlen energiával tölt fel mindannyiunkat…
A változások eléréséhez egy fontos állomás a magyar termelők piacra jutásának elősegítése, gazdasági helyzetük megerősítése, a belkereskedelem újraindítása. Ennek a feladatnak a minél hatékonyabb elvégzése érdekében kértük a megyei elöljárókat, hogy minden megyéből jelöljenek ki valakit, aki a gyakorlati lépéseket irányítani tudja. Az egyszerűség kedvéért nevezzük őket Megyei Irányítóknak.

Elképzelésünk szerint a Megyei Irányítónak 3 fő feladatot kell tudnia ellátnia:

1 az Országos Termelői Adatbázis megyei szintű irányítása és működtetése
2 a
www.vegyelhazait.hu oldal kezelői feladatainak irányítása
3 a helyi közvetlen kereskedelem kialakítása, megerősítése a gyakorlatban

Fontos, hogy a Megyei Irányító feladata összehangolni, megszervezni a különböző munkafeladatokat, az adott megyében kiépíteni a települési irányítói rendszert, illetve segíteni azok munkáját.

Az Országos Termelői Adatbázis építése, és működtetése:

Működése:
A
msz.termelok@gmail.com levélcímre érkező adatokat egy Excel fájlban gyűjtjük, melyben különböző szűrési lehetőségekkel vannak beleépítve, hogy az igényeknek megfelelően tudjuk keresni termékek, feldolgozottság, szállítási feltételek, területek szerint.
A megkeresések egy másik levélcím, a
msz.termelokeres@gmail.com címre érkeznek. Innen továbbítjuk a megadott feltételek szerint talált termelők adatait a megkereső felé, amelyek lehetnek vásárlói csoportok, a vásárok, piacok szervezői, feldolgozók, esetleg üzletláncok.
Az adatbázis nem kizárólag a Magyarok Szövetsége által rendezett piacok, vásárok igényeit szolgálja ki, innen kérhetnek segítséget a velünk együttműködő egyéb szervezetek is.

Felépítése:
1 fő az Országos Irányító, 2-3 adatrögzítő munkatárssal
19 fő Megyei Irányító, aki a Települési Irányítók munkáját hangolja össze.
Településenként Települési Irányítók, akik gyűjtik az adatokat.

Országos Irányító feladata:
- munkatársakat toboroz a feladat elvégzéshez (2-3 adatkezelő)
- minden megyéből megtalálja az Irányítókat, aki irányítja, rendszerezi az adott megyében lévő településektől érkező adatokat
- a Megyei Irányítókat megtanítja az Adatbázis használatára, illetve határidőt szab az adott megye Települési Irányítóinak megtalálására, betanítására
- a beérkező adatokat rendszerezi, a hiányosságokat pótoltatja a Megyei Irányítókkal
- megkeres minden hasonlóan működő szervezetet, velük együttműködést alakít ki
- a beérkező megkereséseket kielégíti, azokat nyomon követi

19 fő Megyei Irányító feladata:
- megtanulja az Adatbázis használatát
- minden településről megtalálja az Irányítókat
- a Települési Irányítókat megtanítja az Adatbázis használatára
- a Települési Irányítók munkáját felügyeli, ellenőrzi
- a beérkező adatokat rendszerezi, hiányosságokat pótoltatja a Települési Irányítókkal
- az adatokat továbbítja az Országos Irányító felé.
- megyei szintű adatbázist működtet

A Települési Irányítók feladata:
- megtanulják az Adatbázis használatát
- a településükön megkeresik, tájékoztatják, összeírják a termelőket
- az adatokat továbbítják a Megyei Irányító felé, és visszaigazolást kérnek az általuk küldött adatok megérkezéséről, továbbirányításáról
- a tudomásukra jutott változásokat jelzik a Megyei Irányító felé
- az adatok helyességét adott időközönként ellenőrzik

A www.vegyelhazait.hu oldal kezelői feladatainak irányítása:

Ez az internetes oldal az informatikai csoport segítségével jött létre, rengeteg munkát fektettek az elkészülésébe. Fontos leszögezni, hogy ez nem kereskedelmi oldal! Itt nem lehet vásárolni, nem reklámozunk senkit. Ez tisztán az emberek jószándékából született.

Ez egy átfogó, települési szinteken működni tudó oldal, amelynek a lelke az az ember, aki a saját településén vállalja, hogy feltölti, ellenőrzi, és kezeli az adatokat. Számára jelszavas hozzáférést biztosítunk a kezelői oldalon, így oda belépve tud majd dolgozni.

Ezen az oldalon megjeleníthető minden termelő, és szolgáltató az adott településen. Ezen felül segítséget nyújt eligazodni az élelmiszerüzletekben található termékek között, hogy melyik is az, amelyet magyar tulajdonban lévő vállalkozás állított elő.

Lehetőség lesz az ipar minden területéről keresni gyártókat, és termékeket, amelyek megfelelnek a szűrési feltételeknek.
Bármely termékre, gyártóra, szolgáltatóra, termelőre lehet országosan, megyénként, vagy települési szinten is keresni.
Helyi hírek, információk is helyet kaphatnak az oldalon. Mindez csak azon múlik, hogy szervezzük meg a települési irányítókat, hogy használjuk ki a lehetőségeinket.

Ezzel kapcsolatban az a feladat, hogy magunk is részletesen megismerkedjünk az oldal használatával, hogy tovább tudjuk adni a Települési Irányítóknak, valamint minél szélesebb körben megismertessük jelentőségét, minél több embernek hívjuk fel rá a figyelmét.

Helyi közvetlen kereskedelem kialakítása, megerősítése a gyakorlatban
(A kijelölt Települési Irányítók tudják közvetlenül megvalósítani)
Ez tulajdonképp a legfontosabb feladat, és amint látni fogjuk, egészen egyszerű dolgokkal el lehet indulni a megvalósítás felé. Ahol elkezdték működtetni, hihetetlen mértékben megnőtt a népszerűsége, és nemsokára több környező településen is elindult a vásárlásnak ezen formája.

Hogyan valósítsd meg környezetedben a közvetlen kereskedelmet?
Kösd össze a termelőt a vásárlóval!

Az alábbiakban a közvetlen kereskedelem egyik lehetséges megvalósításának gyakorlati lépéseit mutatjuk be segítségként azoknak, akik bekapcsolódnának a munkába.

Lépések:
1.
Először keress fel egy termelőt, a lehető legközelebb a lakhelyedhez.
Ezt könnyen meg lehet tenni az ismerősök útján, a legközelebbi piacon, vagy az Országos Termelői Adatbázis segítségével.
Kérdezd meg, hogy mit termel, milyen mennyiségben, és tudja e vállalni, hogy a Te általad összegyűjtött előrendeléseket kielégíti.
Példa:
A termelő krumplit termel. Nézd meg a piacon, hogy mennyi az ára. Ehhez képest alkudj meg vele egy alacsonyabb árban, hogy vonzóvá tedd az ajánlatot az emberek felé. Mondd el neki, hogy neki is érdeke, hogy engedjen az árból, hiszen Te leszervezed az eladást, neki nincs más dolga, mint odahozni az árut, és megkapja érte a pénzt. Nem kell helypénzt fizetnie, és órákig állnia, mire eladja a termékét.
Ellenőrizd az áru minőségét! Meg kell értetni a termelővel, hogy csak a jó minőségű áruval lehet hosszútávon eredményesen dolgozni. Egyre szélesedő vásárlói kört tud megszerezni, ha elégedettek a termékével.

2.
Keresd fel a környezetedben a közösségeket. Ez lehet egyházi közösség, lakóközösség, stb.
Add elő nekik, hogy mit szervezel. Közvetlenül a termelőtől, egészséges árut hozol, amelynek az eredete nem bizonytalan, a termelő a nevét adja hozzá.
Nem kell előre fizessenek, csak a megrendeléseket adják le nálad, és Te leszervezed. Ehhez meg kell adj egy telefonszámot, és/vagy egy email címet.
Előre gondold át, hogy melyik nap a legalkalmasabb a lebonyolításra. Tapasztalatok alapján a csütörtök a legkedveltebb nap, hiszen ilyenkor a termelő is jobban ráér, nem megy piacozni, a vevőknek pedig van idejük felkészülni a tartósításra, a befőzésre. Így nem esik például egy időbe a telekre való leutazással..

3.
Keresd meg a helyszínt is, ahol az áru átadás-átvétel megtörténhet. Ez lehet egy garázs, egy pince, vagy bármi, ami tiszta, és jól megközelíthető helyen van. De megkérdezheted a közösségeket is, hogy rendelkeznek e valami használható helységgel, amit oda tudnak adni erre a célra.

4.
Készíts szórólapot, reklámozd be a tevékenységedet. A mellékletben találsz már jól bevált szórólapmintát. Ezeket el lehet helyezni a templomok, orvosi rendelők, stb hirdetőfalán. Próbáld felvenni a helyi tv-vel, vagy a helyi lappal is a kapcsolatot. Mondd el mit szeretnél, engedjenek egy ingyenes hirdetést.

Tehát ami szükséges:
Elkötelezettség, türelem
Heti 3-4 óra szabadidő
Helység, ahol az áru átadás-átvétel megtörténhet heti rendszerességgel
Telefonszám, email cím, amin tudod fogadni az előrendeléseket
Termelő, aki vállalja az áru leszállítását időben, a megfelelő minőségben

Jó tanácsok:
Ne te bonyolítsd a pénzügyeket! Azt mindig a termelő számolja el a vevővel, így nem érhet az a vád, hogy a saját hasznodra csinálod.
Ne nyomtass túl sok, vagy túl feltűnő szórólapot! Egy-két jó helyre kihelyezett szórólap sokkal hatékonyabb lehet, mintha teleragasztgatod a települést.
Lehetőség szerint próbáld meg elkerülni az összetűzést a helyi boltossal. Próbáld meg őt is bevonni a munkába. Pl: beszéld meg vele, hogy tartson házi tejet, és Te hirdeted Őt is.
Ne verd magad nagy költségekbe! Pár darab szórólap, és néhány telefonon túl ne vállalj be felesleges kiadásokat. A rendszeres, jó minőség a legnagyobb reklám!
Mindig ellenőrizd a termék minőségét! Inkább fújd le a meghirdetett akciót, minthogy vállalhatatlan minőséggel lásd el a vevőket.
Olyan helyet keress, ahol nem gond, ha 2-3 órát is várakozik a termelő. Sok esetben késhet a vevő, de előfordul, hogy a termelő nem ér oda időben. Így a meghirdetésnél is legalább 2-3 órát adj az áru átvételére. Pl: 16-19-ig.
Keress magad mellé valakit, aki támogatja, amit csinálsz. Fontos, hogy be tudd vonni a családodat, kérj tőlük segítséget, támogatást.

Nagyon kérek minden Megyei Irányítót, hogy jelentkezzen vissza nálam emailben. Amennyiben bármi további kérdése van, nagyon szívesen segítek!
Lehetőség szerint javasolnék egy személyes megbeszélést, ahol megismerhetnénk egymást, az elképzeléseket megosztanánk egymással.

Üdvözlettel
Udvardy Zsolt
06709300615
msz.magyartermek@gmail.com

------------------------------------------