Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 22., péntek

6.828 - 2010. 10. 21. 05:00 VG > Felfüggesztette a ppp-beruházásokat az Orbán-kormány!

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Felfüggesztette a ppp-beruházásokat az Orbán-kormány
2010. 10. 21. 05:00 VG

A PPP-beruházások felfüggesztését és kivásárlását javasolja az NFM. Elsőként több mint harminc sportlétesítmény kerül sorra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellenőrzésekor.

Többtucatnyi, PPP- (public-private partnership, azaz a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló) konstrukcióban finanszírozott építkezés szerepel a felülvizsgálatra váró beruházások listáján, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megküldött lapunknak.

Két autópálya, egy sportcsarnok, harmincegy uszoda és tornaterem, az MTV új székháza, két börtön, két egyetem és nem nevesítve számos vidéki főiskola épületei. A lista impozáns, és jól mutatja, hogy az Orbán Viktor múlt heti bejelentése után megkezdődött PPP-felülvizsgálat a beruházások minden szintjét érinti. Új szerződéseket nem kötnek, a jelenleg futóknál a költségeket azonnal kifizetnék a magánbefektetőknek, majd a létesítményeket önkormányzati tulajdonba adnák.

A teljes felfüggesztés tízmilliárd forint körüli azonnali költség lenne, de az NFM szerint mintegy húszmilliárdos megtakarítást hozhat a szerződések végéig tartó időtávon. Bár az első magyar PPP-beruházást még az első Orbán-kormány indította el, a szocialista kormányok idején az akkori ellenzék vehemensen támadta ezt a módszert. Szakértők és az Állami Számvevőszék is többször figyelmeztetett: az önkormányzatok túlvállalták magukat, gyakran építettek kihasználatlan, drága létesítményeket, a privát félre kevés felelősség hárult.