Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. március 27., szombat

5.131 - MÁV elleni beadvány

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Népszabadság: komolynak tűnik föl a MÁV elleni holokausztper
Gondola, Népszabdság nyomán 2010. március 26. 10:19

A holokauszt magyar túlélőinek és áldozatainak leszármazottai elleni jogi képviseletre tizenhárom amerikai ügyvédi irodától kért ajánlatot a MÁV. A chicagói bíróságon április 22-én kezdődő per tétje 1,24 milliárd dollár - tudósít a Népszabadság.

A Népszabadság február 10-ei, washingtoni keltezésű cikke így fogalmaz: "A felperesek zömükben izraeli, illetve egyesült államokbeli illetőségűek; egy-egy fő él Magyarországon, Brazíliában és Nagy-Britanniában. (...) A gyűjtőpert indítók jogi képviselői szerint a MÁV tudatosan működött közre 437 ezer magyar zsidó marhavagonokban történt deportálásában. Nemcsak poggyászuktól, értéktárgyaiktól fosztotta meg őket, de alkalmazottai a beadvány szerint kegyetlenkedtek az idősekkel, betegekkel, a várandós nőkkel és a gyerekekkel. Azokat pedig, akiken az elmebetegség nyomait észlelték, agyonlőtték. A vagyoni kártérítés követelt összegét az 1944-es magyarországi zsidó vagyon nyolc százalékában, 240 millió akkori dollárban állapítják meg - ezt azonban mai értékre kell felszorozni, mégpedig a felperesek a követelésben nem, de az indoklásban nevesített számítása szerint harminchárommal. Ehhez még egymilliárd dollár, az amerikai joggyakorlatban bevett, nem vagyoni büntető kártérítést számítanak, amelynek egyharmada a jogi képviselőket illetné. A számla mindösszesen kilencmilliárd dollárhoz közelíthet tehát a perköltséggel együtt."

Mai írásában a kormányhoz közelálló, baloldali Népszabadság ezt írja: "A cél az eljárás gyors megszüntetése, ha nem sikerül, az milliárdokba kerülhet". A budapesti forrásra támaszkodó írás szerint: "A per megszüntetésének kiharcolására a MÁV-nak csak akkor lehet esélye, ha a lehető legrövidebb időn belül kiválasztja megfelelő szaktudással és presztízzsel rendelkező amerikai jogi képviselőjét."

Ami biztos: valószínűleg hatalmas pénzt fognak kaszálni a MÁV-on bizonyos külföldiek. Mint a Népszabadság írja:
"Amerikában jogi bonyodalmakba keveredett más magyar cégek példája mutatja, milyen drága mulatság egy tengerentúli eljárás. Ha a holokausztper megszüntetését a megbízott jogi képviselőnek nem sikerül elérnie, a MÁV hosszadalmas és költséges pereskedésnek néz elébe. Attól függetlenül, hogy a bíróság végül kinek ad majd igazat, az ügyvédi költség akár a több milliárd forintot is elérheti majd. Ezért ebben az esetben a MÁV közbeszerzési eljárást ír ki a perben eljáró ügyvéd kiválasztására."