Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 27., csütörtök

10.879 - Magyarország nem tudta eladni az adósságpapírjait > 2011. 10. 27. 11:59 Világgazdaság Online

*** www.nemzetihirhalo.hu *************
Magyarország nem tudta eladni az adósságpapírjait
2011. 10. 27. 11:59 Világgazdaság Online

Az ÁKK ma egyetlen ajánlatot sem fogadott el a 12 hónapos kincstárjegy-aukción. Az elsődleges forgalmazók fele annyi papírt vettek volna meg, mint a tervezett kibocsátási szint. A befektetők úgy láthatják, egyre közelebb van a magyar leminősítés.

Nem sikerült eladnia a 12 hónap lejáratú diszkont-kincstárjegyeket az Államadósság-kezelő Központnak (ÁKK). Az adósságkezelő 40 milliárd forintnyi adósságpapír eladását tervezte, azonban az elsődleges forgalmazók mindösszesen 22,82 milliárd forintra nyújtottak be ajánlatot.

Erre még a világgazdasági válság legsötétebb időszakaiban sem volt példa.

Az adósságkezelő 2015-ben lejáró, változó kamatozású kötvényeket is felajánlott. Az 5 milliárd forintos meghirdetett mennyiségre 7,2 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Az eredeti terv szerint értékesítette a papírokat az ÁKK.

A befektetők egyre inkább tarthatnak attól, hogy a nemzetközi hitelminősítők a befektetésre nem ajánlott kategóriába vágják le Magyarország adósságának besorolását, amely közrejátszhatott a sikertelen aukcióban.

Korábban csak befektetők találgatták, hogy Magyarország elveszítheti befektetési minősítését, azonban tegnap Matolcsy György , nemzetgazdasági miniszter is utalt erre.

"Már eldöntöttnek tűnik, hogy Magyarországot leminősíthetik, ha már ennyire nyíltan beszélnek róla kormányzati szinten" - mondta Bebesy Dániel , a Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere a Világgazdaság Online-nak. Hozzátette: a közelgő leminősítést valószínűleg közölték már a minisztériummal vagy az ÁKK-val.

A piac közelgő kamatemelést is áraz, amely közrejátszhatott a sikertelen aukcióban, azonban az MNB egyelőre azt az üzenetet küldte keddi kamatdöntő ülés után, hogy kiváró állásponton van a Monetáris Tanács.

Nyomás alatt a forint is

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter negatív üzeneteket fogalmazott meg a befektetők felé.

Matolcsy a mélybe rántotta a forintot

1. A gazdasági miniszter a Heti Válasznak adott interjújában jelezte, Magyarország megszabadulna az összes devizában denominált hiteltől. Elmondta, további lépéseket tehetnek, és célja, hogy jövőre már ne terhelje devizahitel a családokat.

Ez egyértelműen negatív üzenet pénzügyi stabilitási szempontból: a bankok esetleg újabb veszteségek elkönyvelésére kényszerülhetnek, végeredményben a lépések újabb lefelé mutató nyomást helyezhetnének a növekedésre.

Már a végtörlesztési terv is jelentős forintgyengüléssel járt, valamint gyengítette a forint ellenálló képességét a nemzetközi viharokra.

2. Az NGM vezére jelezte, Magyarországot leminősíthetik a nemzetközi hitelminősítők. Ez azt jelentené, hogy elveszítjük befektetésre ajánlott minősítésünket, amely súlyos következményekkel járhatna. Elemzők szerint a miniszter azért beszélhetett ilyen nyíltan egy esetleges leminősítésről, mert az ügynökségek már közölhették vele a lépést.

Ismert, a Moody's és a Standard & Poor's a befektetési kategória alsó lépcsőfokán tartják az országot, negatív kilátással. A kilátás a várható lépés irányát tükrözi. A Fitch Ratings stabil kilátást tart érvényben.

Mi történhet Magyarországgal, ha bóvliba vágják? - Elemzők válaszolnak

3. Elmondta, hogy az IMF-hez való visszatérés a "gyengeség" jele lenne. Ez a kijelentés azért jelent kockázatot, mert ha leminősítenének a befektetésre nem ajánlott kategóriába, akkor a hitelfelvételi költségek jelentősen növekedhetnek (különösképp, ha több ügynökség is megfosztja Magyarországot a befektetésre ajánlott minősítéstől), megfogyatkozhatnak a vevők az állampapírok piacáról. Az IMF védőhálója azonban csökkenthetné a kockázatokat.

A hozamok megugrása kényszerűen költségvetési kiigazítást vonna maga után, veszélyeztetve a konszenzushoz képest egyébként is optimista 1,5 százalékos 2012-es növekedési célt, amelyre a költségvetés épül.

Végső esetben az IMF nyújthatna segítséget (leminősítések után, alacsony globális kockázati étvágy mellett, esetleg további nem-ortodox intézkedések közepette), ha elfogynának a piacról a finanszírozók, illetve jelentősen növekednének a költségek. A kormány tehát valószínűleg a végsőkig halogatná a segítségkérést, így vélhetően nehéz makrohelyzetben kerülhetne sor a nemzetközi szervezet esetleges beavatkozására.

A hét elején még 295-298 forint között jegyezték a forintot az euróval szemben. Szerda délután negatív környezetben (akkor azt várták a befektetők, hogy nem lesz eredményes az EU-csúcs) érkezett Matolcsy György nyilatkozata, amely 300-as szint fölé lökte a magyar fizetőeszközt. A kurzus 302-as szinten zárt, csütörtök reggel 299-ig erősödött, de hamar visszakerült 302 közelébe a jegyzés.