Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 20., szerda

6.821 - www.nemzetihirhalo.hu > 2010. október 18., hétfő, 10:35 HVG > Miért nem sújtják válságadóval a gyógyszeripart?

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Miért nem sújtják válságadóval a gyógyszeripart?
2010. október 18., hétfő, 10:35 HVG

A bank-, az energia-, a távközlési szektort, illetve a kis- és nagykereskedelmi áruházláncokat jelentős válságadóval fejte meg az Orbán-kormány, de a szintén nyereséges gyógyszeripar érintetlen maradt. Vajon miért?

Válságadó. Így nevezte el a kormány azokat a különadókat, amelyeket egy-egy nyereséges szektortól szed be a kormány a következő három évben. A bankoktól 200 milliárd, a távközlési szektortól 61 milliárd, az energiaszektortól 70 milliárd, a kereskedelmi láncoktól pedig 30 milliárd forintot gyűjt be a kormány évente. Az Orbán Viktor vezette kabinet viszont "békén hagyta" a szintén nyereséges gyógyszeripart.

Három okra vezethető vissza, hogy a gyógyszeripar "megúszta" - véli dr. Bábel Tamás, az egészségügyi üzletfejlesztéssel foglalkozó Prozensky ügyvezetője. A gyógyszerpiac szereplői közül többen csak franchise-rendszerben vannak itt. "Ezeknek a cégeknek nincsenek itt beruházásaik, infrastruktúrájuk, aminek köszönhetően sokkal rugalmasabbak, mint például a fióktelepekkel rendelkező bankok vagy éppen a saját telephelyekkel, épületekkel rendelkező nagy élelmiszerláncok. Ha a gyógyszeripart a most több szektort érintő különadóval sújtanák, egész egyszerűen elmennének innen vagy nem hoznák ide termékeiket" - mondta a hvg.hu-nak Bábel Tamás.

A Prozensky vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország a szocializmus, a Varsói szerződés idején is gyógyszer-nagyhatalom volt, ami nem múlt el nyom nélkül. "Nagyon erős maradt a gyógyszerlobbi. Ráadásul az a néhány cég, melyeknek beruházásaik, gyáraik vannak itt, azaz a többihez képest jóval kevésbé rugalmasak, jelentős exporterővel bírnak" - magyarázta Bábel Tamás, példaként a Richtert, az Egist és a Biogalt említve.

A szakértő szerint mindezek mellett politikai okai is lehetnek annak, hogy a gyógyszeripartól nem szed be extraadót a kormányzat - magyarázta Bábel Tamás. Szerinte a gyógyszerekre terhelt extraadó politikailag nehezen kommunikálható. "Bár a cégeknek nem lenne lehetőségük arra, hogy a gyógyszerárakat emeljék, az emberek mégis azt gyanítanák, hogy végső soron rajtuk verik majd le a vállalatok a válságadót" - véli Bábel.

Igaz, a gyógyszerpiaci szereplők így is arról panaszkodnak, hogy a magyarországi gyógyszergyártókat európai viszonylatban is rendkívül magas különadók terhelik. A 12 százalékos iparági különadó mellett például orvoslátogatói díj és sávos adó is, mindezek a más iparágakra is vonatkozó adónemeken felül. Ezek egyértelműen a készítmények fedezetét csökkentik - hangoztatják a piaci szereplők.

Igaz, ezeknek a különadóknak az összege jóval alacsonyabb, mint a többi szektorra most kivetett extraadóké. A Richter a múlt évben például a 12 százalékos különadó címén mintegy 1,5 milliárd, orvoslátogatói díjként pedig félmilliárd forintot fizetett. Az Egis tavaly összesen 2,2 milliárd forintot adott a költségvetésbe a 12 százalékos különadó és az orvoslátogatói díj címén: előbbi 1,7, utóbbi félmilliárd forintot jelentett. Arról nem is beszélve, hogy a gyógyszercégek a kutatás-fejlesztésre fordított kiadásaikat le is írhatják a különadóikból, bár ez a piaci szereplők szerint semmit nem javít a nemzetközi versenyképességükön.