Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 20., szerda

6.810 - hírTV > Bűnügyi nyomozók vizsgálják majd Gyurcsány felelősségét?

www.nemzetihirhalo.hu *************
Bűnügyi nyomozók vizsgálják majd Gyurcsány felelősségét?
2010-10-19 12:19 hírTV

A 2006. őszi rendőri intézkedések kapcsán a titkosítás alól eddig feloldott dokumentumok bizonyító tartalma még hiányos, ám Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségét meg kell vizsgálni - mondta keddi sajtótájékoztatóján Balsai István miniszterelnöki megbízott.

A négy évvel ezelőtti eseményekről elkészült részjelentés szerint a volt kormányfő ellen a következő hónapokban felkutatandó, kiegészítő bizonyítékok törvényes alapot szolgáltatnak majd az egykori miniszterelnök elleni bűnügyi nyomozás elrendeléséhez - tette hozzá a fideszes politikus.

A rendőrség 2006. október 23-án mindvégig törvénytelenül járt el, így parancsnokaik jogi felelőssége is feltételezhető - mondta kedden Balsai István. A miniszterelnöki megbízott név szerint említette Gergényi Péter akkor fővárosi rendőrfőkapitányt, Lapid Lajost, a BRFK korábbi közbiztonsági főkapitány-helyettesét, Szabadfi Árpádot, aki 2006-ban az országos főkapitány helyettese volt, valamint Dobozi Józsefet, az egykori Rendészeti és Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetőjét.

Balsai István kritikán alulinak nevezte a bíróságok hozzáállását a 2006-os eseményekhez. A miniszterelnöki megbízott emlékeztetett: első fokon 147 embert helyeztek akkor előzetes letartóztatásba, és közülük 144-gyel szemben másodfokon enyhébb szabadságkorlátozó intézkedéseket rendeltek el vagy szabadlábra helyezték őket. Balsai István eljuttatta részjelentését a miniszterelnöknek, ám azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a végleges jelentés mikorra készül el. (FH)

Kapcsolódó cikkek:
   2006 ősz: Gyurcsány kiemelt felelősségét állapítja meg a részjelentés