Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. január 25., szerda

21.817 - Magyar Békekör: nemzeti érdek a szorosabb viszony Oroszországgal


Feladó: Békekör Magyar
Dátum: 2017. január 25. 6:02
Tárgy: Magyar Békekör: nemzeti érdek a szorosabb viszony Oroszországgal
Címzett: jozsef@kutasi.eu

Magyar Békekör: nemzeti érdek a szorosabb viszony Oroszországgal

Budapest, 2017. január 25. szerda (MSZF)

     A Magyar Békekör szerdán egyetértéséről biztosította a magyar külpolitikát abban, hogy az Európai Unió helyzete meg fog gyengülni, ha nem tud kölcsönösen előnyös kapcsolatot teremteni Moszkvával, de felhívta a kormány figyelmét, hogy ez alól Magyarország sem kivétel, hiszen hazánk az EU tagja.

     A Békekör egyetért Szijjártó Péternek Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott hétfői moszkvai találkozóján kifejtett helyzetértékelésével, miszerint „Egy potenciális konfliktus Oroszország és az EU között rendkívül súlyos következményekkel járna Magyarországra nézve. A világtörténelemben Közép-Európa mindig a legrosszabb helyzetben volt, ezért számunkra különösen fontos, hogy a Nyugat és a Kelet pozitívan együttműködjön, kulturáltan és pragmatikusan".

    A Békekör azt szeretné, ha a helyes elemzést konkrét tettek követnék, hiszen a kormány tettei gyakran ellentmondanak szavainak: rendre megszavazza az oroszellenes szankciókat, fejet hajt az EU-nak, és eláll egy sor előnyös keleti beruházási, köztük energetikai, és kereskedelmi lehetőség kihasználásától, és részt vesz – ha szerény mértékben is – a NATO Oroszország elleni katonai felvonulásában a Baltikumon.

     „Még mindig várat magára, hogy a magyar kormány feloldja az ellentmondást szavai és tettei között" – írják.

      A Békekör arra kérte Szijjártó Péter külügyminisztert, válaszoljon, milyen konkrét gyakorlati lépéssel kívánja bizonyítani moszkvai kijelentésének komolyságát, miszerint „Azt akarom, hogy normalizálódjon Magyarország viszonya Oroszországgal. Közös érdekeink vannak, és ezek nagyon fontosak Európa számára".+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371
www.mszfszk.hu
https://www.facebook.com/bekekor/