Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. december 21., hétfő

4.154 - Az Országgyűlés hétfő este 190 igen, 158 nem szavazattal, két tartózkodással ismét elfogadta a 2011-es népszámlálásról szóló törvényt.

Vallási kérdések: majd a Fidesz!
2009. december 08. 07:07 HVG

Az Országgyűlés hétfő este 190 igen, 158 nem szavazattal, két tartózkodással ismét elfogadta a 2011-es népszámlálásról szóló törvényt. A Fidesz jelezte: jövőre megváltoztatná a törvényt, mivel a most elfogadott változatban sem szerepel a vallási hovatartozásra vonatkozó adatfelvétel.

Az ügy előzménye, hogy az egyszer már elfogadott törvényt Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, ezért került sor az ismételt szavazásra. Sólyom László egyik fő kifogása a törvény ellen az volt, hogy az az alapján lebonyolítandó 2011-es népszámlálás kérdései között nem szerepelne a vallási hovatartozásra irányuló kérdés. Bár a hétfő este elfogadott törvény módosult az eredeti változathoz képest, a vallásra vonatkozó kérdés ezúttal is hiányzik belőle.

A Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottság fideszes elnöke, a kérdésben a legnagyobb ellenzéki párt álláspontját vivő Balog Zoltán még a végszavazás előtt lapunknak azt mondta: bár pártja az előző, október 5-i végszavazásnál tartózkodott, most a Fidesz és a KDNP nemmel szavaz. Nagyjából így is történt, de a fideszes Font Sándor, Nagy Sándor, Selmeczi Gabriella és V. Németh Zsolt, valamint a kereszténydemokrata pártelnök-frakcióvezető, Semjén Zsolt megszavazta a törvényt.

"Ha jövőre mi adjuk a kormányzati többséget, akkor meg is fogjuk változtatni a törvényt. Hiába a szocialisták megátalkodottsága - erre nem tudok mit mondani, ez tényleg egyszerűen nevetséges, semmi indokuk nincs arra, hogy ne kerüljön bele a vallási kérdés -, egy olyan törvényt fogunk alkotni, amelyben természetesen szerepelni fog ez a kérdés" - fogalmazott. Hozzátette: a válaszadás hangsúlyozottan önkéntes és névtelen lesz. Balog úgy vélte - mint azóta kiderült: helyesen -, hogy a parlamenti többség elfogadja a törvényt.

A vallási hovatartozásra vonatkozó kérdéssel szembeni szocialista ellenállás minden bizonnyal a kormánypárt azon félelmének tudható be, hogy a Fidesz vezette kormány nem az egyszázalékos fölajánlásokkal, hanem a népszámlálási adatokkal arányosan támogatná az egyházakat. Éppen ezért Balognak felvetettük, nem lett volna-e bölcsebb a törvényt úgy megfogalmazni, hogy abban szerepeljen a vallási kérdés, de egy passzus zárja ki az adatok egyházfinanszírozásra való fölhasználását. "Ez két teljesen különböző dolog. A szocialisták semmiféle, ezzel kapcsolatos kezdeményezést nem kezdeményeztek sem velünk, sem az egyházakkal. Teljesen abszurd, hogy azért ne kérdezzünk meg valamit a népszámláláson, mert majd arra valaki hivatkozni fog. Ezzel a logikával a fogyatékosságokra se kérdezzünk rá, mert majd a fogyatékosoknak túl sok támogatást kell adni." - vélekedett Balog.
(...)
Portálunk már említett fölvetésére, miszerint ezt nem lehet-e úgy kiküszöbölni, hogy a törvény egy záradékkal kizárná a népszámlálás adatainak egyházfinanszírozási célokra történő fölhasználhatóságát, Fogarasiné azt mondta: a statisztikai törvény tiltja a népszámlálási adatok ilyetén történő fölhasználását, de 2001-ben "ez nem zavarta az akkori kormányzatot és a parlamenti többséget". Az alelnöknő attól tart - a Balog Zoltán által elmondottak alapján nem alaptalanul -, hogy, amennyiben a Fidesz alakít 2010-ben kormányt, az új kormánytöbbség a népszámlálási törvényt még a 2011-es népszámlálás előtt meg fogja változtatni.

Szegő Péter - MTI