Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. augusztus 29., hétfő

10.412 - 80 devizahiteles háza épül fel márciusig

www.nemzetihirhalo.hu *************
80 devizahiteles háza épül fel márciusig
2011.08.11. - 19:25 opont.hu

   
A kormány ötpontos otthonvédelmi akcióterve és a szociális családiház-építési programon kívül se szükség, se lehetőség nincs most más intézkedésekre - fogalmazott Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön.

A kormány az első ütemben 80 családnak épít 40-80 négyzetméter alapterületű házat, az elsők már jövő év március végén elkészülnek - mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón.


Az árfolyamrögzítés részleteiről pénteken számolnak be az illetékesek. Kovács Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta: a 15 százalékos árfolyam-különbözeti garancia mértéke biztosan nem változik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a havi törlesztő részletek 2015-től sem haladhatják meg 15 százaléknál nagyobb mértékben az árfolyamrögzítés idején fizetett összeget. Ha az árfolyameltérés ennél nagyobb, akkor a törlesztés futamidejét kell megnövelni.


Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy nem kötelező sem a rögzített árfolyam igénybevétele, sem a
szociális családiház-építési programban való részvétel. Közölte: jelenleg is tárgyalnak a közjegyzői kamarával, hogy a szerződésmódosításokat a legolcsóbban, lehetőség szerint ingyen lehessen elvégezni a rászorulók esetében.

Az államtitkár megerősítette, hogy a Nemzeti Eszközkezelő, amely egyebek mellett a fizetésképtelenné vált emberek otthonait veszi állami kezelésbe, augusztus végére feláll.


A Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány az első ütemben 80 családnak épít 40-80 négyzetméter alapterületű családi házat, az első épületek már jövő március végén elkészülnek. Szaló Péter elmondta, hogy az ócsai
szociális családiház-építési programra, amelynek során 500 családnak építenének ingatlanokat, 4-5 milliárd forintot szán a kormány. Erre a célra idén 775 millió forint áll rendelkezésre - tette hozzá. Az építkezés kivitelezésével a Belügyminisztériumot bízta meg a kormány; a tervek szerint a beruházást összekötik a közmunkaprogrammal.

A kormány szükség esetén megvizsgálja, hogy Ócsa mellett mely településeket lehet bevonni a programba - mondta Kovács Zoltán. Ócsa fideszes polgármestere a csütörtöki tájékoztatón visszautasította azokat a megjegyzéseket, amelyek szerint a településen gettó épülne. Bukodi Károly elmondta, hogy a településen szükség szerint bővítik az óvodai-iskolai kapacitásokat és az infrastruktúrát, bár ehhez a saját források vélhetően nem lesznek elegendők.
MTI