Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. augusztus 27., szombat

10.378 - LETAKARÍTJÁK A SZÍNPADOKAT?

Feladó: Kovács Endre

Dátum: 2011. augusztus 25. 17:27
Tárgy: LETAKARÍTJÁK A SZÍNPADOKAT?
Címzett: Kutasi József


KOMMENTÁR  NÉLKÜL  !!   A  HANG  _  SZÓRÓ    Sziki    Károly    SZERKESZTÉSÉBEN  !!  Kovács  Endre  ::


VÉGZETTSÉG NÉLKÜLI SZÍNÉSZ NEM LEHET TÁRSULATI TAG?

Egy 2011-es kormányrendelet szerint nem lehet munkaviszony keretében történő foglalkoztatást létesíteni azokkal a színészekkel, színművészekkel, táncosokkal, zenészekkel, tervezőkkel, akik nem rendelkeznek szakirányú felsőfokú művészeti végzettséggel, szakképesítéssel.

A bulvár sajtó lázító hangnemben tette közzé véleményét, de hangulatkeltésében elfelejtette, hogy bizonyos kivételeket tesz a rendelet: nyugdíj előtt állókra, megszerezhetőségre, stb.

A rendeletet üdvözli lapunk is, mert azt az áldatlan állapotot, ami eluralkodott a magyar színművészet terén, azt rendezni illett már. Rendkívül felhígult mára a szakma és a spekulánsok elárasztották a művészeti területeket, háttérbe szorítva a végzettséggel rendelkezőket.(Tisztelet a kivételeknek, akik művészeti teljesítményükkel és alázatos munkával érték el, amit elértek!) Hiszen boldog, boldogtalan színművésznek szólította magát, írta neve mellé a titulust, pedig a művészképzőt talán még kívülről sem látta. Lassan ők lettek a hangos többség, megszereztek szakszervezeti, sőt művészeti tanácstagi pozíciókat is, majd ítélkeztek, véleményt formáltak iskolázott kollégájuk munkájáról, munkamódszereiről.

Az persze fájdalmas lenne, ha példának okáért olyan neves, fiatal tehetségeket kellene kivenni a társulatból, akik Egerben is meghatározó főszereplőkké nőtték ki magukat. Nagyobb baj a Harlakin Bábszínház portáján mutatkozik.

Megoldás? Van. Végzettséget kell szerezni vagy vállalkozóként kell ugyanott dolgozni.

A kérdés a Gárdonyival kapcsolatosan csak annyi: hány színészt parancsol le vagy hátrább a mellékelt rendelet?

Hang Szóró---Hangosan arról, ami nekünk fontos