Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. május 16., péntek

936 - Merka János plébános; a Magyar Katolikus Misszió München vezetője: Zarándoklat a Szentföldre és a Sinai-félszigetre > 2008. szeptember 19-től 28-ig.

Zarándoklat a Szentföldre és a Sinai-félszigetre

2008. szeptember 19-től 28-ig

 A Szentföld, ez a jelentéktelennek látszó kis terület az emberiség történelmében mindig igen fontos szerepet töltött be. Szent ez a föld kereszténynek, zsidónak és mohamedánnak (arabnak) egyaránt.

A keresztényeknek ez az az ország, ahol Isten Jézusban emberré lett, ahol élt és tanított; a tizenkét apostol és az első keresztények földje.

A zsidók számáraa Biblia és régmúlt dicsőségük országa, ahol Isten törvénye és prófétái által népével járt. Ennek a népnek ígérte Isten ezt a földet, valamint a Messiást, ha szövetségét hűségesen megtartják.(Ők még mindig várják a Messiás eljövetelét.)

A muzulmánok hite szerint Mohamed Jeruzsálemből, a templomkőről szállt a mennybe. Szerintük Jézus egy nagy próféta volt, és a Boldogságos Szüzet is tisztelik.

Program

1. nap, péntek, szeptember 19.: München – Tel Aviv – Eilat

Az EL AL izraeli légitársaság menetrendszerinti járatával indulunk Münchenből. A Ben Gurion repülőtérről busszal folytatjuk utunkat Eilatba. Miután megkaptuk hotelszobánkat, vacsora és esti séta a Vörös-tenger partján. Eilat Izrael Miami-ja. Szállás 1 éjszaka Eilatban.

2. nap, szombat, szeptember 20.: Eilat – Sínai-félsziget – Mózes-hegye

Korán kelünk és az egyiptomi határhoz utazunk. A határátkelő után (vízumdíj 18,- €) autóbusszal, német nyelvű idegenvezetővel megyünk a Vörös-tenger partján a Szent Katalin-kolostorhoz, és akik erővel bírják, feljönnek velünk Mózes-hegyére (2285 m magas). Az út felfelé 3 óra. 18.00 óra körül megcsodáljuk a naplementét és visszaindulunk autóbuszunkhoz. Meleg kabátot és zseblámpát hozzunk magunkkal. Szállás 1 éjszaka a Szt. Katalin-kolostornál.

*3. nap, vasárnap, szeptember 21.: Szt. Katalin-kolostor – Eilat – Jeruzsálem

Reggeli után megnézzük a kolostor-templomot, udvarán az Égő-csipkebokorral és Mózes-kútjával, majd visszautazunk Izraelbe. Útközben fürdünk a Vörös-tengerben, megállunk Szodománál, majd a Holt-tenger mentén haladva Jeruzsálembe érkezünk. Szállás 3 éjszaka Jeruzsálemben.

*4. nap, hétfő, szeptember 22.: Jeruzsálem – óváros

Reggeli után az Olajfák hegyéről letekintünk a városra. További programunk: Miatyánk-temploma, Virágvasárnapi-út, szentmise a Dominus Flevit-templomban, Getszemáni kert, Nemzetek-temploma, Szent István (vértanú)-kapu, Via Dolorosa, Szent Anna-templom, Szentsír-templom, Siratófal (a zsidóknak szent hely).

*5. nap, kedd, szeptember 23.Jeruzsálem – Sion-hegy – Betlehem

A Sion-hegyen az Utolsó vacsora terme, Dávid-sírja (a zsidóknak szent hely), Elszenderülés-temploma (benne egy magyar kápolna) megtekintése után Új Jeruzsálem következik (Kneszet, Menóra), majd Betlehem felé menet Ein Kerem-ben megnézzük a templomot (Mária látogatása Erzsébetnél). Betlehemben, a születési barlangban kántálunk és megtekintjük a barlang fölött épült bazilikát.

*6. nap, szerda, szeptember 24.: Jeruzsálem – Qumran – Maszada – Holt-tenger

Ezt a napot a Holt-tenger mentén töltjük el. A Holt-tenger kb. 400 m-re van a tengerszint alatt. Sótartalma tízszer nagyobb a többi tengeréhez képest, emiatt nem alkalmas arra, hogy bármilyen élőlény megélhessen benne. Jeruzsálem és a Holt-tenger közti szintkülönbség majdnem 1200 m. A Judeai-sivatagon átutazva megállunk Qumranban, a Holt-tengeri tekercsek lelőhelyénél, majd drótkötélpályán fölmegyünk Maszadara (Nagy Heródes sivatagi menedékvárosa, Izrael nemzeti büszkesége). Délután Ein Gedi-nél fürdés-lebegés a Holt-tengerben, az éjszakát pedig már Tibériásban, a Genezáreti tó partján töltjük. Szállás 2 éjszaka Tiberiásban.

*7. nap, csütörtök, szeptember 25.: Tibériás – Galilea

Tibériásból hajóval átkelünk a Genezáreti tavon és az Újszövetségből ismert helyekre megyünk: Tabgha, a kenyér és halszaporítás helye; Kafarnaumi zsinagóga; Péter háza; Nyolc Boldogság-hegye (mise a szabadban); Magdala, Mária-Magdolna születési helye; és egy kibuci látogatás.

*8. nap, péntek, szeptember 26.: Tibériás – Názáret – Tábor-hegy – Megiddo – Haifa – Kármel – Netanya

Ezt a napot a Kánai menyegző színhelyén kezdjük. Majd Názáretben, a Szűz Mária háza helyén épült Angyali Üdvözlet-templomban szentmise, aztán a 9 km-re fekvő Tábor-hegy következik (Az Úr színeváltozása). Innen a Kármel-hegyen keresztül jutunk el a Haifa melletti Stella Maris kármelita kolostorba. Itt, a Földközi-tenger mentén fekszik Netanya is, utolsó szálláshelyünk. Szállás 2 éjszaka Netanyá-ban.

*9. nap, szombat, szeptember 27.: Netanya – Cezárea – Netanya

Reggeli után Cezáreába megyünk, a római színházat, az aquaduktot és a keresztes lovagok várát tekintjük meg, ahol Pál apostol 2 évig raboskodott. Ebéd után pihenés és fürdés. Vacsora után hálaadó szentmise a hotelben.

*10. nap, vasárnap, szeptember 28.: Tel Aviv – München

Korán reggel transzfer a Tel Aviv-i repülőtérre, hazautazás Münchenbe az EL AL izraeli légitársaság menetrendszerinti járatával.

* * * Programváltoztatás joga fenntartva! * * *

Utazás:  Tel Aviv-ig és onnan haza az EL AL légitársaság gépével. A Szentföldön mindenhová modern, légkondicionált (nincs WC, mert rövidek a távolságok) autóbusszal, magyar nyelvű idegenvezetővel.

Részvételi díj:                      1.190,-- €uro (mínusz 3% kedvezmény azoknak, akik 200,-- €  előleget január 20-ig befizetnek)

Egyágyas felár:                     22,-- €uro/nap

A részvételi díj tartalmazza: elhelyezés egy- vagy kétágyas, helyi középkategóriájú hotelekben, tusolóval és WC-vel ellátott szobákban; félpanzió (izraeli büféreggeli és menüs vacsora); két ebéd a Sínai-félszigeten; német nyelvű idegenvezető a 2. és 3. napon, magyar nyelvű idegenvezetés a negyedik naptól; reptéri illeték és biztonsági díj; baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás; útlemondási biztosítás; insolvenz biztosítás; a belépődíjak; borravalók; hajókirándulás a Genezáret-tavon; 20 kg poggyász szállítási díja.

Az egyiptomi határon egyszer 18,- € vízumdíjat kell fizetni.

 Fizetési feltételek: Jelentkezéskor, de legkésőbb január 20-ig 200,-- €uro előleget kérünk. A részvételi díj többi részét 2008. július 25-ig kell befizetni. Túljelentkezés esetén az előleg befizetési sorrendje a döntő.

 FONTOS! Az útlevélnek a visszautazás dátumától számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

 Szeretettel várjuk jelentkezésüket. Jelentkezni lehet missziónkon vagy szentmisék után a sekrestyében nálam, vagy Mekker Árpád lelkipásztori munkatársamnál.

Szívélyes lelkipásztori üdvözlettel

Merka János plébános, a Magyar Katolikus Misszió vezetője

Befizetéseket „Israel-2008" megjegyzéssel az alábbi kontóra érjük:

Arpad Mekker, Stadtsparkasse Augsburg, Kto-Nr. 240268052, BLZ 720 500 00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------