Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 31., hétfő

10.905 - Hoffmann Rózsa titkos melléklete > 2011.10.27. 11:11 vastagbor.blog

www.nemzetihirhalo.hu *************
Hoffmann Rózsa titkos melléklete
2011.10.27. 11:11 vastagbor.blog

Hoffmann RózsaHoffmann Rózsa szerdán prezentálta az új köznevelési törvényt, amelyet - csodák csodája - nem dobtak vissza Orbánék. A törvény részletei itt olvashatóak, egy bekezdést emelnék ki a sajtótájékoztató szövegéből:

"A szakszervezetek azon félelmeire reagálva, miszerint több tízezres elbocsátások és iskolabezárások várhatóak elmondta: a pedagógus szakszervezetek nem tudják állításaikat a törvény szövegével alátámasztani, az új jogszabályból ugyanis nem következik sem intézménybezárás, sem pedagóguselbocsátás, így - mint fogalmazott - hamis állítással nem tud vitába szállni.
Ha a gyermekek száma csökken, matematikailag következhet pedagóguselbocsátás, de "nem mi fogjuk központilag előírni azt, hogy bocsássanak el pedagógusokat", hanem az iskolafenntartó összesíti majd a gyermeklétszámokat. Számításaik szerint viszont - folytatta - a nyugdíjazás és a természetes fogyás magasabb arányú, mint a gyermeklétszám csökkenéséből következtethető pedagóguslétszám-csökkenés. A jövő évi költségvetés nem ütemezett elő kivonást a közoktatásból." - nyilatkozta Hoffmann Rózsa.

Nos, igazat kell adnunk Hoffmann Rózsának. A törvény szövegében ugyanis valóban nincs szó kirúgásokról és iskolabezárásokról. Ez ugyanis a törvény mellékletében található. Amit nem hoztak nyilvánosságra. Na vajon miért nem?

A 40 oldalas melléklet azonban az fn24.hu-n landolt.

1. Tankötelezettség korhatárának leszállítása
Ez az NGM "kérése" volt, négy év alatt 73,23 milliárd megtakarítást terveznek.
Hivatalos indoklás: "azok a fiatalok, akik már nem akarnak tanulni, hamarabb munkába állhassanak."
Mellékletben, a "mi várható" kérdés után ez szerepel: "...képzettség nélkül, szakmai tudás hiányában és az eddigieknél fiatalabb korban (16 évesen) az oktatási rendszerből kikerülő fiatalok."

2. Pedagógusok elbocsátása
- Tankötelezettség korhatárának lecsökkentése: 4094 pedagógus elküldése
- Gyereklétszám fogyása: 4183 pedagógus elküldése
- Felső tagozatok összevonása: 2820 pedagógus elküldése
- Szakképzés átalakítása: 2284 pedagógus elküldése

3. Iskolabezárások
Felső tagozat működését ott engedélyezi a törvény, ahol legalább két párhuzamos osztály van, azaz a kisiskolák nagy részét be kell zárni, össze kell vonni.
Azaz: a tervezet szerint 633 feladatellátási hely (=iskola) szűnik meg, több mint 50 ezer gyerek kerül át más intézménybe, és közel 3 ezer pedagógus kerül az utcára. A megtakarítás 2015-ig közel 28 milliárd forint.
Amúgy ha nincs felső tagozat az iskolában, akkor már az alsó tagozatba sincs sok értelme beíratni a gyereket, mert 4 év múlva járhat új osztályba, másik iskolába...

4. Finanszírozás
- Egész napos iskola: + 45 milliárd
- Iskolás fenntartása 2015-ig: + 136 milliárd
- Minden napos testnevelés 2015-ig: + 82 milliárd
- Tornatermek építése 2020-ig: + 224 milliárd
- Pedagógus-életpályamodell 2013-2015: +381 milliárd

Teljesíthetőnek tűnik, biztos adnak rá pénzt ...

Egy nap alatt így lebukni, Rózsa ... ilyen esetben csak a lemondás elfogadható.

A szokásos magas labdák, 10 másodpercnyi guglizás után:
Hoffmann Rózsa, 2008. december:
"A mai oktatáspolitika az esélyegyenlőség hangoztatásával, de annak értelmezése nélkül, a saját céljaival ellentétes intézkedéseket hoz rendre, gondolok itt az iskolabezárásokra, az osztálylétszám megnövelésére és még sok minden egyébre. Szürkítő, kommunisztikus ideák látszanak felvillanni az elképzeléseikben. (...)
Egy országot fejleszteni csak a közoktatás színvonalának emelésével lehet. Szaktudással, kiváló pedagógusokkal, szigorúan ellenőrzött pénzfelhasználással. (...)
A szakképzés, a művészet- és egészségpedagógia, a nyelvoktatás színvonalának emelése mellett valódi megoldásokra lesz szükség az esélyegyenlőség megteremtésében, és újra ki kell nyitni a falvakban a bezárt kisiskolákat. Ismét az embert, és nem a pénzt, a gépeket, az infrastruktúrát kell az oktatás középpontjába állítani."

Réthelyi Miklós, 2010. május, parlamenti bizottsági meghallgatás:
"Személyes ügyként említette a kistelepülési iskolabezárások áttekintését és lehetőség szerint ezen intézmények újbóli megnyitását."

Kapcsolódó:
   Hoffmann Rózsa cáfol (Hír24) Az oktatási államtitkár azt állítja, hogy nem tud a köznevelési törvény FN24 birtokába került titkos mellékletéről...