Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. május 14., szerda

917 - Orbán Viktor szerint Magyarországnak új egyezségre van szüksége - Most még megúszta Gyurcsány

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: szerda, 2008. május 14. 08:45
An: Kutasi József
Betreff:
Most még megúszta Gyurcsány

 

 Orbán Viktor szerint Magyarországnak új egyezségre van szüksége
MTI 2008. május 13. 11:35 gondola

http://mti.hu/download/viewattach/271148/1/40/preview-1242511932.jpgOrbán Viktor a következő hetekben, hónapokban rendszeresen beszél majd arról, hogy milyen új egyezségekben kell megállapodnia az új többséghez tartozóknak. A Fidesz elnöke az MTI arra vonatkozó kérdésére mondta ezt kedden, hogy Stumpf István szerint a Fidesz kormányzását az átmenetet szabályozó társadalmi szerződéssel kell kezdeni.

Stumpf István az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere, politológus hét végi nyilatkozatát a keddi Népszabadság idézte. A lap arról írt, hogy Stumpf István szerint akár előrehozott választások esetén, akár 2010-ben, a Fidesz kormányzását az átmenetet szabályozó társadalmi szerződéssel kell kezdeni; és az új alku az új közteherviselési
rendszert szabályozná. A Magyar Moncloa-paktumot tervez a Fidesz című cikk szerint Stumpf István azt mondta: egy nagy, széles társadalmi-gazdasági megállapodást kell kidolgozni.

Orbán Viktor az MTI kérdésére azt mondta: nem szeretné Stumpf István szavait magyarázni. Mint mondta, véleménye szerint a Magyarországon létrejött új többség, amely a népszavazáskor átütő erővel meg is mutatta magát, arra való, hogy Magyarországon új egyezségek jöjjenek létre, mert a régiek felbomlottak.

Szerinte Magyarország és a külvilág között és az országon belül is szükség van jónéhány egyezségre. Orbán Viktor azt mondta, a következő hetekben-hónapokban egy-egy téma kapcsán rendszeresen fog beszélni arról, hogy miben kellene megállapodniuk az új többséghez tartozóknak, és hogyan lehetne megállapodásokkal bővíteni az új többséget.

Mint mondta, sosem gondolta volna, hogy Magyarország oda jut, hogy nem csak társadalmi többség nincs a kormány mögött - ami elő szokott fordulni egy négyéves ciklus alatt - hanem parlamenti többség sincs. Kijelentette: számára a parlamenti többség nélküli kormány, nem kormány.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Most még megúszta Gyurcsány
2008. május 13. 11:49 FigyelőNet

Most még megkapta Gyurcsány Ferenc az SZDSZ támogatását, de úgy tűnik, nem lesz mindig így. A liberálisoknál felerősödtek a jelenlegi kormányfő elleni hangok és ha nem szavazzák meg a költségvetést, a miniszterelnök távozásra kényszerül. Közben a szocialista frakció is kifarolhat Gyurcsány mögül.

Az SZDSZ nem ért egyet a kormányátalakítás tartalmával, de miután Gyurcsány Ferenctől egyértelmű ígéretet kaptak arra, hogy az eddiginél nem kerül többe a kormány működése, támogatni fogják az indítványt - mondta Horn Gábor, a párt ügyvivője, miután a kormányfő fél órán keresztül próbálta elnyerni a liberálisok frakciójának támogatását.

Horn Gábor közölte, hogy véleményük szerint a kormányátalakítás károkat okozhat a magyar közigazgatási rendszerben, és nem teszi jobbá a kormányzat működését, de azt gondolják, hogy a kormányzati átalakítás a kormánypárt felelőssége, ezért konstruktív ellenzéki pártként megszavazzák azt.

Az ügyvivő hangsúlyozta, hogy nem szívesen szavazzák meg az átalakítást, amelynek formájával, technológiájával nem értenek egyet.

Idő kérdése?

Ezzel időt nyert ugyan a miniszterelnök, ám a koalícióból távozó szabad demokraták támogatását továbbra sem tudhatja magáénak. A tisztújítás előtt álló SZDSZ-ben ugyanis felerősödtek azok a hangok, amelyek a Gyurcsány-mentes kormányzást szorgalmazzák.

Molnár Lajos, a liberálisok volt egészségügyi minisztere levélben fordult frakciótársaihoz, hogy ne szavazzák meg az új minisztériumi szerkezetről szóló törvényt, mert az véleménye szerint szembemegy a jóváhagyott kormányprogrammal. Ez ugyanis csökkenő államapparátust ígért.

Nem fér bele

Míg Fodor Gábor - aki várhatóan elindul az SZDSZ elnöki székéért - csak utalt rá,addig John Emese, az SZDSZ ügyvivője odáig ment, hogy múlt pénteken közölte: az SZDSZ nem szavazhatja meg a kisebbségi MSZP-kormány által benyújtott költségvetési törvényjavaslatot, mert a konstruktív ellenzékiségbe ez nem fér bele.

A kisebbségbe kerülő büdzsé pedig a Gyurcsány-kormány végét jelentheti, hiszen maga a kormányfő közölte, ha nem fogadja el a parlament a költségvetést, akkor lemond.

Mozog a szoci frakció

Igaz, akkor is gondban lehet, ha mégis támogatnák költségvetését a liberálisok, mert az MSZP-n belül olyan mozgás indult meg, mely alapján könnyen kifarolhat a szocialista frakció Gyurcsány Ferenc mögül.

Egy, a FigyelőNetnek nyilatkozó szocialista honatya szerint már az komoly jelzés, hogy felvetődött Lendvai Ildikó leváltása. Ráadásul a helyére felmerült nevek - Szanyi Tibor, Mesterházy Attila - nem tartoznak kimondottan a miniszterelnök "szűk baráti köréhez."

Belső viták

Ezt a vélekedést támasztja alá Szomszéd Orsolya is. A Vision Consulting elemzője szerint annak híre, hogy az MSZP-ben többen új jelöltekben gondolkodnak a közelgő frakcióvezető-választás előtt, arra utalhat, hogy belső viták alakultak ki a jelenlegi frakcióvezetés teljesítményét illetően.

"A Lendvai Ildikót ért támadások azonban felvethetik a miniszterelnökkel kapcsolatos kérdéseket is, azaz vélhetően korántsem olyan egységes a frakció Gyurcsány Ferenc mögött, mint szeretné. Ez a tisztújításon ki fog derülni" - véli a politológus.

Kapcsolódó írások
   Az SZDSZ megszavazta az új kormánystruktúrát
   Gyurcsány az SZDSZ-frakcióval tárgyal
   Gráf nem követné Gyurcsányt
   Lendvai új megállapodást akar az SZDSZ-szel
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------