Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. január 6., péntek

21.762 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette figyelmeztető előrejelzését. > 2017. 01. 06. 10:57


Farkas György
ÚJSÁGÍRÓ, HÍRFŐNÖK. 2017. 01. 06. 10:57

Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette figyelmeztető előrejelzését.
Pénteken a Dunántúl nyugati felén, illetve a Tiszántúlon 60-90 km/órás széllökések kísérhetik az északias irányú szelet. A 80-90 km/óra körüli maximális széllökések napközben valószínűbbek. Szombaton már mérséklődni kezd a szél, de 70 km/óra körüli széllökések még a Dunántúlon és északkeleten előfordulhatnak. Északkeleten, keleten a viharos szél hordhatja a havat.
Az ország keleti felén egyre többfelé éri el a minimum a -15 fokot, az Északi-középhegység szélvédett, ill. hóval borított területein -20 fok alatti hőmérséklet is várható a péntekről szombatra virradó éjszaka. A következő éjjel még alacsonyabb hőmérsékletre lehet számítani.
Pénteken a széllökés és a hófúvás miatt kétféle riasztás (elsőfokú), illetve háromféle figyelmeztetés is érvényes az extrém hideg, a nagy szél és a hófúvás miatt. Legrosszabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol narancssárga a veszélyjelzés a 90 km/órásnál erősebb széllökés és a -20 °C alá csökkenő hőmérséklet miatt.
A látási viszonyok mindenütt jók – közölte az Útinform. A gyorsforgalmi utak, a főutak és mellékutak burkolata a Dunántúl nagy részén, a keleti országrészben száraz, az ország középső részén jellemzően sónedves, de helyenként még latyakos főúti szakaszokra is számítani kell. A Börzsöny kisforgalmú mellékútjai pedig néhol még havasak, jégbordásak.
OMSZ: 2017. január 6. 12:10 (11:10  UTC)  [flhw]

Országos előrejelzés:  péntek

Az ország nagy részén derült, napos idő várható, az Alföld keleti felén valamint a Nyugat-Dunántúlon viszont erősen felhős időszakok is lesznek. Nyugat-Magyarországon helyenként hózáporok is kialakulnak, de jelentős mennyiségű hó sehol sem valószínű. Napközben a középső országrész kivételével többfelé lehet viharos az északi szél. Késő estétől csökken a felhőzet, és valamelyest mérséklődik a szél, de viharos széllökések továbbra is lehetnek. Az Észak-Alföldön hófúvások is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és -11 fok között alakul, nyugaton lesz az enyhébb, északkeleten a hidegebb idő. Késő estére -8, -15 fok közé hűl le a levegő.
OMSZ: 2017. január 6. 12:10 (11:10  UTC)  [fbhw]