Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 27., csütörtök

10.873 - Erre bezzeg van eszük: alapvető jogokat korlátozhatna a titkosszolgálat 2011-10-27. 07:18 Kuruc.info

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Erre bezzeg van eszük: alapvető jogokat korlátozhatna a titkosszolgálat
2011-10-27. 07:18 Kuruc.info

Az adatvédelmi biztos szerint az alapjogokat sérti az a törvénymódosítás, amely szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatója közérdekű adatokat akár korlátlan ideig visszatarthat, ezért Jóri András a rendelkezés megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az ombudsman az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó alapvető jog korlátozására hatalmazza fel a szakszolgálatok főigazgatóját a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény azon módosítása, amely szerint a főigazgató bármely, a szerv kezelésében lévő közérdekű adat megismerését kizárhatja, valamint megtagadhatja az érintett kezelt személyes adatokról és az adattovábbításról való tájékoztatást.

Jóri András álláspontja szerint a törvényi rendelkezésből hiányzik a korlátozás rendszeres felülvizsgálatának kötelezettsége és felülbírálatának lehetősége is, ráadásul a közérdekű adatok megismeréséhez való jog bármeddig korlátozható.
"A megfelelő garanciákat nélkülöző szabályozás szükségtelen és aránytalan jogkorlátozást tesz lehetővé, ezért alkotmánysértő" - írta az adatvédelmi biztos, hozzátéve: mindezek miatt az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a szerinte alkotmánysértő jogszabály megsemmisítését. (MTI)