Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. augusztus 24., szerda

10.359 - A Szent Korona jegyében: szlovák népviseletben magyar értékeket őriznek

From: MVSZ Sajtószolgálat

Date: 2011. augusztus 23.
Subject: A Szent Korona jegyében: szlovák népviseletben magyar értékeket őriznek
To: Kutasi József Antal


A Nógrád megyei kisfalu, Bér határában, augusztus 20-án a magyar történelem nagyjainak szoborparkját avatták fel. A 15 szobrot a Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós leplezte le, és a térség evangélikus esperese és lelkészei áldották meg. A leleplezett szobrok mellett szlovák népviseletbe öltözött fiatalok álltak őrt, akik nyilvánosan, szabad akaratukból magukénak vallották a magyar történelem nagyjait, Atillától Horthy Miklósig. A török időkben teljesen kipusztult Bért 1693-ban Zólyom környékéről odatelepített szlovákokkal népesítették be, akik mára kettős azonossággal rendelkeznek.

Maczó László, a falu korábbi SZDSZ-es polgármestere, aki nyilvánvalóan damaszkuszi utat jár,  álmodta és valósította meg azt a magyar történelem nagyjait megtestesítő szoborparkot, amelyik immár a közel négyszáz lelket számláló Nógrád megyei kistelepülés legnagyobb nevezetessége. A magyarok útja nevű dűlőn így sorakoznak: Atilla, Álmos, Árpád, Géza, Szent István, Szent László, Hunyadi János, Mátyás király, II. Rákóczi Ferenc, gr. Széchenyi István, gr. Batthyány Lajos, Petőfi Sándor, Deák Ferenc, Horthy Miklós. Kossuth Lajos kormányzó szobra kiemelt helyen áll.

A globalizált, azaz nemzetközi irányítással szolgaságba kényszerített és megnyomorított világban hirdessék ezek a szobrok az önzetlen hazafiságot, az Isten előtti felelősséget és az őseink Jézushoz kötött erkölcsiségét! Ébresszék fel a zavarosban halászók alvó lelkiismeretét, és legyenek leleplezői minden haszonleső képmutatásnak!

 

Isten áldása kísérjen minden magyar boldogulást munkáló, önzetlen igyekezetet!

A nagy Úristen segítségével váljon ez a hely minden idelátogató magyar megjobbítójává és megújítójává!

 

Jővel, Uram Jézus!

 

Ezekkel a szavakkal áldotta meg a leleplezett szobrokat Thuránszky István, Bér és Bokor községek evangélikus lelkésze.

 

A teret egy újonnan épült szabadtéri színpad formálja, amely fölött egy hatalmas Szent Korona-kupola hordozza az alapvető üzenetet. E színpadon evangélikus istentisztelettel kezdődött a szoboravató, amelyen Szabó András, Nógrád megye evangélikus esperese hirdette az igét. Átellenben, a domb tetején egy 18 m magas kettőskeresztet állítottak, mellette nemzeti és trianoni gyászlobogó félárbocon. A kettőskeresztet Bartos Zoltán, Egyházasdengeleg, Kisbágyon és Szirák községek evangélikus lelkésze áldotta meg.

 

A rendezvény ünnepi beszédét Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke mondta, aki e szoborpark felavatásával megnyitottnak nyilvánította a 2012 augusztusában sorra kerülő Magyarok VIII. Világkongresszusának előkészületeit, amelynek – véleménye szerint – el kell vezetnie a Szent Korona-értékrenden alapuló és a trianoni vesszőfutásnak véget vető, új magyar paradigma megalkotásához.

 

A Magyarok Világszövetsége nagy tisztelettel fogadott küldöttségének tagja volt még v. Hompoth Zoltán, a Kárpát-medence Térség alelnöke, valamint Bottyán Zoltán, az MVSZ Nógrád Megyei Szervezetének elnöke, az MVSZ Trianon-ügyekben illetékes szóvivője.

 

MVSZ Sajtószolgálat

7276/110823