Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 21., péntek

10.819 - Schmitt Pál: A zsidók jól érzi magukat Magyarországon 2011, október 20 - 12:14 MTI - barikad.hu

Schmitt Pál: A zsidók jól érzi magukat Magyarországon
2011, október 20 - 12:14 MTI - barikad.hu

A magyar államfő egy osztrák lapban visszautasította a kormánnyal szembeni bírálatokat, és kijelentette: Magyarországon száz százalékig demokrácia van.

"Magyarországon száz százalékig demokrácia van" - fogalmazott a Die Presse című konzervatív napilapnak nyilatkozva az államfő azzal kapcsolatban, hogy a riporter olyan véleményeket idézett a külföldi sajtóból, amelyek a kormánynak "a fasizmushoz való vonzódást" róttak fel.

A zsidó lakosság jól érzi magát Magyarországon, a zsidó közösség államalkotó tényező - mondta. Magyarországon tizenhárom elismert kisebbség van, és a készülő új választási törvény erősíti demokratikus képviseletüket. A kisebbségek és a magyarok együttélése jó Magyarországon - tette hozzá. Az államfő kijelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének szinte minden pontját tartalmazza az új alkotmány.

Az osztrák-magyar kapcsolatokról Schmitt Pál úgy vélekedett, hogy azok változatlanul jók. "Kisebb viták nem szoríthatják háttérbe azt, hogy Ausztria a legmegbízhatóbb szomszédunk" - mondta. "Sem a kormány, sem a lakosság nem felelős a svájci frank felértékelődéséért" - mondta a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvénnyel szembeni osztrák bírálatokkal kapcsolatban. Rámutatott, hogy az intézkedés nem csak osztrák, hanem magyar bankokat is érint.

A köztársasági elnök nem értett egyet Charles Gati magyar származású amerikai politológus véleményével, miszerint Magyarország nemzetközileg elszigetelődött. "Nagyon sok barátunk van Európában" - mondta. Kijelentette, hogy a magyar EU-elnökség teljesítményéről sok kedvező visszajelzés érkezett.

Scmitt Pál elzárkózott a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő elleni bírósági per jogi megítélésétől is, amikor a Die Presse riportere párhuzamba állította a Gyurcsány Ferenc elleni eljárást az ukrajnaival. "A Timosenko elleni eljárás nagyon összetett, és a Nyugat szoros figyelemmel kíséri" - fogalmazott Schmitt Pál, aki úgy vélekedett, nem egyedülállóak Európában a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ellenihez hasonló eljárások. Egyúttal hangsúlyozta, hogy mivel folyamatban lévő bírósági ügyről van szó, a sukorói beruházáshoz kötődő eljárás jogi megítélésétől tartózkodik.

A magyar államfő csütörtökön egynapos látogatásra Bécsbe utazik. Találkozik Heinz Fischer szövetségi elnökkel, majd ünnepi beszédet mond a Stephansdomban az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen.