Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. március 26., péntek

5.123 - Mudry Péter: Törvény - Tan - Aranybulla - Alkotmány

5123.bmp


From:
Harmathy Ildikó

Date: 2010. március 26.
Subject: Fw: Filmvetítés az Uránia Filmszínházban
To: Kutasi József

          Mudry Péter: Törvény - Tan - Aranybulla - Alkotmány

 

című filmjét szombaton, március 27.-én  17.30-kor vetítik az Uránia moziban

 

A filmet mindenkinek látnia kell.

 

 a filmről: http://tisztavizet.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1084061

 

A filmben tudósok beszélnek alkotmányos állapotunkról, higgadtan, tárgyilagosan, szakszerűen. Véleményük éppen ezért szívbemarkoló.

 

Amikor az ember egy idegen ország állampolgárságát kéri, le kell vizsgázzon a választott ország állampolgári ismereteiből. Nekünk, akik itt születtünk nem kell vizsgát tennünk, nem is tanítja senki állampolgári kötelességeinket és jogainkat. Az orrunknál fogva vezetnek, 20 éve megint,ma tisztességes munka becsülete ellen; az ország és a táj érdekei ellen; egymás ellen.


Választások előtt állunk, soha jobbkor nem érkezhet Mudry Péter filmje, a Törvény−Tan, mindarról, amit alkotmányos állapotunkról tudnunk kellene, ha emberként bánnának velünk. A demokratikus jogállamban − aminek nevezzük rendszerünket − éppen a demokrácia alapját képező, a hatalom felelős döntéseit kikényszerítő alaptörvények hibásak - erről szól a film. A kínban mégis felnövünk lassan és kezdünk tisztán látni: először a szabályt kell lefektetni, csak azután kezdődhet a játék, ahogy Mudry Péter filmjében

Claus Offe, német szociológus szavait idézik: ha a parlament létesíti az alkotmányt, az olyan, mintha a játékosok maguk határoznák meg a játékszabályokat és eldöntenék azt is, ki vehetne részt a játékban 

 

Minden gondolkodó tudja és látja: 20 éve rabolják az országot, tizenháromszorosra növelve országunk adósságát, közben pedig kiárulva a nemzet vagyonát. Betarthatatlan törvényeket gyártanak, a becsületes munkának nincs tisztessége. Segélyekre, pályázatokra vagyunk utalva. Mudry Péter filmjében a szakemberek elmondják: az ideiglenes alkotmányt politikusaink, a most is ügyködő politikusok alkották és hagyták életben a mai napig. A köz úgy tudja - ez is elhangzik a filmben - a parlamentnek kell alkotmányozni - súlyos tévedés!

 

A filmben elhangzik, hogy a magyar nép hatalmi kiszolgáltatottsága példa nélkül áll: nincs még egy ország a világban, ahol ilyen képtelen lenne a hatalmi helyzet, ennyire magára lenne hagyva a nép és érdekei.


és ami a film kapcsán eszembe jutott: Figyelemre méltó tény: közéletünk egyetlen jogi végzettségű tagja sem emelte fel a szavát az alkotmány megreformálásának érdekében az elmúlt húsz évben, sem hatalmi, sem ellenzéki, sem egyéb közéleti pozícióból. Sem politikus, sem közéleti jogász, aki az iskolában tanulta, tehát a tankönyvből tudja, és akinek lhetősége lett volna az elmúlt 20 évben felhívni a figyelmet:


Magyar nép! Alkotmányoznod kell!

 

Ha most megint ennek a selejtes alkotmánynak a szellemében választunk vezetőket megadjuk a lehetőséget, hogy a selejtes alkotmányt véglegesítsék. Ezzel pedig lemondunk arról, hogy felelősségre vonhassunk bárkit

 

¾    az elmúlt 20 év rablásaiért

¾    az eltékozolt nemzeti vagyonért

¾    a kommunizmus rémtetteiért

¾    a trianoni igazságtalanságért.

 

Törvényes garancia nincsen, ha megválasztjuk őket a kezükbe tesszük a sorsunkat.

 

A választási ígéretek számonkérésére törvényes mód nincsen.

 

Tudnunk kell: egyenes világban egyenes sorrendben a népnek a dolga:

 

1. először alkotmányozni − az alapszabályt lefektetni

2. aztán köztársasági elnököt választani − aki személyében a törvényes garancia

3. utoljára pedig a hatalom gyakorlóit megválasztani, akik munkájukért felelősségre vonhatók.

 

Nem szerepel a filmben, de szorosan ide tartozik az a történelmi tény, hogy 1990. július 29.-én volt egy népszavazás arról, hogy közvetlenül akarunk-e köztársasági elnököt választani vagy a parlamentre bízzuk a feladatot.

A szavazatok 85 %-a a köztársasági elnök közvetlen választását támogatta. Sajnos azonban a választásra jogosultaknak csak mindössze 14 %-a ment el szavazni, így a népszavazást eredménytelennek nyilvánították és soha meg nem ismételték.

A népszavazást szorgalmazó aláírásokat Szekeres Imre terjesztette elő, nem tudom, ki döntött úgy, hogy JÚLIUS 29.-ÉN legyen a szavazás, de az biztos, hogy szántszándékkal sem lehetett volna profibban intézkedni ha azt akarjuk, hogy NE MENJEN SZAVAZNI A NÉP!

Egy ország sorsa nem lehet felelőtlen emberek játékszere!

 

Nézzétek meg Mudry Péter filmjét szombaton, március 27.-én 17.30-kor az Urániában!

 

Jegyelővétel:  http://www.urania-nf.hu/jegyfoglalas/helyvalaszt.php?day=20100327&id=tzic1v6v&hall=4&time=201003271730&show=T%F6rv%E9ny-Tan&hallname=D%EDszterem&hudat=2010.%20m%E1rcius%2027.,%20szombat

 


----- Original Message -----
Subject: Filmvetítés az Uránia Filmszínházban


Tisztelt Hölgyem, Uram!


Sok szeretettel hívom filmem vetítésére, amelyre az Uránia Nemzeti Filmszínházban fog sor kerülni e hónap 27. napján, szombaton délután 17 óra 30 perckor, a földszinti nagyteremben.

A vetítésre jegyek 500 ft-os áron válthatóak a helyszínen.

Amennyiben módja és lehetősége van rá, kérem terjessze ismeretségi körében a vetítést. Ha sikerül kellő érdeklődést kiváltanunk, úgy a filmet az Uránia továbbra is műsorán tartja, és így több emberhez juthatnak el a filmben levő fontos információk!

Segítségét megköszönve várja megjelenését: Mudry Péter