Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. december 13., vasárnap

4.092 - Tőkés László: nem történt meg az igazi rendszerváltás

Tőkés László: nem történt meg az igazi rendszerváltás

Továbbította: Frigyesy Ágnes

 

Tőkés László EP-képviselő Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2009. december 9-én: - Tőkés László EP-képviselő 2009. december 9-én Bukarestben találkozott a Társadalmi Párbeszédért Csoport (Grupul pentru Dialog Social) tagjaival. A megbeszélés moderátora, Rodica Culcer kérésére Tőkés László a húsz évvel ez előtti forradalom tanulságairól szólt.

Máig érvényesnek tartja akkori bátorságot adó hitvallását, hogy "az Istennek kell engedelmeskedni és nem az embernek". Húsz év elteltével még nem történt meg az igazi rendszerváltás, de hát - ugyancsak bibliai jelképpel élve -: a Mózes által vezetett zsidók is csak negyven évi vándorlás után érkeztek az Ígéret földjére. Az eltelt két évtizedet a tényleges rendszerváltás híveinek és a kommunista, korrupt és önző magatartás képviselőinek a harca jellemezte. Herta Müller Nobel-díjas írónő könyvéről megjegyezte: a kommunizmus lényegének a megragadása és elemzése adhat erőt és irányvonalat a múlt rendszer továbbélése elleni küzdelemhez. Tőkés kifejezte reményét, hogy nem kell negyven évet várni arra, hogy a valódi rendszer- és szemléletváltás megtörténjen.

A találkozó résztvevői - többek között Andrei Oisteanu, Ion Caramitru, Adrian Cioroianu, Andrei Cornea, Stere Gulea és Nestor Ratesh - a húsz évvel ezelőtti események értelmezéséhez adtak hozzá néhány új gondolatot, párhuzamot keresve a legutóbbi elnökválasztás történéseivel is. Boros Zoltán hozzászólásában ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a médiában, az 1989. december 22-én felszabadult Román Televízióban már az első percektől kezdve megkezdődött a forradalom kirobbanása helyszínének, Temesvárnak, valamint Tőkés László szerepének elhallgatása, később pedig a temesvári lelkész személyi imázsának a lerombolását, démonizálását űzték következetesen. Húsz év távlatából megállapítható, hogy ez nem sikerült.

Tőkés László EP-képviselő az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége tagjainak - Toró T. Tibor ügyvezető elnök, Szilágyi Zsolt és Boros Zoltán alelnökök - társaságában a nap folyamán meglátogatta Varga Andrea történész "Európa 1989-2009" című kiállítását, amely a volt szocialista országokban lezajlott rendszerváltás mozzanatait eleveníti fel. Este a Magyar Köztársaság nagykövetségén, Füzes Oszkár nagykövet meghívására találkozott a Bukarestbe akkreditált diplomáciai testületek vezetőivel.

Továbbította:
Frigyesy Ágnes