Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 20., szerda

6.820 - kisalfold.hu - MTI 2010.10.13. 17:04 > Orbán: Jön a válságadó - A Tesco már reagált

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Orbán: Jön a válságadó - A Tesco már reagált
kisalfold.hu - MTI 2010.10.13. 17:04

További válságadókat kíván bevezetni a kormány, amelyet a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe. A Tesco szerint ezzel a munkahelyteremtést adóztatják. A válságadó hírére esett a Telekom árfolyama.

21:12 - Katona Tamás: "Megint a nép fizet, csak nem egyértelműen, hanem majd apránként"

Az MSZP szerint Orbán Viktor bejelentését ősszegezve az egyértelműen megállapítható, hogy "megszorítások lesznek, legfeljebb áttételesen, bár van itt direkt változat is" - reagált a miniszterelnök szavaira Katona Tamás, a szocialisták elnökségének tagja.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy a miniszterelnök szerdai beszédében három ágazatot érintő, költségvetési bevételt javító intézkedést jelentett be, mely új adók kivetését jelenti. A politikus szerint ez egyértelműen azt jelenti majd, hogy ezek a cégek a veszteségeiket valamilyen formában átterhelik a fogyasztókra, "azaz megint a nép fizet, csak nem egyértelműen, hanem majd apránként".

A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a foglalkoztatási és demográfiai fordulat szándékát - mondta Harrach Péter a kormányfő beszédére reagálva az MTI-nek.

A KDNP frakcióvezetője kiemelte: különösen fontosnak tartják egy családi jellegű, új és átfogó adórendszer megalkotását. A kormánypárti politikus a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe folyósított összeg átutalásának felfüggesztéséről azt mondta: ez az átmeneti megoldás elfogadható, jól illeszkedik a hároméves válságadó rendszerébe.

Azzal kapcsolatban, hogy a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben juttat pénzt az állam, Harrach Péter rámutatott, ez az összeg súlyos hiányt jelent az államháztartás számára. Az összeg átutalásának felfüggesztése azt jelenti, hogy nem a nyugdíjasok járandósága csökken. Az államháztartási hiány mérséklése pedig közös érdek - tette hozzá.

"Közel áll a szakszervezetek elképzeléseihez" a miniszterelnök által bejelentett arányos teherviselés, a Liga úgy véli, hogy ez ellentétes lehet a kormány által bejelentett egykulcsos személyi jövedelemadóval, "amely kizárólag a gazdagok számára biztosít előnyöket" - közölte a szakszervezeti szövetség szerdán az MTI-vel.

A kereskedők többsége még nem alakította ki álláspontját a válságadóról, mert nem ismerik a részleteket, a Tesco viszont aggodalmát fejezte ki a tervezett "hipermarketadó" bevezetése miatt. Az energetikai cégek a részletek ismeretében foglalnak majd állást az évi 70 milliárd forint különadóval kapcsolatban.

A technológiai fejlődés ütemét csökkentené a távközlési cégekre kiróni tervezett válságadó, a nemzetközi példák pedig azt mutatják, hogy az Európai Unió nem támogatja a távközlés különadóját - közölte az IFUA Horváth and Partners tanácsadó cég.

A pénztárak minden lehetséges fórumon fel kívánnak lépni a kormánynak a magánnyugdíjpénztárakat érintő tervezett intézkedésével szemben, amely az ötvenes éveket idéző, burkolt államosítást jelent - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség az MTI-vel. A szövetség közleményben adta tudtul, hogy mély megdöbbenéssel fogadta Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését.

Összességében nem adócsökkentés, hanem adóátcsoportosítás történik a lakosságtól az extraprofitot termelő vállalkozások terhére - kommentálta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst Ú Young adószakértője a kormányfő által bejelentett adóintézkedéseket.

Ne legyen kétségünk a felől, hogy az ágazati adókat végül - ahogy a bankadót is - a lakosság fizeti majd meg, ugyanis ezek az adók árképző tényezők lesznek - hangsúlyozta az adószakértő. Hozzátette: lehet, hogy az szja-csökkentés egy része ezen az ágon kerül majd vissza az államkasszába.