Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. augusztus 17., szerda

10.311 - Bakk István - Bakk Erzsébet: A magyar Pálos-rend Nagyboldogasszony védelmében

From: palospassio

Date: 2011. augusztus 12.
Subject: Boldog Ágnes, III. Béla király leánya így köszönti Máriát:....
To: daniel <daniel@kutasi.eu
>

Bakk István - Bakk Erzsébet

A magyar Pálos-rend Nagyboldogasszony védelmében

Boldog Ágnes, III. Béla király leánya így köszönti Máriát:

„Szent Szűz, Mindenki védelmezője és segítője, aki bizalommal fordul hozzád. Kérjed Jézust, a te Fiadat, vegye el tőlem a bűnt és adja meg a szent erények teljességét. Vegyen el tőlem minden rosszakaratot és adjon testvéri szeretetet s jóakaratot. Vegye el minden büszkeségem és adjon igazi alázatot. Űzze ki szívemből a tisztátalan gondolatokat és vágyakat és adjon helyébe tiszta eszméket és kívánságokat. Igazi hajnalcsillag, aki megelőzted az örök élet után az örök dicsőségben legyen részem fényt és a kegyelem kiáradását, foglald bele Isten előtti imádságodba és könyörgésedbe, hogy segítségeddel elkerüljem a rosszat és a halandót.”

A kereszténység legmélyebb igazsága, hogy Isten szereti a világot. 2000. október 8-án Magyarok Nagyasszonyának ünnepén II. János Pál pápa, a világ püspökeivel - a Rómába érkezett magyar püspöki kar minden tagjának jelenlétében - felajánlotta a világot Mária Szeplőtelen Szívének oltalmába.

Mária nevének egyik jelentése a szófejtés szerint úrnő. Máriát, aki a keresztény vallásban az istennő, az úrnő szerepét tölti be. A Szeplőtelen fogantatás dogmája, amelyet 1854-ben hirdetett ki ünnepélyesen IX. Pius pápa.

            Nazianszi Szent Gergely mondotta, hogy Mária az egész mindenség Királyának édesanyja, ezért nyíltan „Úrnő”- nek, „Úrasszony”-nak, „Királynő”-nek nevezték őt a legrégibb időktől fogva. Mária a Magyarok Nagyasszonya. A magyar Mária-tisztelet gyökerei visszanyúlnak az ősmagyarság hazájába, ahol fejlett anyaistennő kultusz virágzott. A magyarság történelme során, különös tiszteltettel vette körül Máriát, mely szerint Szűz Máriát, az anyaistennő-mítoszból eredő díszítő jelzőkkel és hasonlatokkal ékesítette fel. Bódog Anya = Boldog Anya, Bódog asszony = Boldogasszony stb.

            A Pálos-rend, legfőbb vonásai közé tartozik a Mária-tisztelet és a Boldogságos Szűz szerepének feltárása a kegyhelyek gondozása révén.

A pálos kolostorok a Boldogságos Szűz tiszteletének központjaivá lettek, ami a rend egész apostoli munkájának legfőbb ismertetőjele.

Özséb atya esztergomi főnemesi család sarja. A magyar egyház érseki központjában tanuló ifjú kanonoki fokozatig vitte, ő lett Szent Istvánról elnevezett iskola vezetője, vagyis az esztergomi Szent István káptalani iskola vezetője, Özséb kanonok.

Az esztergomi királyi kápolna hajdani bejárata fölött, Szent István királyt ábrázoló mozaikkép volt ezzel a felirattal: „Fogadd kegyes Szűz Anya kormányzandó országomat!” „Az egyik legkorábbi Mária-templom az efezuszi szentély, amelyet 431-ben Alexandriai Szent Cirill szentelt föl. Róma legrégibb Mária-temploma a Forumon lévő Santa Antiqua, amelyet Szilveszter pápa építtetett, valamint a római ókeresztény stílusban épült Santa Maria Maggiore, ahol egy monda szerint Szent Lukácstól eredő Mária-képet őriznek. De Francia-, Német- és Magyarország területén is igen elterjedtek a Mária tiszteletére emelt templomok és kápolnák.


Az előadás elhangzott 2011. augusztus 4-én a Miskolci Egyesület Őstörténeti kutatás rendezvényén:
Bakk István - Bakk
A magyar Pálos-rend Nagyboldogasszony védelmében

A teljes szöveg olvasható: