Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 27., csütörtök

10.876 - Bertha Szilvia: A Jobbik börtönnel büntetné a kerékpártolvajokat

* www.nemzetihirhalo.hu *************
A Jobbik börtönnel büntetné a kerékpártolvajokat

Tekintettel a romló hazai közlekedési viszonyokra, életszínvonalra, a növekvő üzemanyagárakra, egyre több ember, sőt egész családok számára a kerékpár válik a fő, esetenként az egyetlen közlekedési eszközzé. Ezzel együtt emelkedik a kerékpárok feketekereskedelmének mértéke és a kerékpártolvajok száma is, hiszen azon ritka esetben is gyakorlatilag büntethetetlen, ha a bűnüldöző szervek elkapják az elkövetőt.

Eközben sokak számára hónapokra pótolhatatlan kárt okoznak a tolvajok, mely a törvény betűje szerint talán kisértékűnek számít, azonban a sértettek anyagi helyzetét és az eltulajdonított kerékpár mindennapi életben betöltött szerepét tekintve súlyos károkozás történik.

A kerékpártolvajlás felderítése meglehetősen nehéz, ami tovább tetézi az enyhe büntetési tétel miatt amúgy is vonzó "pályát" a bűnözők számára. Az alacsony felderítési arány jelentette csekély visszatartó erőt csak súlyos büntetésekkel lehet javítani.

Ezt a problémát kívánja megoldani a Jobbik által benyújtott törvénymódosítás, melynek értelmében a kerékpárlopás 2 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő, ezzel elismerve az okozott anyagi és nem anyag jellegű kár jelentős mértékét, illetve a kilátásba helyezett szankciók bűntől visszatartó erejét.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője