Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. augusztus 29., hétfő

10.411 - WikiLeaks: Simor szerint nem helyes menteni a devizahiteleseket


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

WikiLeaks: Simor szerint nem helyes menteni a devizahiteleseket
[origo] 2011. 08. 29., 14:45

"Nem lenne helyes megmenteni a devizahiteleseket" - fogalmazott Simor András jegybankelnök 2008-ban April Foley amerikai nagykövettel folytatott megbeszélésén egy, a WikiLeaksen keresztül most nyilvánosságra került amerikai nagykövetségi távirat szerint.

A Wikileaks múlt hét végén 20 ezer újabb amerikai nagykövetségi táviratot hozott nyilvánosságra, köztük több mint ezer magyar vonatkozásút is. Az [origo] folyamatosan dolgozza fel a táviratok tartalmát.

A devizaadósok megsegítése ellen foglalt állást Simor András MNB-elnök az April Foley akkori amerikai nagykövettel folytatott 2008 végi beszélgetése során - ez derül ki abból a pénteken nyilvánosságra hozott táviratból, amit az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségéről küldött Foley 2008. október 30-án. Simor a távirat szerint azt mondta, a devizahiteleseket nem lenne helyes megmenteni (az eredetiben: "foreign currency debtors should not be saved"), mert "végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyen ebéd".

Simor a nagykövettel folytatott magánbeszélgetésben azt is kijelentette, hogy nincs hatékony eszköz a devizahitelek visszafogására és a magyaroknak meg kell tanulniuk "helyesen cselekedni, csak azért, mert az a helyes", nem pedig azért, mert rá vannak kényszerítve. Simor András 2008 végén nyilvánosan is hasonló álláspontot fogalmazott meg: "jelenleg nem látható, hogy meg kellene menteni a devizahiteleseket".

Új Wikileaks táviratok kerültek nyilvánosságra

A most nyilvánosságra került irat annak a 265 táviratnak az egyike, amit Budapestről küldtek az amerikai külügyminisztériumba, és amelyeket a múlt héten a WikiLeaks több mint kétszázezer további amerikai távirattal együtt nyilvánosságra hozott. Foley devizahitelesekkel foglalkozó jelentése nem titkos, a külügyminisztérium belső osztályozása szerint az "unclassified" azaz osztályozás nélküli. A távirat tetején ennek ellenére szerepel, hogy "csak hivatalos használatra".

Az aktuális helyzetet röviden feltárva a távirat kitér arra, hogy egy héttel korábban Gyurcsány Ferenc bejelentett egy megállapodást a Bankszövetséggel. Eszerint a gyenge forint miatt megugrott havi törlesztések terhe alól meg kell próbálni tehermentesíteni a háztartásokat. A megállapodás értelmében lazítanának a törlesztési feltételeken, lehetővé tennék a futamidő megnyújtását azért, hogy a havi törlesztések mérséklődhessenek, továbbá megengednék, hogy az adósok forintra konvertálják a devizahiteleiket.

Bár a legtöbben azt várják és remélik, hogy az IMF-csomag megerősíti és stabilizálja a forint árfolyamát, az elmúlt napok láttán sokan attól tartanak, hogy a forint gyengülésének komoly hatása lesz a devizaalapú lakás- vagy autóhitellel rendelkező háztartásokra - áll a nagykövet táviratában, amelyben többször hivatkoznak Simor András jegybankelnökre.

Akkor kaptuk az IMF-hitelt

Az amerikai nagykövet levele előtt egy nappal, október 29-én, magyar idő szerint hajnalban egyeztek meg az IMF, az EU, és a Világbank vezetői arról, hogy 20 milliárd eurós összegű hitelkeretet nyújtanak Magyarországnak, amelynek segítségével kerülte el hazánk az államcsődöt.

A nagykövet levele is említést tesz arról, hogy nagyon rövid idő alatt hatalmasra duzzadt a magánszemélyek és a vállalatok devizahitel- (elsősorban svájcifrank-, másodsorban euró-) állománya. 2003-ban az összes lakossági hitelállomány csupán 5 százalékát tették ki a devizahitelek, nem egészen öt év múlva már a hitelállomány 62 százaléka devizában volt.

A 2000-es évek eleji devizahitel-kamatokkal csak a támogatott alapú forintkamatok voltak versenyképesek, de 2003 végén az állam a kamattámogatást mérsékelte, majd 2006 őszén a forinthitelek után járó adókedvezményt is eltörölte.

Simor: Nem normális idők

Egy másik távirat tanúsága szerint Simor András 2008 decemberében extra intézkedéseket tartott volna szükségesnek azért, hogy a bankok hitelezzék a hazai kis- és középvállalkozásokat. A jegybankelnök szerint 2008 utolsó negyedévében - a kötelező tartalékráta lejjebb szállítása miatt - körülbelül 1000 milliárd forinttal több pénzük volt a bankoknak, mint a megelőző három hónapban, ezt azonban "nem engedik ki az ajtón".

Simor ugyanakkor úgy vélte, hogy az extra ösztönzők bevetése eredendően nem a jegybank feladata. Szerinte a hitelezés a bankok saját üzleti döntése, "de a mostani idők nem normálisak" - áll a táviratban.

Fodor Gábor és a karácsonyi vásárlás

A nagykövet levele Fodor Gábor, szabaddemokrata elnök esetével is példálózik. Barcza Györgyre, a K&H Bank vezető elemzőjére hivatkozva előbb megjegyzik, hogy ha nem történnek kormányzati intézkedések, és a piac likviditása nem áll vissza a válság előtti szintre, akkor egyre több hazai kkv csődbe mehet. Ezt alátámasztandó hivatkoznak Fodor Gáborra, aki a távirat keltét megelőző napon nagykövetek egy csoportja előtt úgy fogalmazott, "karácsonyi bevásárlási körútja során a legtöbb kis boltot üresen vagy zárva találta".