Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. december 30., péntek

21.715 - Egy magyar pap magányos harca a menekültekért > Körmend (Magyarország), 2016. december 26.


Feladó: Békekör Magyar
Dátum: 2016. december 26. 16:36
Tárgy: Egy magyar pap magányos harca a menekültekért
Címzett: jozsef@kutasi.eu


„Egy magyar pap magányos harca a menekültekért" címmel az AFP francia hírügynökség hétfőn riportban számolt be a Magyarországon tapasztaltakról. Alább közreadjuk a riport teljes szövegét:


Egy magyar pap magányos harca a menekültekért

Körmend (Magyarország), 2016. december 26. (AFP)


     „Mentsen meg minket a fagyhaláltól!" – kérték tőle, Németh Zoltán magyar pap pedig szembeszegülve a hatóságokkal és saját nyája egy részével, meleget és vigaszt nyújt a jéggé dermedt migránsoknak Orbán Viktor országában, ahol ez, bizony, ritkaságszámba megy.

     A plébániára vezető teremben egymás mellett lóg a fogason a reverenda és 14 menedékjogot kérő hátizsákja és matraca. Kurdok, irakiak, afgánok, kameruniak, nigériaiak, kubaiak, kongóiak. Keresztények és muzulmánok. Odamenekültek.

     A vészkiáltást december elején adta le a menekültek futára ennek a telt arcú, vékony szemüveges, 61 éves katolikus papnak, ő pedig nem tétovázott válaszolni a segélykérésre.

    „Nem vagyok hős, keresztényi kötelességem volt segíteni" – mondja az osztrák határ mellett fekvő 12.500 lakosú Körmend plébánosa, ahol nyáron menekülttábor nyílt. Ám a tábor berendezése, a fakályhával fűtött katonai sátrak, nem felelnek meg a hideg magyar tél támasztotta követelménynek – mondja Német atya egyik vendége. „Ha nem akarunk megfagyni, valakinek ébren kell maradnia egész éjjel, hogy nyomja a fát a kályhába" – mondja egy harminc év körüli kameruni keresztény, aki nem akarja felfedni személyazonosságát, és akit az atya becserkészett, hogy ministráljon a miséken.

     A kétes feltételek között működő körmendi tábort, amelyet a sajtó elől is elzártak, a Migszol „embertelennek" minősítette, és azt hányta a hatóságok szemére, hogy „szándékosan halálra akarják fagyasztani az embereket a sátrakban".

    Noha Ferenc pápa és számos európai egyház mozgósított a migránsok befogadására, Németh atya tette elszigeteltnek számít Magyarországon, ahol Orbán Viktor miniszterelnök számtalan kezdeményezéssel állt elő, hogy elejét vegye a „nyugati civilizációra" nézve „méregnek" nevezett tömeges bevándorlásnak.

     Tavaly, a migránsáradat csúcspontján, amikor több százezer bevándorló ment keresztül az országon, Erdő Péter bíboros azzal adta meg az alaphangot, hogy a nemzetközi jog szempontjából „emberkereskedésnek" minősül mindennemű segítség, melyet egy migránsnak nyújtanak. Ősszel az a Kozma Imre atya szólított fel az Orbán úr szervezte bevándorló-ellenes népszavazás támogatására, aki 1989-ben több ezer keletnémet menekültet fogadott be, mielőtt ledőlt volna a berlini fal.

    „Kissé egyedül érzem magamat" – vallja be Németh Zoltán. Mindössze két pap kollégája biztosította támogatásáról – fűzi hozzá.

      A kormány által két éve folytatott idegengyűlölet-kampány hatással volt a parókia egyes tagjaira is, akik azzal vádolták Németh atyát, hogy „magyarellenes" és „nem keresztény" – állítja a megvádolt. „Egyikük megállított az utcán és azt mondta nekem, biztosra vehetem, hogy engem is meg fognak ölni a migránsok, mint Franciaországban tették júliusban Hamel atyával, Normandiában" – meséli el.

     De az ország minden részében élő magyaroktól, „hívőktől és ateistáktól" megannyi támogató üzenet is érkezett – fűzi hozzá mosolyogva.

     „Hogyan veheti komolyan valaki az Evangélium tanait, ha nem éli meg ő maga?" – teszi fel a kérdést önmagának a pap, majd példaként beszél Ferenc pápáról és tetteiről a szükséget szenvedőkért.

    Németh atya három évet töltött Dél-Afrikában misszionáriusként. „Megtanultam figyelmen kívül hagyni vallást, fajt és társadalmi osztályt, és csak az embert látni" – vallja.

    Befogadott vendégei most arra várnak, hogy elbírálják a fellebbezésüket első fokon elutasított menedékjogi kérelmükre. Bizonytalan jövő elé néznek: Magyarország az idén mindössze 400 személyt részesített menekült státusban a közel 30 ezer kérelmező közül. Az európai országok többsége, köztük a szomszédos Ausztria immár visszatoloncolja a Magyarországról érkezett migránsokat.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

https://www.facebook.com/bekekor/