Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. május 20., kedd

953 - Kollár Erzsébet: Holnap vagy az elkövetkező hetekben, hónapokban – az sem kizárt, hogy 2010 után egy valamilyen kormánykoalíció idején ....

Von: [mailto:cyberpress-bp@freemail.hu]

Gesendet: kedd, 2008. május 20. 13:00

An: antal@jozsef-kutasi.de

Betreff: Több jel mutat arra, hogy…

Politikai kommentár: EGYENLŐSÉG A TÖRVÉNY ELŐTT?

Dátum: 2008. május 20. kedd, 08:02

Szerzõ: Kollár Erzsébet

 

 

Több jel mutat arra, hogy a magyarországi szélsőjobboldalra sodródott párt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség „csekély fokban veszélyes a társadalomra". E megállapítást – Szájer József európai parlamenti képviselő szerint – a Pesti Központi Kerületi Bíróság közelmúltban meghozott döntése is igazolta. A radikális párt, mint ismert, 2007. február 2-án Orbán Viktor és 79 társa közreműködésével lebontotta azt a rendőrség által felállított kordont, amely részben a parlamenti képviselők védelmét szolgálta, ugyanakkor óvta a környezetet, a történelmi emlékekben gazdag területet.

 

„A bíróság döntés – vélekedett a maga is törvénysértő politikus – elégtételt adott minden szabadságszerető polgárnak, hiszen a polgároknak igenis joga van arra, hogy kinyílvánítsák véleményüket."

 

A Fidesz politikusai természetesen nem a véleményüket nyílvánították ki akkor, mikor a 1999. LXIX. törvény 142/A §-a szerint minősülő garázdaság szabálysértése és a 142. § (1) bekezdés b) pontja szerint minősülő rendzavarás szabálysértését megvalósították, hanem tettlegesen. Nem hagyható figyelmen kívűl az a tény sem, hogy az Orbán-kormány idején törvénybe iktatott – minden Magyarországon tartózkodó személyre kötelező érvényű – előírást az elkövetők a mentelmi jog védelme alatt követték el, mentelmi jogukról csak az eseményeket követően mondtak le. A Budapesti Rendőr-főkapitányság illetve a BRFK Közbiztonsági Szervek Igazgatásrendészeti Főosztálya, továbbá a személy- és objektumvédelmet ellátott szolgálat parancsnoka is felelőssé tehető a történtekért: a 2007. február 2-án 10. 10 órától kb. 11. 20 óraig lezajlott események idején, mivel tettenérés esete állt fenn – amire nem vonatkozik a képviseleti vagy diplomáciai mentesség joga – kötelező érvényűen meg kellett volna akadályozni a 111-325/2006. ált. számon kibocsátot intézkedés megsértését, ahogyan azt a biztonsági szervek minden más személy esetében meg is teszik. A rendőri biztonsági szolgálat tehetetlensége valamint a Pesti Központi Kerületi Bíróság 11. Sze. 9505/2008. számú, 2008. év április hó 26. napján meghozott ítélete precedens jellegű: az elkövetkező időkben minden Magyarországon tartózkodó személy és minden politikai szervezet számára lehetőséget biztosít arra, hogy a demokratikus jogaikra hivatkozással semmibe vegyék a törvényeket és a rendőri intézkedéseket.Mivel Orbán Viktor és 79 társa engedetlenséget tanúsítottak a rendőröknek a megbomlott rend fenntartására irányuló intézkedéseivel szemben, nem tettek eleget a jogszerűen eljáró hivatalos személy felszólításának és e magatartásukkal veszélyeztették a közrend helyreállítására tett intézkedéseket – vélelmezésem szerint méltánytalanná váltak a törvényalkotói feladataik ellátására. A kérdést úgy is fel lehet tenni: a parlamenti képviselők vagy a Magyar Köztársaság államrendőrsége követett el törvénysértést? (Merthogy egyik sem, az jogi nonszensz – mert ne felejtsük el, a biztonsági szolgálat a Fidesz-képviselők akciója után ismét felépítette a kordont…)

 

Holnap vagy az elkövetkező hetekben, hónapokban – az sem kizárt, hogy 2010 után egy valamilyen kormánykoalíció idején – a nemzetiszocialista akciócsoportok, a Magyar Gárda, a Nemzeti Őrsereg vagy bármelyik organizáció immár jogi háttérrel végezheti a kordonbontás törvényeket semmibevevő tevékenységét, hiszen mást sem kell tenniük, mint hivatkozni az európai és magyarországi parlamenti képviselőkre illetve a Pesti Központi Kerületi Bíróság említett ítéletére. Különösen figyelemre méltó az ügyben eljárt bíró azon megállapítása is, hogy „a cselekmény társadalomra veszélyessége csekély fokú". Ha csupán csak az íly módon oktalanul odavezényelt rendőrökre, a felszerelésekre, a kordon felállítására elszámolt forintmilliók csekélységére gondolunk, akkor is vitába szállhatnánk az igazságszolgáltatással – hiszen az adófizetők pénzéből fizették-fizetik a politikai iszapbirkózás résztvevőit – a valóságos veszélyt azonban a már említett predecens (olyan előzetes eset, eljárás, amely későbbi hasonló esetekben jogalap vagy példa) jelenti a követők részéről. Az egyszerű, kordonokkal-törvényekkel rendszabályozott, állampolgárokat a törvényhozók, a törvényeket alkalmazók és a rendfenntartók együttes csődje elbizonytalanította. – Azt tudatosította az emberekben, hogy a szabályokat meg lehet szegni, a törvényeket semmibe lehet venni, hiszen csak a „demokrácia védelmében" vagy a „polgári szabadságjogok" varázsszavakat szükséges ismételni mikor átlépjük a törvényesség határait. – Olvasom a hangzatos címet, Szájer József törvények felett álló honfitársunk kijelentését: „A bíróság a Fideszt igazolta!" – Ebben a honatyának tökéletesen igaza van. - Az olvasottakból kitűnően Szájer úr tanulmányozta Voltaire erre vonatkozó megállapítását, miszerint „a hatalom birtokosai sohasem felejtették el, hogy akaratukat a törvényesség látszata alá rejtsék, és jogszerűnek tüntessék fel a köznép számára." Ha holnaptól minden kordont lebontanak a Fideszre hivatkozók melyek a polgárok számára még láthatatlan célhoz vezető útjukat akadályozza – akkor milyen ítéleteket hoznak majd a honi bíróságok?

 

Egyáltalán: lesz-e alkalmuk jogi úton felülvizsgálni a kordonbontók cselekedeteit?

 

Kollár Erzsébet

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------