Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 31., hétfő

10.907 - Vona: Az Európai Unió a bukása felé tántorog 2011, október 28 - 12:32 barikad.hu

www.nemzetihirhalo.hu *************

Vona: Az Európai Unió a bukása felé tántorog
2011, október 28 - 12:32 barikad.hu


Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott ma reggeli interjújára reagált.

Az EU csúcstalálkozóval kapcsolatban Vona Gábor leszögezte: "tüneti kezelés, ami most zajlik". Amiről hetente akár több alkalommal is sorsdöntő ülést kell tartani a problémáit illetően, kijelenthető, a sorsa eldőlt! Hozzátette: pártja nem osztja az optimista vélekedéseket az uniós csúccsal kapcsolatban, arra számítanak, hogy az elkövetkező hetekben is további "sorsdöntő" csúcstalálkozókra lesz szükség. A pártelnök szerint számtalan kérdés lezáratlan maradt az Európai Unió sorsát illetően. Tisztázatlan, hogy honnan lesz pénz a bankok feltőkésítésére. Úgy látja, hogy sem a pénzpiacok, sem a tagállamok jelenlegi helyzetükben nem tudják ezt finanszírozni. Marad tehát az átmeneti válságkezelő alap, de hogy ebbe honnan kerül majd ezermilliárd euró, az még szintén tisztázatlan - tette hozzá.

A politikus kiemelte: továbbra sem lehet tudni, hogy mi lesz Görögországgal, megmarad-e náluk az euró. Szerinte az, hogy az összes EU-tagállamot magába foglaló 27-ek és az euróövezeti országokat tömörítő 17-ek külön üléseztek, azt igazolja, hogy az Európai Unió felbomlott. "A kétsebességes Európa már nem a jövő, hanem a jelen". Az eurózóna sem egységes már, a déli államokat egészen más problémák sújtják, mint az "erősebb" országokat - tette hozzá. Vona úgy látja, hogy az Európai Unió a "bukás felé tántorog".

A politikus újragondolná hazánk és az EU kapcsolatát. Kiemelte: a parlamenti pártok szakértői, civil szervezetek, továbbá a szakma bevonásával egy bizottság létrehozását javasolják, amely elkészítené hazánk európai uniós tagságának a mérlegét. A 2012-es évben egy féléves társadalmi vitát kellene folyatni a szakértői bizottság vizsgálatának eredményéről. Vona szerint így a magyar társadalom végre érdemi képet kaphatna arról, hogy mit is jelet az Európai Unió. A kérdés lezárásaként pedig egy népszavazás kiírását javasolta hazánk uniós tagságáról. Hozzátette: a 2004-es népszavazás nem volt demokratikus, a társadalom nem kapott érdemi felvilágosítást arról, hogy hová csatlakozik. "Mindenféle vágyálmokkal, illúziókkal bódították el a magyar társadalmat".

A Jobbik elnöke kitért az Orbán Viktor által a végtörlesztéssel kapcsolatban elmondottakra. A miniszterelnök szerint ez egy "történelmi siker" - mondta Vona. Szerinte azonban erről szó sincs, becslései szerint legfeljebb 50-60 ezer család tud majd élni ezzel a lehetőséggel. A devizahitelesek többségének problémáit a végtörlesztés tehát nem oldja meg, ahogy hazánk devizakitettségén sem segít érdemben - tette hozzá. A politikus azt javasolta, hogy a végtörlesztésnél biztosított fix árfolyamon legyen lehetősége az embereknek a résztörlesztésre is. Szerinte ezzel sokkal szélesebb rétegek tudnának élni, mint a végtörlesztéssel.

Vona Gábor reagált továbbá az Orbán Viktor által az államadóssággal kapcsolatban elmondottakra is: a Jobbik elnöke szerint a kormányzat az államadósság nagyütemű és gyors visszafizetését próbálja erőltetni, "fizessünk, ha beledöglünk is" - tette hozzá. A politikus leszögezte: történelmi lehetőség előtt állunk, ugyanis most újratárgyalhatnánk az államadósság kérdését. Szerinte ezt jobb lenne saját magunk által ellenőrzött folyamaton keresztül megkezdeni, mint akkor, amikor már külső tényezők kényszerítenek erre minket. A honatya kiemelte: az államadósságot a jelenlegi hazai és nemzetközi gazdasági kondíciók mellett nem tudjuk kinőni, így visszafizetni sem. Hozzátette: nem az adósság megtagadását javasolják, hanem átütemezést, a visszafizetés átmeneti felfüggesztését, illetve esetlegesen az államadósság egy részének a leírását.
J.F.


--

 
 

Tisztelt / Kedves %USERNAME%!



(ide kattintani!)


Itt található KUTASI JÓZSEF ANTAL (5,2 MB):
http://hirfutar.kutasi.eu/polhirfut.pdf

Magyaros tisztelettel és szeretettel,

 Kutasi József Antal / Jóska bácsi / Jóska
(ki ahogy kívánja!)
 
Ha ezt a küldeményt tőlem már kapta, akkor elnézést kérek.
Ha tájékoztatásaimat nem kívánja, kérem küldjön egy
%USEREMAIL% lemondó levelet.