Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. december 16., péntek

21.659 - Elfogadták a kormány adócsökkentő csomagját írta: Hírek BP18ker

2016. dec 13.

Elfogadták a kormány adócsökkentő csomagját

írta: Hírek BP18ker

HP18KER BUDAPEST XVIII.KERÜLET ÉLETÉT, FONTOSABB ESEMÉNYEIT BEMUTATÓ OLDAL.

4025-budapest.jpg
A bérmegállapodást megalapozó és a versenyképesség növelését célzó adócsökkentési csomag alapján egységesen 9 százalék lesz jövőre a társasági adó mértéke, és csökkennek a munkáltatói járulékok is.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – házszabálytól eltéréssel tárgyalt – előterjesztését 146 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 27 tartózkodás mellett hagyta jóvá az Országgyűlés. A törvény alapján a jelenlegi 10, illetve 19 százalékról egységesen 9 százalék lesz jövőre a társasági adó mértéke. Ugyanígy a vállalkozói szja is egységesen 9 százalék lesz.
A szociális hozzájárulási adó – és ezzel egyidejűleg az egészségügyi hozzájárulás mértékét – 2017-re – a jelenlegi 27-ről – 22 százalékban, 2018-ra pedig 20 százalékban állapítja meg a jogszabály, mint azt a novemberben aláírt, hat évre szóló bérmegállapodásban rögzítette a kormány, valamint a munkaadói és a munkavállalói oldal. Ez azt is tartalmazza: ha 2017 első 9 hónapjában a bruttó bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot, akkor a kormány kezdeményezni fogja, hogy 2018. január 1-jével további 0,5 százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói járulékok.
Jövőre két százalékponttal, 16-ról 14 százalékra csökken a kiva, a kisvállalati adó mértéke, ami 2018-ban további 1 százalékponttal, 13 százalékra mérséklődik majd.
"Ez számításaink szerint 400 ezer vállalkozásnak jelent majd jelentős tehercsökkenést, 400 ezer vállalkozás számára jelent könnyebbséget és annak a lehetőségnek a mérlegelését, hogy további bérintézkedésekre, bérnövekedésre vagy pedig beruházásra, fejlesztésre fogja fordítani az így a cégnél maradt összeget. A várakozásaink szerint ez 145 milliárd forinttal könnyíti meg a vállalkozások terheit. A jelenlegi társasági adóbevétellel számolva, tehát statisztikai számítások alapján ez ennyi kiesést jelent. Mi azonban abban bízunk, hogy a következő évtől ennek köszönhetően, ennek a jelentős tehercsökkenésnek köszönhetően, a vállalkozások többet fognak beruházni, többet fognak fejleszteni" – fogalmazott Varga Mihály.
hirado.hu