Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. március 26., péntek

5.115 - Czakó István: De előbb ki kell takarítani a retket, trágyát, amit a jelenlegi parlamenti pártok az eltelt húsz év alatt összehordtak.

From: Czakó István

Date: 2010. március 26.
Subject: FIRESZ megalakulása
To: Kutasi József

Kedves Sándor!

Szerintem igen rossz az időzítés. Ráadásul úgy érzem, túlságosan általános (hogy ne mondjam, semmitmondó), és nem a legfontosabb gondunkra koncentrál az alapító nyilatkozat. Nincs most szükség újabb pártra, hanem előbb rendet kell rakni az országban, s azután talán nem is pártrendszerben kellene gondolkoznunk. Ha négy-öt párt között sem tudunk úgymond eligazodni, minek még egy?

Fontos a trianoni kérdés felülvizsgálata is, de ez is csak egy rendezett országban vethető fel. Igaz, hogy valódi rendszerváltás csak egy lelkileg újjá született, megtért néppel hajtható végre. Az ún. "Mária országából" "Krisztus országát" kellene létrehozni. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek kötelező lenne keresztyénnek lennie (bár jobb lenne) - hagyjuk meg a szabadságot ezen a téren is -, hanem kell lennie egy vezér fonalnak, egy alapnak, etalonnak, amihez mindenki igazodik. Mert az a baj, hogy ha nincs közös alap, mérce, etalon, akkor egy idő után már nincs mihez igazodni (ahány ember, annyi igazság). De előbb ki kell takarítani a retket, trágyát, amit a jelenlegi parlamenti pártok az eltelt húsz év alatt összehordtak.


Üdvözlettel: Czakó István