Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 25., kedd

10.854 - Simulékony magyar álláspont az EU-csúcs kapcsán 2011, október 24 - 18:41 Barikád

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Simulékony magyar álláspont az EU-csúcs kapcsán
2011, október 24 - 18:41 Barikád

A magyar álláspont mérsékelt és kiegyensúlyozott az euróövezeti és azon kívüli országok közötti kapcsolat tekintetében - mondta el Martonyi János a ma délutáni sajtóbeszélgetésen.


A magyar álláspont mérsékelt és kiegyensúlyozott, amely nem vitatja a 17-ek jogát, hogy bizonyos intézkedéseket saját maguk megtegyenek - mondta Martonyi János ma délutáni sajtóbeszélgetésen. A külügyminiszter szerint ezt a közös pénznem indokolja is, így annak sincs akadálya, hogy ők válasszanak az eurózóna csúcsok számára egy külön elnököt. Be kell vonni mindenbe a 27-eket, megfelelően tájékoztatni kell őket - fejtette ki a "markáns" magyar álláspontot, majd hozzátette, koherensnek kell maradnia a rendszernek, meg kell őrizni a 27 tagállam alkotta integritást. A bankok feltőkésítése a 27-ek problémája, az EFSF tőkéjének megemelése viszont a 17 euróövezeti tagországé, viszont ezekben a kérdésekben nem lehet dönteni egyik vagy a másik nélkül.

Görög csőd - megtörtént

A görög csődről szólva úgy fogalmazott, ez már megtörtént. Görögország 21 százalék hitel-elengedést kapott, ez már hitelesemény. Ez a 21 százalék várhatóan felmegy most 50 százalékra, a döntő azonban az, hogy az ebből fakadó veszteség hogyan lesz finanszírozva. Az ebből - és az állampapír veszteségből keletkező veszteséget finanszírozni kell, fel kell tőkésíteni. Ha a tulajdonosok nem tudják, akkor a tagállamok fogják, ha ők sem, akkor további megoldást kell keresni - mondta a külügyminiszter.

Szerződésmódosításról szólva a külügyminiszter szerint ez csak korlátozott módon jöhet szóba, ráadásul nem is ez a legfontosabb kérdés. Koncentráljunk az intézkedésre, "oltsuk el a tüzet", és persze, ha vannak ennek indoka, akkor egy erőteljesebb gazdasági konvergenciát, fiskális fegyelmet valósítsunk meg - érvelt a külügyminiszter. A szerződésmódosítás bonyolultabb ügy, hiszen hatáskör-bővítésről van szó. Mi azt mondjuk, hogy nem jó az, hogy egy ilyen akció eltereli a figyelmet a tartalmi cselekvésről - mondta Martonyi. Szerencsésebb lett volna, ha ezt a hatos csomagot június végén elfogadják, a piacok szempontjából biztosan - érvelt a külügyminiszter. Ha ez még mindig kevés, akkor meg kell nézni, hogy mit kell ehhez még hozzátenni. Szerdán tehát eredmény lesz, lesz egy pozitív üzenet, mely számos országra lesz jó hatással - mondta a külügyminiszter.

Föderalizmus és az európai közvélemény

A külügyminiszter a beszélgetés során megjegyezte, mindig is föderalizmus híve volt. Alkotmányos alapok nélkül azonban hiába is álmodozunk közös pénzügyminiszterről, annak legitimitás kell, hatáskör kell. Ez nincs, mivel annak idején a közvélemény jelentős része nem támogatta azt.

Olcsó, takarékos, viszont legalább sikertelen

Martonyi a BT tagságért folytatott kampányról szólva elmondta, az tiszta, takarékos kampány volt. A magyar kormány számára a BT tagság nem stratégiai cél volt, hanem a globális politikai nyitás eszköze, az eredménytől függetlenül ez a politika folytatódik.

Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár a háttérbeszélgetésen hozzátette, uniós kormányzati portált indítanak a kormany.hu honlapon belül. A honlap lehetőséget biztosít, hogy az első félévi soros EU-elnökség után is bemutassák, milyen uniós tevékenységet végez a kormány.

B.B.