Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 24., vasárnap

6.842 - Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Budaházy Györgyöt jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla szerdán.> 2010. október 13. 14:09 MNO - WA


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

"Tele van a t...m" - ordította Budaházy a bíróságnak
2010. október 13. 14:09 MNO - WA

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Budaházy Györgyöt jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A határozathirdetést rendzavarás miatt 30-40 percre fel kellett függeszteni, Budaházy híveit rendőrök vezették ki a tárgyalóteremből.

Kiabálással fogadták: felfüggesztett börtönt kapott Budaházy

Az ítélőtábla másodfokon helybenhagyta a megismételt eljárásban a Fővárosi Bíróságon született elsőfokú döntést, amelyben egy év - három évre felfüggesztett - börtönnel sújtották Budaházyt alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt.

Budaházyt az ügyészség ebben az ügyben 2006 ősze és 2007 tavasza között az interneten nyilvánosságra hozott írásai miatt vádolta meg állam elleni bűncselekménnyel, ugyanis ezekben a vádlott az ügyészség szerint a főváros blokádjára, a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására és más erőszakos cselekményekben való részvételre buzdította olvasóit. Budaházy az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, a védelem is a vádlott ártatlansága mellett érvelt, ugyanis álláspontjuk szerint Budaházy írásai egy demokráciában beleférnek a szólásszabadság gyakorlásának határaiba.

A szerdai határozathirdetés során akkor szabadultak el az indulatok, amikor a bíróság elkezdte ismertetni Budaházy korábbi, illetve jelenleg folyamatban lévő büntetőügyeit, és ahhoz ért, ahol terrorcselekmények és más súlyos bűncselekmény ügyében emeltek vádat a Hunnia Mozgalommal összefüggésben országgyűlési képviselők sérelmére végrehajtott, illetve tervezett merényletek miatt. Ebben az ügyben van már több mint egy éve előzetes letartóztatásban Budaházy. A hallgatóság a szóbeli indoklásnak annál a részénél kezdett el hangosan zúgolódni, amikor a bíró felidézte a terrorcselekmény vádjával folyó eljárást. Ekkor Budaházy is fennhangon tiltakozott, majd odakiáltotta a bíróságnak, hogy 16 hónapja börtönben van.

"Tele van a t...m" - ordította a vádlott a bíróságnak, és ekkor már Budaházy hívei is kiabáltak a tárgyalóban, a vádlott nevét skandálták és káromkodva szidták a bíróságot. Erre az eljáró tanács elnöke felfüggesztette a határozathirdetést és elrendelte a terem kiürítését. A hallgatóság azonban önként nem távozott, ezért tucatnyi rendőr jött a tárgyalóba, és parancsnokuk 15-20 perces alkudozást, vitát követően elérte, hogy Budaházy hívei békésen elhagyják a helyiséget. Eközben megérkezett Zagyva Gyula jobbikos országgyűlési képviselő, aki konzultált a hangoskodókkal, és kérdőre vonta a rendőröket.

A bíróság folyosóján Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, Budaházy védője, a Jobbik országgyűlési képviselője arra kérte a vádlott híveit, hogy ne tegyenek olyat, ami eljárást vonhat maga után, ugyanakkor az ítélőtábla döntését justismordnak - azaz súlyos jogsértésnek, a jog halálának - minősítette, és megjegyezte azt is, hogy "jó érzésű hazafi egy ilyen döntés ellen csak tiltakozni tud". A Fővárosi Ítélőtábla határozathirdetésének folytatásán már csak Budaházy, a védője, az ügyész és az újságírók vehettek részt. (MTI)

Éhségsztrájkolnak Budaházyért

A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom éhségsztrájkot tart Budapesten a Kozma utcai börtönnél a korábbi kormányellenes demonstrációiról ismert Budaházy György szabadon bocsátásáért.

A szombaton hajnali háromkor kezdődött 72 órás demonstrációban a mozgalom 64 tagja vesz részt, csatlakozott hozzájuk két jobbikos országgyűlési képviselő, Zagyva György Gyula és Gaudi-Nagy Tamás is. A Kozma utcai börtön előtt a demonstrálók két katonai sátrat és két jurtát állítottak fel, ezek előtt beszélgetnek. Egyikük nyakában tábla, amelyen az áll: Igazat az igazaknak, zárják be a hazugokat.

Toroczkai László, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója az MTI-nek elmondta, hárman sztrájkolnak a börtönben, tízen Londonban, a magyar nagykövetség előtt, a Kozma utcai börtön előtt pedig ötvenen. Gaudi-Nagy Tamás jelenleg engedéllyel elhagyhatta a helyszínt. Elmondása szerint azt követelik, hogy szüntessék meg az eljárást azzal a több száz emberrel szemben, aki ellen 2002 és 2010 között "politikai okokból" indítottak büntetőeljárást. Ha valaki ellen ítélet születik, akkor a köztársasági elnök részesítse őt amnesztiában - tette hozzá. A tüntetést a szervezők bejelentették a rendőrségen, amely ezt tudomásul vette. Az éhségsztrájk békésen zajlik, bár az új köztemető környékén - részben az október 23-i ünnepség miatt - nagy a rendőri készültség, több rendőr kettesével járőrözik a környéken.

Budaházy Györgyöt október 13-án jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték, miután a bíróság úgy látta: átlépték a szólásszabadság határait a vádban szereplő internetes írásai. Budaházy György ellen ezenkívül további eljárások is folyamatban vannak, az egyikben terrorcselekményekkel gyanúsítják. (MTI)

Az ügyészek és bírók felelősségét is vizsgálnák a 2006-os terror kapcsán

Ügyészek és bírók felelősségét és alkalmasságát is vizsgálni kell a 2006. őszi eseményekkel összefüggő tömeges letartóztatásokkal kapcsolatban - mondta Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő a parlament 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottságának szerdai ülésén.

Az albizottság meghallgatott két fiatal lányt, akik arról számoltak be, hogy többször bántalmazták őket a rendőrök 2006. szeptember 19-éről 20-ára virradóra történt elfogásuk során a fővárosban. Egyiküknek személyes tárgyait tulajdonították el az őrizetbe vételnél, előzetes letartóztatásukról pedig úgy döntött a nyomozási bíró, hogy a lányokat meg sem hallgatta.

Révész Máriusz szerint: ami akkor történt, több mint hiba, azoknak a rendőröknek, ügyészeknek, bíráknak, akik részt vettek a jogsértésekben, nincs helyük a rendőrségen, ügyészségen, bíróságon. (MTI)
Kapcsolódó:
   Gaudi: Gyurcsánynak börtönben a helye (Kuruc.info)