Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 20., szerda

6.823 - 2010. október 17., 17:52 fidesz.hu > Nyilvános internetes fórum a készülő alkotmányról

www.nemzetihirhalo.hu *************

2010. október 17., 17:52 fidesz.hu
   
Az állampolgárok vasárnaptól az alkotmany.postr.hu internetes felületen egyénileg is elmondhatják véleményeiket a készülő új alkotmányról.

Szájer József - az Orbán Viktor miniszterelnök által az alkotmány előkészítésben segítő társadalmi bizottság felkért vezetője - vasárnap sajtótájékoztatón elmondta: az állampolgárok összesen hét témában szólhatnak hozzá az új alkotmány előkészítéséhez.


Ezek közé tartoznak a közpénzügyek, az alkotmányos alapértékek, az állampolgárok jogai és kötelezettségei, továbbá a hatalomgyakorlás és államszervezet, az alkotmányvédelem, valamint az igazságszolgáltatás, illetve a helyi önkormányzatok kérdésköre - fejtette ki a fideszes EP-képviselő.

Hozzátette: az Országgyűlés célja, hogy 2011 tavaszára megszülethessen az ország végleges alkotmánya, amely szimbolikus értelemben is véget vet az elmúlt időszak átmeneti jellegének. A politikus szerint az új alapokmánynak éppúgy építenie kell az elmúlt ezer év egyedülálló magyar történelmi hagyományaira, mint a modern európai alkotmányosság elveire.

Minden álláspont számít
(Jöhetnek a bérfirkáló bérfórumozók a módszerváltók moderálásával! - KJ)

Szájer József szerint a virtuális felület kialakításával az alkotmányozási folyamat szélesebb társadalmi bázisra való kiterjesztését szeretnék elérni, ezzel is biztosítva az átláthatóság alkotmányos alapelvének érvényesülését.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés Alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint már előre elkészítették volna az új alkotmányt és az azt előkészítő folyamat csak "színház" lenne.

A kormánytöbbség a lehető legszélesebb körű társadalmi párbeszédet szeretné kialakítani, ami az új alkotmány preambuluma és alapértékeinek meghatározása körében különösen fontos, hiszen a jelenlegi alaptörvény "államszervezeti része nem vizsgázott rosszul" - fejtette ki a testület alelnöke.

Kiemelte: a vasárnap induló internetes oldallal elsősorban a fiatalokat szeretnék elérni, mivel jelenleg ezen csoport érdeklődése a legalacsonyabb az alkotmányozási folyamat iránt


A honlapot a Bibó István Szakkollégium tanulói moderálják, míg néhány társadalmi kérdésekben gyakran állást foglaló személyt, például Tölgyessy Péter, Kónya Imre, Hack Péter és Kukorelly István jogászokat vitaindító cikkek írására kérték fel - mutatott rá Gulyás Gergely.

A társadalmi bizottság - amelynek tagja Boross Péter, Pálinkás József, Pozsgay Imre, Schöpflin György és Szájer József - a kormányfő számára ad tanácsokat az új alaptörvény előkészítésével kapcsolatban, míg a parlament alkotmány-előkészítő bizottsága több állami intézménytől, illetve civil szervezettől vár javaslatokat.


Utóbbi testület véleményezésre kérte fel például a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, továbbá a Legfelsőbb Bíróság, valamint a Magyar Nemzeti Bank, a Költségvetési Tanács és a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, a legfőbb ügyészt, illetve az állampolgári jogok biztosát. A bizottság várhatóan még az idén benyújtja alkotmányjavaslatát az Országgyűlés elé.
(MTI-fidesz.hu)

kapcsolódó
   Gulyás: Indokolt egy új alkotmány elfogadása